zepsuty modem e353u-2

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
P4TRYK
Użytkownik forum

zepsuty modem e353u-2

Post autor: P4TRYK »

Witam,

kilka dni temu popsuł mi się model HUAWEI E353u-2, dziecko wyjmowało kabel od anteny i wyrwało się to wejście cale ze środka, wiec bez możliwości podłączenia kabla od anteny modem jest mi kompletnie bezużyteczny.

Moj obecny sprzęt opierał się na modemie TP-LINK MR3220 + oprogramowanie Gargoyle 1.5.4 (30752), by obsy, oraz do tego Antena HSPA+/UMTS/HSDPA 17dBi do HUAWEI E173, E353, E156, E122, E160, E169 i innych wraz z konektorem.

Internet w domu rozprowadzałem po WIFI, wiec do tego dla lepszego sygnału dokupiłem hub bodajże to jest ten : http://www.belkin.com/IWCatProductPage. ... _Id=199941

Mam teraz pytanie, ponieważ modem nie ma gwarancji, czy do tego zestawu mogę dokupić modem HUAWEI E398, czy nie będzie on pasował? Szukałem w internecie również, czy istnieją jakieś serwisy, lecz nic nie znalazłem, które odpłatnie mogą taki modem naprawić?

Slyszalem o tym modemie E398 i bardzo mi się podoba, w przyszłości chciałbym przejść na LTE, czy jest sens kupowania go, czy może jeszcze raz kupić tamten?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: zepsuty modem e353u-2

Post autor: Yanusz »

Kupując modem E398 już teraz trzeba zwrócić uwagę na kilka spraw:
- jest w tej chwili trzykrotnie droższy od Huawei obsługujących HSPA+ (np E3131), może w przyszłości jeśli podpiszesz umowę na LTE, modem ten będzie dużo tańszy, a może na rynek wejdzie inny, lepszy;
- na 99% E398 ma złącza antenowe TS9 (nie CRC9 jak większość Huawei) więc trzeba by dokupić jeszcze konektor;
- gniazda antenowe w E398 (dwa) są skandalicznie wykonane, więc trzeba będzie na nie jeszcze bardziej uważać.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
P4TRYK
Użytkownik forum

Ok.
Rozumiem, więc w takim razie jaki modem możecie polecić najlepszy do HSPA+?

Czy obecne konfiguracja (router,antena) jest dobrym zestawem, ponieważ nie byłem zadowolony z działania internetu, największa prędkość w ciągu dnia wynosiła :

Obrazek

z rana było minimalnie lepiej.

Korzystałem z nadajnika T-MOBILE (mam umowę podpisaną na t-mobile,ponieważ w okół jest ich nadajników najwięcej)( GSM900 (30183) GSM900 (30183) UMTS2100 (30183) UMTS2100 (30183)) oddalonego o 3km, więc prędkości strasznie słabe.

Jakieś rady?

edit

Znacie może jakiś serwis, gdy nie mam gwarancji na ten modem, gdzie mogliby obecny naprawić, czy raczej nic takiego nie istnieje?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Możesz próbować popytać w serwisach GSM na terenie miasta np tutaj, jeśli chodzi o przylutowanie wyrwanego gniazda (jeśli płyta główna modemu nie jest uszkodzona) to chyba nie powinno być problemu. Natomiast jeśli za naprawę sobie zażyczą więcej niż 100zł, to dałbym sobie spokój, bo za te pieniądze można mieć nowego E3131 na gwarancji.

A co do transferów T-mobile, no cóż, najwidoczniej obciążenie nadajnika na Lazurowej nie pozwala "wyciągnąć" z niego więcej. Możesz popróbować wycelować anteną w inne stacje bazowe: na Falowej czy w Mikoszewie.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Znacie może jakiś serwis
Miałem ten sam przypadek i ja po prostu przylutowałem kabel antenowy do płytki modemu i zalałem klejem Jest pewniej niż oryginalnie
P4TRYK
Użytkownik forum

Więc ja nie bardzo znam się na elektronice itd. zapytałem znajomego czy mógłby to zrobić i stwierdził, że nie da rady tego przylutować, musiałbym mieć tą całą cześć na wymianę. Co w takiej sytuacji mogę jeszcze zrobić, może jest jakiś serwis modemów?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

P4TRYK pisze:może jest jakiś serwis modemów?
Zapytaj w serwisach komórek a nawet możesz zapytać zegarmistrza bo bo do tej naprawy potrzebne jest dość mocne szkło powiększające i pewna ręka
ODPOWIEDZ