Problem z Sierra MC8755

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobo188
Początkujący użytkownik forum

Problem z Sierra MC8755

Post autor: bobo188 »

Mam duży problem z modemem Sierra MC8755 zainstalowanym w laptopie IBM x60. Niestety dopiero zaczynam zabawię z sieciami WAN i nie mogę sobie sam z nim poradzić. Dokładnie chodzi o to, iż karta MC8755 wykrywana jest jako karta sieciowa a nie modem, przez co nie mogę utworzyć połączenia dial-up do połączenia z siecia iPlus Simdaty. Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem?

Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z Sierra MC8755

Post autor: YaHooo »

bobo188 pisze:Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem?
A to nie lepiej zainstalować oprogramowanie Sierry? Ja używam tego http://rapidshare.com/files/269997565/s ... 4.2258.zip
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie zrobi się dial up tutaj. Niby można przełączyć w tryb modemu, ale zacznie to chodzić wolniej, pingi wzrosną.
Polecam Watchera.
bobo188
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bobo188 »

Bardzo Wam dziękuję :zdrowko: . Watcher wszystko załatwił. Wszystko teraz ładnie chodzi, szkoda tylko, że transfer tak szybko nabija. Przeprowadziłem test w speedtest i oto wynik:Obrazek. Mimo sieci EDGE jestem naprawdę pod wrażeniem, jak wszystko ładnie chodzi. Szoda tylko, że są te limity :dobani:. Mam tylko jeszcze jedno pytanie, czy program Sierra Watcher jest darmowy? Próbowałem go wcześniej ściągnąć ze strony sierry ale bezkutecznie. Dziękuję za link.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bobo188 pisze:Mam tylko jeszcze jedno pytanie, czy program Sierra Watcher jest darmowy?
Oczywiście. :)
Próbowałem go wcześniej ściągnąć ze strony sierry ale bezkutecznie.
U nas coś serwer z kanady niedomaga. Mi bardzo wolno idzie stamtąd.

Co do EDGE na module to pięknie chodzi. Mam inny model MC i chodzi tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bobo188 pisze:Wszystko teraz ładnie chodzi, szkoda tylko, że transfer tak szybko nabija.
Jak masz większe prędkości to szybciej nabija transfer ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Marek_S
Użytkownik forum

Post autor: Marek_S »

YaHooo pisze:[A to nie lepiej zainstalować oprogramowanie Sierry? Ja używam tego http://rapidshare.com/files/269997565/s ... 4.2258.zip
fajnie jakby on tam był a będzie pracować z sierra 8780 ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Marek_S pisze: fajnie jakby on tam był a będzie pracować z sierra 8780 ?
Będzie współpracować. A Watchera możesz pobrać ze strony http://www.sierrawireless.com/ Ale nigdzie nie widzę Twojego modemu.
Marek_S
Użytkownik forum

w jakim sensie nie widzisz ? Nie widzę oprogramowania , szkoda że ten link wygasł . Jeszcze go fizycznie nie mam ale może jutro będzie to będę eksperymentował, jak do tej pory wygoglalem to on był dedykowany do konkretnych laptopów , nie znalazłem ani sterowników ani MC8780.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Marek_S pisze:w jakim sensie nie widzisz ?
Na stronie producenta nie widzę takiego modemu. Ale chyba coś źle szukam.
Marek_S pisze: Jeszcze go fizycznie nie mam ale może jutro będzie to będę eksperymentował, jak do tej pory wygoglalem to on był dedykowany do konkretnych laptopów , nie znalazłem ani sterowników ani MC8780.
Też mi się to udało odnaleźć. Dlatego ja bym szukał w sterownikach tych laptopów. Ewentualnie spróbował najnowszego uniwersalnego 3G Watchera ze strony www.sierrawireless.com
Marek_S
Użytkownik forum

Tyle ze szukam i nie mogę znaleźć cudownego guziczka dowlands. Sterowniki znajde po cechach karty ale czy resztę to nie wiem. :D może gapa jestem :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Watcher akurat powinien mieć wszystkie sterowniki zawsze do starszych modeli. Możesz np. stąd pobrać nowego: http://www.sierrawireless.com/en/Suppor ... _320U.aspx
Marek_S
Użytkownik forum

super , czy ten program ma opcje telefonu ? voice , podobno ten model ma wszystkie funkcje . Też doczytałem ze 3g watcher'a buid 2523 ma wbudowany voice . :D goglalem ale nie znalazłem .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeśli moduł ma odblokowany voice to pojawi się klawiatura w Watcherze i to każdym. Niestety mi nie udało się rozmawiać na 881. Za to działały kody USSD co było przydatne. :)
Marek_S
Użytkownik forum

ok, jak będę miał fizycznie to zainstaluje i sie samo okaze co ma odblokowane , wg un-locker można odblokować . Dzieki program już mam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Proszę.
Pochwal się co i jak wyszło. ;)
Marek_S
Użytkownik forum

Ku mojemu zaskoczeniu znalazłem na polskiej stronie sterowniki i watchera i działa . Teraz będę się mordował z odblokowaniem voice , GPS się zgłasza ale nie mam dodatkowej anteny i nie widzi satelit ale proby robiłem w mieszkaniu , ktoś może takową widział ? Gdzie ma być połączona antena w wejście MAIN czy AUX ? jeszcze telefon i będzie super :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Marek_S pisze:ktoś może takową widział ?
A jest w ogóle wyjście na antenę GPS? Z tego co wiem, to jednak gniazdo antenowe służy transmisji danych.
Marek_S pisze:Gdzie ma być połączona antena w wejście MAIN czy AUX ?
W zasadzie bez różnicy, ja bym podłączył o MAIN.
Marek_S
Użytkownik forum

YaHooo pisze:A jest w ogóle wyjście na antenę GPS? Z tego co wiem, to jednak gniazdo antenowe służy transmisji danych.
to ta sama antena służy do odbioru sygnały GPS ? w modemie jest wyjście antenowe MAIN i AUX i o to pytam . Laptop nie posiada dodatkowego wyjścia na antenę .
Odblokowałem i mogę wybrać telefon , zadzwonić ale nic nie słychać (sms działa) , pewnie potrzebne są jakieś dekodery dźwięku . Czy ktoś zna jakąś aplikacje obsługująca taki telefon ?

[ Dodano: 2012-08-17, 12:38 ]
jest to chyba kwestia sterowników , tyle ze gdzie je znaleźć ?

[ Dodano: 2012-08-17, 16:00 ]
żeby było zabawniej to zainstalowałem najnowszego watchera i juz nie ma opcji telefonu . I bądź tu mądry

[ Dodano: 2012-08-17, 18:31 ]
doczytałem że dla transmisji PCM potrzebne są kodeki AMR-NB, GSM-EFR, GSM-FR,GSM-HR, GSM CTM chyba ale nie wygoglalem , na dzis mam dość tego modemu :dobani: jak komuś moje poszukiwania się przydadzą to super . A gdzie można pobrać starsze wersje Watchera ? Może jakieś mają już te kodeki zainstalowane ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Główna antena to Main. Jak się wpina jedną to tylko i wyłącznie do Main można. AUX to antena do diversity i to GPS.
Tak jest to opisane w dokumentacji modułów Sierry.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Marek_S pisze:to ta sama antena służy do odbioru sygnały GPS ?
Z tego co ja wiem, to antena GPS jest wewnętrzna i nie ma wyjścia na zewnątrz. Ale ja.michal pisze, że jest inaczej i to na podstawie dokumentacji, więc tak musi być.
Marek_S pisze: żeby było zabawniej to zainstalowałem najnowszego watchera i juz nie ma opcji telefonu . I bądź tu mądry
Być może trzeba od nowa odblokować voice? ewentualnie zmienić firmware na nowszy.
Marek_S
Użytkownik forum

Jest odblokowany telefon , tu raczej brak jest jakiegoś " transportu" głosu do karty dźwiękowej. Jak na razie nic nie znalazłem na ten temat , możliwe ze brak jakiegoś kodeka albo coś innego. Nie wiem jak zmienić oprogramowanie powoli dostaje :gwiazdki:

Kod: Zaznacz cały

ound modem         : MC8780
Model               : MC8780
IMEI                : 35xxxxxxxxx
Serial NR.          : D3xxxxxxxxxxxxx7
Firmware            : F1_0_0_10AP
Voice feature       : enabled
SIM Lock status     : unlocked
Jak zrozumiałem to main to dodatkowa antena GPS ? mam tylko jedna antenę i to jest wwlan .
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No jest coś z tym voice. Nie wiem co tam do tego trzeba. Sam kombinowałem jak już napisałem, ale odpuściłem.
Marek_S
Użytkownik forum

a do czego doszedłeś , może być to proste jak się wie może mi się uda ? Moze ktoś wie jakie sa komendy AT do voice ? może gdzieś jest wyłączony ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jakieś voice są chyba, ale do kodeka. Nie doszedłem o co chodzi. Sierra też tutaj mi nie pomogła. Gdzieś ktoś pisał coś o jakichś słuchawkach czy mikrofonie. Sam już nie pamiętam o co chodziło.
Marek_S
Użytkownik forum

A znalazłem że gość fizycznie dolutował kabelki ale nie bardzo było to jasno napisane i w poszukiwaniach już zapomniałem gdzie szukałem. Pamiętasz coś o kodekach ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Niestety nie. Dawno to czytałem.
Faktycznie może być coś z kabelkami bo fizycznie nie wiem czy nie trzeba podłączyć słuchawek i mikrofonu. Coś może w tym być bo jak pisałem miałem klawiaturkę i USSD działały. Dało się też zadzwonić i połączenie było zestawianie, ale nie było dźwięku na komputerze, ani nie wychodził z niego.
Niestety do tego potrzebna raczej dokumentacja techniczna dla danego modułu, a takową ma tylko sierra lub jakiś jej partner biznesowy.
Marek_S
Użytkownik forum

pewnie tak , mogę zadzwonić ale ja nie słyszę ani odbiorca nie słyszy czyli brak przekazywania dźwięku
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To samo miałem. Właśnie nie wiem czy nie trzeba mieć bezpośredniego połączenia z pinami na module. Popatrzę jak to wygląda w MC8700.
Marek_S
Użytkownik forum

no ale tam jest PCI i taśma , to co trzeba połączyć gdzieś do karty ? Zresztą diabli wiedzą co wymyślili. Sierra tez mi nie odpowiedziała a Panasonic tez nie raczył .
ODPOWIEDZ