Dlaczego modem łączy się z tak odległym BTS?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dymekkk
Początkujący użytkownik forum

Dlaczego modem łączy się z tak odległym BTS?

Post autor: dymekkk »

Witajcie,

Kupiłem ostatnio starter Plus na kartę (internet). Włożyłem do swojego E3131, odpaliłem. Zadziwiła mnie bardzo niska jakość transmisji i ciągłe jej zerwania. Zainstalowałem więc do swojego OpenWRT pakiet 3ginfo z eko.one.pl. Co się okazało - modem łączy się z odległym nadajnikiem, zamiast z tymi bliskimi, które mam paręset metrów od bloku. Mieszkam w Warszawie, na Mokotowie w bloku przy Wita Stwosza 50. Oto, co podaje mi 3ginfo:
Status:Połączony
Czas połączenia:0 dni, 03:12:13
Pobrano:30.1 MiB
Wysłano:4.6 MiB
Operator:Plus
Tryb pracy:HSPA
Siła sygnału:16%
CSQ:5
RSSI:-103 dBm
Profil UMTS QoS:16000 kbps DOWN | 3713 kbps UP
MCC MNC:260 01
LAC:2B21 (11041)
CID:9FA2 (40866) Warszawa - Mokotów, ul. Kmicica 1 (dach - budynek mieszkalny) [MAZ:10251:1105:U2100-10762]
Urządzenie:huawei E3131
Dlaczego akurat ten nadajnik? Przecież wokół siebie mam wiele bliższych...
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Dlaczego modem łączy się z tak odległym BTS?

Post autor: Yanusz »

Powodów może być wiele. Zwyczajowo jest tak, że modem wybiera nadajnik o najlepszych parametrach (siła, obciążenie), ale nie zawsze. Czasem bliższe nadajniki nie dają rady, bo mają na swojej drodze różne przeszkody (budynki mieszkalne, drzewa) i odbicia fal powodują, że odbieramy sygnał z BTSa, który jest dalej, ale propagacja jego fal radiowych jest lepsza.

Poza tym jak tak patrzę na mapę stacji bazowych Plusa UMTS 2100, to różnice odległości między tym konkretnym nadajnikiem o którym mówisz, a innymi stojącymi bliżej nie są duże (ok 150-250m).
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
ODPOWIEDZ