Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Jestem zmuszony do korzystania z odległego nadajnika (15km) na 2100MHz bo to co mam z pobliskiego (2km) na 900MHz już mnie dobija Nadajnik bardzo obciążony połaczenie się zawiesza itp.
Obecnie korzystam z ATK14 na 2100MHz i mam w chwili obecnej 19% sygnał (w zimę na tej antenie 35-40%) Net chodzi sprawnie godz.15.00 3-4Mb\s HSDPA bardzo rzadko HSPA+
Czy warto zainwestować w panel żeby poprawić sygnał i czy w ogóle panel na taką odległość poprawi sygnał?
A to nie wiem, na allegro są różne wynalazki. Jak testowałem panel Cybertecha 17dBi to 38% osiągnąłem z odległości 10km od stacji bazowej (bez przeszkód terenowych). Także trudno tak na oko powiedzieć, czy Ty z 15km będziesz miał więcej, niż na obecnej antenie. Trzeba by kupić i przetestować, a w razie czego zwrócić do sklepu.
PS. A może lepiej kupić antenę na 900MHz? Przecież w promieniu 15-18km masz chyba z 5 stacji bazowych Aero2 (w różnych kierunkach) a UMTS 2100 tylko trzy (wszystkie w Łukowie, więc to tak jakby była jedna stacja, bo anteną w konkretną z nich nie wcelujesz).
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Yanusz pisze:PS. A może lepiej kupić antenę na 900MHz? Przecież w promieniu 15-18km masz chyba z 5 stacji bazowych Aero2 (w różnych kierunkach) a UMTS 2100 tylko trzy (wszystkie w Łukowie, więc to tak jakby była jedna stacja, bo anteną w konkretną z nich nie wcelujesz).
I tu jest taki problem że do maja korzystałem z Aero2 z Łukowa i było super (patrz podpis) a od maja uruchomili nowy nadajnik Aero2 obok mnie (max. 2Mb\s i często się zawiesza poł.) i już nie ma mowy abym się połączył z innym nadajnikiem Aero2 bo mam 100% sygnał
I dlatego powróciłem do dalekiego UMTS 2100 ale szybszego i stabilnego
Andrzejz78 pisze:do maja korzystałem z Aero2 z Łukowa i było super (patrz podpis) a od maja uruchomili nowy nadajnik Aero2 obok mnie (max. 2Mb\s i często się zawiesza poł.)
Dziwne, nie? Wydawałoby się, że NodeB w mieście powinien być bardziej obciążony, niż ten stojący "w szczerym polu". No ale jak to powiedział jeden obywatel, są takie rzeczy, które się fizjologom nie śniły.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Yanusz pisze:Wydawałoby się, że NodeB w mieście powinien być bardziej obciążony, niż ten stojący "w szczerym polu"
I ja tak myślałem Miałem nadzieje że świeży nadajnik na wsi to da mi prędkość prawie LTE a tu niespodzianka Jedyny nadajnik z UMTS na całą okolicę to i od razu mocno obciążony W mieście dużo użytkowników ale i dużo nadajników dużo radiówek i kabli i może dlatego jest lepiej