Plus LTE - opinie
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Plus LTE - opinie
Witam wszystkich. Pisze z pytaniem czy posiada ktos owy internet podany w temacie? Chodzi o ta nowa oferte Plusa. Bodajze ceny zaczynaja sie od 14zl w gore. Interesuja mnie wasze opinie na jego temat. Internetu bede uzywal blisko centrum Lodzi. Mieszkam w akademiku, a ten internet niestety nie jest wystarczajacy do moich potrzeb, a jak wiadomo innej predkosci nie uzyskam gdyz nie ma zadnej opcji operatora, etc. Z gory dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Plus LTE - opinie
Owszem najtańszy abonament jest już od 14.90 zł miesięcznie, w którym jest dostępna technologia LTE. Jednak sensowne limity danych dla LTE zaczynają się wg mnie od 79,90 zł miesięcznie. Niezwykle istotnym jest, do czego będziesz używał Internetu mobilnego. Z tego, co wiem w akademikach jest Internet kablowy. Niestety, nie wiem jaką ma prędkość. Może masz jakieś informacje w tej sprawie? ( Też mam zamiar tam mieszkać
) Dlaczego ten Internet nie jest wystarczający do twoich potrzeb? Masz zamiar z niego korzystać w akademiku, czy poza nim? Musisz sobie uczciwie odpowiedzieć na postawione przeze mnie pytania. Użytkownicy forum uzyskują imponujące prędkości na LTE od Plusa. Nikt nie może jednak zagwarantować, że będzie on działał podobnie i w twoim przypadku. Stację LTE będziesz miał bardzo blisko siebie, więc szanse są spore.

Usagi
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Politechnika, Uniwersytet czy medyk? Czy inny twór?Ryuuuz pisze: Internetu bede uzywal blisko centrum Lodzi.
- clamaranop
Ja korzystam z internetu Cyfrowego Polsatu w technologii LTE czyli śmigam na tym samym nadajniku co PLUS. W mojej miejscowości internet jest stabilny , prędkość nie schodzi poniżej 20 Mb/s , strat pakietów nie zauważyłem : D No ale wiadomo , w Łodzi może być inaczej.
-
- Użytkownik forum
Tak, jest kablowy, jednak akademiki uł mają bardzo biedne prędkości oraz częste problemy z netem. W godzinach 14-24 jest tragedia, prędkości do 30kb/s, wysokie pingi, etc(w nocy oczywiście się to poprawia, prędkość nawet do 10mb/s). No i trzeba dodać limity, do 400mb/1h ( zależy od akademika). Mam zamiar przeważnie grać w MMORPG, ewentualnie obejrzeć jakiś filmik na youtube (nie za często). W październiku wrócę do Łodzi to wezmę na próbę, po prostu orientacyjnie chciałem się dowiedzieć jak ten internet może prosperować. No i najlepiej żeby nie rozłączało go co godzinkę czy dwie, to zapewne też zależy od zasięgu. Z mobilnymi netami mam słabe doświadczenie, dlatego wolałem zapytać o zdanie ekspertów, ludzi którzy mają pojęcie 

- clamaranop
Z tego co mi wiadomo internet rozłącza się po 24 godzinach , ale nie jestem pewny.
Ja osobiście mam zasięg -79 dBm , to nie za dużo ,ale i tak nigdy mi się nie rozłączył sam : D (nawet po 8 godzinach).
Ja osobiście mam zasięg -79 dBm , to nie za dużo ,ale i tak nigdy mi się nie rozłączył sam : D (nawet po 8 godzinach).
-
- Użytkownik forum
Ten wynik ze speedtest'a to na tym necie? Czy coś innego już?
- clamaranop
-
- Użytkownik forum
Mógłbyś podać jaki używasz modem i która antena do tego?:) No i jaką taryfę sobie zamówiłeś? Zadowolony jesteś w stosunku cena-jakość?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Rozumiem, że sytuację znasz z autopsji? Dobrze, że mogłem zapoznać się z twoją opinią. teraz wiem na co mogę się szykować. Ale czy faktycznie jest aż tak fatalnie? Mógłbyś dokładniej określić sytuację? A co do twojego pytania to pamiętaj o jednym. Bez względu na prędkości jakie osiągniesz, największym problemem w Internecie mobilnym jest limit transferu. Musisz bardzo uważnie przeanalizować twoje zapotrzebowanie na przesył danych. Za mały limit będzie cię męczył przez cały okres trwania umowy. Z autopsji wiem, że wybór odpowiedniej taryfy jest dość trudny. Pamiętaj, aby obliczyć sobie opłacalność oferty bez modemu. Wielu nowych użytkowników jakby zapomina, że taka opcja w ogóle istnieje. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Usagi
- clamaranop
Jak najbardziej jestem zadowolony, płace 79zł za 13 GB + 3GB za to że posiadam również pakiet telewizyjny tego operatora.Modem który posiadam to Huawei E398 i Edimax LT- 6408n. Antenę kupiłem w salonie za 29zł , firmy nie znam.W zestawie są dwie antenki , jedna do podłączenia w synchronizacji pionowej druga w poziomej.
P.S. Jeżeli wybierzesz za mały pakiet możesz w każdej chwili migrować na wyższy, np. w ICOK na stronie CP , możesz również , oczywiście po zalogowaniu kontrolować ile pozostało ci limitu.
P.S. Jeżeli wybierzesz za mały pakiet możesz w każdej chwili migrować na wyższy, np. w ICOK na stronie CP , możesz również , oczywiście po zalogowaniu kontrolować ile pozostało ci limitu.
-
Mówisz o TV MOBILNEJ? Jak sprawuje się ta usługa? Jaki limit danych jest wystarczający do LTE wg ciebie? Nie potrafię się zdecydować, a nie chcę, aby mi zabrakło transferu, bo to jest okropne spadać z takiej prędkości do 16 kbit/s.clamaranop pisze:za to że posiadam również pakiet telewizyjny tego operatora

Usagi
- clamaranop
Chodzi mi o telewizji cyfrowej , w CP operator nie ogranicza prędkości tylko kompletnie przestaje działać lub pobiera opłatę za każdy GB, można też dokupywać limit po wykorzystaniu , ale to już 1GB kosztuje 10zł do wykorzystania w godzinach 8:00 - 24:00. W godzinach 24:00-8:00 1 GB kosztuje złotówkę . 13GB wystarcza do swobodnego korzystania.
Wychodzi wtedy 433MB na dzień. Oczywiście dochodzi 50GB do wykorzystania w nocy : D
Wychodzi wtedy 433MB na dzień. Oczywiście dochodzi 50GB do wykorzystania w nocy : D
-
- Użytkownik forum
UŁ. Polibuda ma świetny net w swoich akademikach, ale już gorzej ze standardami.Sundance_kid pisze:Politechnika, Uniwersytet czy medyk? Czy inny twór?

Internet powinien wystarczyć osobie, która nie jest wymagająca. Limit nie dokucza, chyba, że potrafi się siedzieć przez cała godzinę na YT i oglądać HD. Dla mnie uciążliwe były pingi, blokada portów oraz słaba prędkość w godzinach wieczornych (czasami głupi usos ciężko się ładował). Głównie chodzi mi o to, żebym nie był ograniczony z portami UDP i TCP (wiadomo, blokada P2P w takiej sieci to podstawa), oraz żeby ping był znośny.
Istnieje jakiś program, która pokaże mi jakie mam obecnie wykorzystanie neta? Np. godzinowo/na dzień etc. Chciałbym to dokładnie wszystko przeanalizować i zobaczyć jaką ofertę powinienem wybrać.
Pozdrawiam
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-08-12, 18:19 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-08-12, 17:19 przez Ryuuuz, łącznie zmieniany 1 raz.
- clamaranop
Oczywiście że istnieje Net Meter , ale nie wiem czy będzie działać pod Win7.
Jak nie będzie to NetWorx najnowszy działa na win7 na 100 %
Tutaj do niego poradnik Poradnik
Jak nie będzie to NetWorx najnowszy działa na win7 na 100 %

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Również polecam NetWorx. Można ułatwić sobie w szycie i poza szczytem w przedziałach co 1h. Do tego ustawić, z którym dniem zaczyna się okres rozliczeniowy. Oczywiście jest też możliwość ustawienia alarmów przy przekraczanych limitach np. dziennym, w szczycie czy poza nim, etc.
-
- Użytkownik forum
Net Meter nie działa. Normalnie się instaluje ale wgle nie widzi żeby coś się pobierało.
NetWorx paca, wyświetla dobre dane
Jeżeli jest ktoś na forum, kto gra w gierki MMO i posiada ten internet również prosiłbym o opinie
Pozdrawiam i dzięki za pomoc chłopaki.
NetWorx paca, wyświetla dobre dane

Jeżeli jest ktoś na forum, kto gra w gierki MMO i posiada ten internet również prosiłbym o opinie

Pozdrawiam i dzięki za pomoc chłopaki.
-
- Stały użytkownik forum
A ja mam jeszcze taką małą uwagę.
Piętro na którym mieszkasz
W miastach już widywałem takie dziury że na zewnątrz pełne 3G 2100 a na parterze w budynku GSM tak słaby że rozmowa już na poziomie nieakceptowalnym (tylko sms).
To było na śląsku co prawda a tam może jest inna zabudowa
no ale mimo wszystko zwróć na to uwagę. Tym bardziej że polskie LTE jest na 1800 mhz które choć bardziej przenikliwe od 2100 to jednak znacznie mniej niż gsm

W miastach już widywałem takie dziury że na zewnątrz pełne 3G 2100 a na parterze w budynku GSM tak słaby że rozmowa już na poziomie nieakceptowalnym (tylko sms).

-
- Mistrz bezprzewodowy
Stare budynki mają grube ściany i jest lipa szczególnie z 3G na 2100MHz i LTE. Na zewnątrz i wewnątrz, ale po stronie nadajnika może być bardzo dobry sygnał, a po drugiej stronie (brak kontaktu z nadajnikiem) już może nie być praktycznie nic. Ja tak mam, po jednej stronie mieszkania piękny sygnał z UMTS2100 (a do nadajnika jakiś 1km) a po drugiej stronie praktycznie brak sygnału. To samo LTE a sieje z tego samego komina - działa praktycznie na granicy zasięgu i potrafi zerwać.gebus12 pisze:A ja mam jeszcze taką małą uwagę.
-
- Użytkownik forum
5 piętro w 12 piętrowym budynku. Tylko ciekawe po której stronie nadajnik
Budynek raczej nowy.

-
-
- Użytkownik forum
Zależy jeszcze gdzie dokładnie na Matejki
Bo może być z boku akademika, a moze być tak, że będzie po drugiej stronie całkiem, więc ciekawe czy nie będzie to kolidować
Zobaczymy jak wezmę sobie 7 dni na próbę 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Zdecydowanie polecam na próbę-osobiście korzystam tylko awaryjnie z LTE (sygnał -79dB, ok.PŁ) gdyż nie jestem zadowolony z jakości tej usługi (niski upload 1/3 tego co na HSPA Polkomtela, gubienie pakietów, a i download bez szału ok.15Mbps...).Ryuuuz pisze: Zobaczymy jak wezmę sobie 7 dni na próbę

jareq
-
Konieczne napisz, jakie osiągnąłeś wyniki w tej lokalizacji.Ryuuuz pisze:Zobaczymy jak wezmę sobie 7 dni na próbę
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Usagi
-
- Początkujący użytkownik forum
W zasadzie każdy mobilny internet powinno się brać na próbę,każdy operator oferuje taką usługę i warto skorzystać. Potem nie będziemy czuć się rozczarowani w kwestii zasięgu,tym bardziej z LTE,bo jak wiemy tutaj różnie bywa. Mnie akurat ten zasięg nie obejmuje,wiec czekamy na Twoją opinie.
-
- Użytkownik forum
Witam. Czy oplaca sie internet z laptopem w ofercie "intensywna"?
-
Moim zdaniem nie, ponieważ jest to umowa na 36 miesięcy, co z doświadczenia wiem, że w tej branży to straszliwie długo
. Poza tym ten laptop z oferty niczym nie zachwyca, a jeśli chodzi o Internet to więcej zyskasz biorąc umowę z modemem / routerem lub bez modemu. Niektórzy biorą umowę z laptopem , ale to się raczej nie opłaca. Wystarczy spojrzeć na detaliczne ceny sprzętu. Poza tym podpisując umowę ważne jest, co mogą ci zaoferować w kwestii Internetu, a limity w ofertach z laptopem / tabletem są nie dość, że drogie, to jeszcze nie taki duże. Ja jestem przeciwny, ale musisz sam określić na czym Ci bardziej zależy, pamiętając przy tym, że z Internetu też będziesz korzystać. Ponadto tego Acera kupisz za ok. 1700zł, a 15 GB masz w abonamencie z modemem za 79.90zł. Łatwo obliczyć, wydając 129.90zł wydajesz o 50zł więcej miesięcznie, co daje 1800zł więcej w ciągu 36 miesięcy. Oszczędzasz więc 100zł. Niby mało, ale pamiętaj, że rynek jest dynamiczny i już w trakcie umowy będziesz narzekał na mały limit ( no chyba, że rzadko korzystasz, ale wtedy po co brać abonament? ) Decyzja należy jednak do Ciebie.

Usagi