jaki sprzęcik do mobilnego internetu ???

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gmyz
Początkujący użytkownik forum

jaki sprzęcik do mobilnego internetu ???

Post autor: gmyz »

Witam!

Mam taki problemik, chodziłem od punktu do punktu różnych operatorów sieci komórkowych z pytaniem o internet w swojej miejscowości i nikt mi nie pomógł :( ale jeden z Panów siedzących za biurkiem powiedział mi o tym forum - chwała mu za to ;)

Mieszkam w miejscowości Bożków (57-441) 10km od Kłodzka i ok 6 od Nowej Rudy, i pytanie jest następujące, z jakiej sieci mogę najlepiej zkorzystać i jaki sprzęcik do tego użyć, chodzi mi o jakiś szybszy dostęp do neta.

Z góry dziękuje :)
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Re: jaki sprzęcik do mobilnego internetu ???

Post autor: pogodabartek »

Na początek załatw sobie kartę sim play i zobacz czy na telefonie(telefon musi obsługiwać tez pasmu UMTS900) wystawionym na dwór złapiesz 3G z sieci Play.

Jeśli tak to później Kupujesz modem Huawei E3131 z Play router TP link MR3420 i antenę ATK20+konektor do modemu. Jeśli w domu będziesz mieć zasięg, to anteny, routera i konektora nie potrzebujesz.

Wszystko mogłeś sam znaleźć w poprzednich watkach i w Google, a jakiego operatora wybrać to wystarczy na mapę BTS zerknąć co w okolicy Ciebie się znajduje.

Trzeba tylko chcieć szukać.
gmyz
Początkujący użytkownik forum

Post autor: gmyz »

Z kartami sim robiłem tak wszystkich operatorów, i z żadnej nie łapało 3G. W tej wiosce ogólnie jest problem z siecią każdego operatora
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

gmyz pisze:Z kartami sim robiłem tak wszystkich operatorów, i z żadnej nie łapało 3G. W tej wiosce ogólnie jest problem z siecią każdego operatora
Bo teren jest dość trudny, pagórkowaty, rzekłbym nawet, że górzysty.
Jednakże stacja bazowa Play 900MHz jest w dosyć bliskiej odległości (3km w miejscowości Rekawczyn). Jakim telefonem łapałeś ten sygnał? Może nie obsługiwał częstotliwości UMTS 900?
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Zobacz czy Twój telefon obsługuje UMTS 900 na stronie gsmarena.com i najlepiej to wyjdź z nim na dach domu i tam zobacz i ustaw zasięg tylko na UMTS i daj to wyszukiwanie sieci ręcznie.
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: usagi »

Wg mapy Orange w twojej miejscowości masz zasięg CDMA. Da ci to maksymalnie 3.1 Mbit/s ( w teorii oczywiście ). Niestety nie sprawdzisz tego za pomocą zwykłych kart prepaid. Musisz wziąć Internet mobilny od Orange na próbę.
Usagi
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Kolega bajki pisze, bo teraz Orange ma do 9,3Mbit/s w CDMA rew B tylko potrzeba odpowiedni modem i BTS musi być z 3nośnymi zrobiony, a Play to najtańsze rozwiązanie, ale jeśli nie da się złapać zasięgu UMTS , to pozostaje ten CDMA od Orange na próbę ale tylko z modemem rew.B
ODPOWIEDZ