Czy ktoś korzysta z internetu CDMA plus-internet?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kowalclio2
Początkujący użytkownik forum

Czy ktoś korzysta z internetu CDMA plus-internet?

Post autor: kowalclio2 »

Wczoraj otrzymałem zestaw z routerem MV410R od Nordiska. Jestem już po wstępnej ocenie działania i jak na razie wszystko jest ok. Przeszukując fora i strony internetowe w celu porównania transferu mojego CDMA, natrafiłem na stronę dostawcy-internetu.pl i taką oto firmę link
Obecnie wziąłem taki sam abonament, ale mam limit miesięczny 8 GB a tu za tą samą cenę mogę mieć 12 GB - to jednak sporo więcej.
Gdzieś widziałem informację, że BTS'y są te same co w Nordisku i Plusie. Ponieważ mam jeszcze jakieś 8 dni na zwrot do Nordiska wziętego internetu, zastanawiam się nad zmianą - to jednak umowa na 2 lata.
I tu moje pytanie jak w temacie. Czy ktoś korzysta z ich usług, ewentualnie jakieś opinie?
kowalclio2
Początkujący użytkownik forum

Re: Czy ktoś korzysta z internetu CDMA plus-internet?

Post autor: kowalclio2 »

Nikt nie odpowiedział na mojego posta, ale ja po znalezieniu tego dostawcy, postanowiłem zamienić Nordiska na plus-internet ze względu na lepszą ofertę. Może komuś to się przyda w przyszłości, więc generalnie po 3 dniach testów Nordiska i zmianie na plusinternet, oprócz lepszej oferty zauważyłem nieco lepszy transfer. Być może jest to wynik subiektywny ze względu na brak możliwości porównania w czasie rzeczywistym obu dostawców. Sprzęt do odbioru dokładnie taki sam, również skorzystałem z opcji routera MV 410. Generalnie polecam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Plus CDMA działa właśnie po sieci Nordisk Polska (której właścicielem jest Polkomtel). Zmieniłeś tylko podmiot, z którym podpisałeś umowę. Sieć fizycznie jest ta sama.

[ Dodano: 2012-08-09, 21:38 ]
Ogólnie mało osób ma Nordiska i raczej rzadko są na forum.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

kowalclio2 pisze:Czy ktoś korzysta z ich usług, ewentualnie jakieś opinie?
Tak już 15-mcy z Nordiska i nie mam powodów do narzekań DL max. 1,5Mbps, UL max. 600-800kbps, połączenie stabilne, aktywne 24h/24h, statyczne publiczne IP (przy dostępie z zewnątrz wysyłając ping straty pakietów mam na poziomie 0% przy trudnym linku przez lasy-oczywiście z anteną zewnętrzną). ;)
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

jarek999, tak z ciekawości i lekko obok. Próbowałeś korzystać z Nordiska w ruchu? Chodzi mi o handover. Jak zaczynali to pisałem do nich i napisali, że nie ma czegoś takiego aktualnie bo zasięg stacji się nie pokrywa.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

ja.michal pisze: Próbowałeś korzystać z Nordiska w ruchu? Chodzi mi o handover. Jak zaczynali to pisałem do nich i napisali, że nie ma czegoś takiego aktualnie bo zasięg stacji się nie pokrywa.
Nie, stacjonarnie-testowo 1,5 m-ca w Łodzi i na stałe 100km poza miastem. Zależało mi na pewnym rozwiązaniu, gdyż do sprzętu manualnie mam dostęp kilka razy do roku (teraz przy opcji dostępu z publicznym IP jest o wiele łatwiej)-rozwiązanie jak na razie się sprawdziło. Zasięg jednej stacji to kilkanaście km i jeżeli nie działa handover to manual re-conect pozostaje. :)
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No nic. To dzięki chociaż za takie informacje. :)
ODPOWIEDZ