Nagły duży ping - spadek przepustowości
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nagły duży ping - spadek przepustowości
Witam,
Posiadam router WRT54GL v 1.1 - aktualnie z oryginalnym firmware, wcześniej siedział w nim tomato -- ale o tym opowiem za chwilkę.
Od razu po zakupie routera (jakieś 1,5-2 lata temu) wgrałem na niego od razu Tomato, router przez cały ten czas smigał świetnie po kablu jak i WiFi, aż tu nagle kilka dni temu coś mu odbiło i zaczął przycinać przepustowość po kablu i po WiFi. Po WiFi pingi do routera (na niektórych kanałach) sięgały rzędu 300-500 ms, teraz udało mi się znaleźć jakiś stabilny kanał, ale dalej przepustowość routera jest sporo obniżona (wcześniej po WiFi osiągałem 23Mb/s, teraz jakies 4-14Mb/s), analogicznie na kablu przepustowość jest przycięta jakoś o 10Mb/s. Przywróciłem router do ustawień fabrycznych, nawet próbowałem wgrywać na nowo wgrywać Tomato, aż skończyłem na wgraniu oryginalnego firmware, żadna z tych czynności, nie przywróciła prawidłowej pracy routera. Dodam jeszcze, że podpinając internet (UPC) bezpośrednio do komputera, osiągana jest prędkość taka jaka powinna być, więc na pewno przyczyną będzie w tym przypadku router. Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami, albo ma pomysł w jaki sposób można temu zaradzić?
Posiadam router WRT54GL v 1.1 - aktualnie z oryginalnym firmware, wcześniej siedział w nim tomato -- ale o tym opowiem za chwilkę.
Od razu po zakupie routera (jakieś 1,5-2 lata temu) wgrałem na niego od razu Tomato, router przez cały ten czas smigał świetnie po kablu jak i WiFi, aż tu nagle kilka dni temu coś mu odbiło i zaczął przycinać przepustowość po kablu i po WiFi. Po WiFi pingi do routera (na niektórych kanałach) sięgały rzędu 300-500 ms, teraz udało mi się znaleźć jakiś stabilny kanał, ale dalej przepustowość routera jest sporo obniżona (wcześniej po WiFi osiągałem 23Mb/s, teraz jakies 4-14Mb/s), analogicznie na kablu przepustowość jest przycięta jakoś o 10Mb/s. Przywróciłem router do ustawień fabrycznych, nawet próbowałem wgrywać na nowo wgrywać Tomato, aż skończyłem na wgraniu oryginalnego firmware, żadna z tych czynności, nie przywróciła prawidłowej pracy routera. Dodam jeszcze, że podpinając internet (UPC) bezpośrednio do komputera, osiągana jest prędkość taka jaka powinna być, więc na pewno przyczyną będzie w tym przypadku router. Czy ktoś spotkał się z podobnymi problemami, albo ma pomysł w jaki sposób można temu zaradzić?
-
- Stały użytkownik forum
Re: Nagły duży ping - spadek przepustowości
Wokół ciebie mogą być inne sieci i jakiś sąsiad może dokupił niedawno routera i postawił go na tym samym kanale co ty przez co są zakłócenia (sądząc, że ty jesteś z krakowa to jest mocno prawdopodobne)
-
Jeżeli nie przeczytałeś dokładnie mojego posta, to bardzo proszę o nie udzielanie się w temacie. Tak faktem jest, że przycięcie przepustowości po WiFi może być spowodowane pracą innych urzadzeń na tym samym kanale, ale Twoja "rada" nie tłumaczy spadku prędkościu po kablu o około 10Mb/s - bo w przypadku podłączenia internetu bezpośrednio pod komputer wszystko śmiga jak należy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mając zainstalowane Tomato obserwowałeś obciążenie procka?
-
Nie zwróciłem uwagi, a mógłbyś rozwinąć co miałbym wywnioskować z obciążenia procka, to przeinstaluje softa i zaopserwuje i napiszę wnioski.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z jakiegoś powodu zapewne działa wolniej. Chciałbym zobaczyć jakiekolwiek oznaki ku temu poza samą przepustowością.
-
W tym momencie, nie mam możliwości zainstalowania Tomato, ale mam jedno pytanie - robiąć full erase + flash nowego oryginalnego softa, może być coś co ten procesor obciąża?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Logika podpowiada, że nie. Ale logika podpowiada również, że ciężko jest fizycznie uszkodzić router tak, żeby działał, ale wolniej.
- Marek51
- Użytkownik forum
Wcale nie trzeba uszkodzić routera, aby działał wolniej. Przez około 4 lata bylem wprost WNIEBOWZIĘTY z efektów działania tp-link wr543g. Wszędzie chwaliłem i polecałem te urządzenia, jak i producenta. Przed około miesiącem coś zaczęło się dziać. Niby sieć(wifi) była, ale transfer ... jak w czasach "telefonicznych". Podejrzewałem dostawcę sieci(wymienił mi nawet modem/router), okablowanie budynku itp itd. Aż dzisiaj z rana odpiąłem tp-link, podłączyłem 8level i HURA!!! Mam sygnał/transfer jak przed wiekami. Czyli niemal tyle, na ile opiewa umowa! Znaczy, że sprzęt tak jak i człowiek ... z wiekiem zużywa się ... .
Praktycznie tp-link wr543g jest dobry, bo mogę z niego korzystać, ale tylko przez kabel, a wifi w bardzo bliskiej odległości. Czyli ... coś jednak się zużyło.
Ale i tak uważam w dalszym ciągu, że tp-link jest dobrym sprzętem!
Praktycznie tp-link wr543g jest dobry, bo mogę z niego korzystać, ale tylko przez kabel, a wifi w bardzo bliskiej odległości. Czyli ... coś jednak się zużyło.
Ale i tak uważam w dalszym ciągu, że tp-link jest dobrym sprzętem!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jakbyśmy rozmawiali tylko o WiFi to miałoby to jakiś sens. Nie jestem elektronikiem, ale może np. końcówka mocy nadajnika się zużywa. Natomiast przy samym routowaniu pakietów nie wyobrażam sobie takiej sytuacji.