Potrzebna porada

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Potrzebna porada

Post autor: dobrygosc2 »

Witam Serdecznie. Mój sprzęt: Modem Huawei E173-U2; antena zewnętrzna o zysku 11 dBi, dokładnie taka:
http://allegro.pl/antena-huawei-11dbi-4 ... 31398.html

komputer stacjonarny, Windows XP SP3.

Przeglądałem już FORUM, ale gubię się w nim. Ponadto dużo informacji zawartych w nim jest już nieaktualna. Ponadto ze znalezionego tutaj linku nie potrafię skorzystać: http://mapa.btsearch.pl/

Jeśli ktoś potrafi, niech mi prześle link do mojej lokalizacji na tej mapce. Dziękuję.

OPIS:
Od kwietnia 2012 roku korzystałem z oferty sieci PLAY: Nowy Play Online na Kartę. Niestety zmieniłem pokój i teraz nie łapie mi zasięgu (tzn. czasem złapie-ale rzadko i tylko na chwilę). Od Playa dowiedziałem się, że mój nadajnik jest w Tarnawatce oddalonej ode mnie o 8-9 km. Do chwili zmiany pokoju Internet działał w zasadzie bez zastrzeżeń - standardowy Nocny Transfer to wielkość 4-7 GB, a kilka razy osiągnąłem nawet w okresie od godziny 0:00 do 9:00 prawie 14 GB. Teraz jednak mam olbrzymi problem co zrobić.
Mam także kartę do AERO 2, ale ona także nie działa. Modem "przerobiłem" na standard AERO 2, zgodnie z zaleceniami na stronie internetowej.

Nie chcę wchodzić w żadne abonamenty. Proszę o pomoc w wyborze oferty Internetu na kartę, najlepiej z opcją: nielimitowany nocny transfer.

Dziś przymierzałem się do zakupu Startera 1 GB za 6 PLN w ORANGE (do testów) na allegro, ale pomyślałem, że może WY wniesiecie jakąś myśl w mój problem.
Dziękuję.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Potrzebna porada

Post autor: Yanusz »

dobrygosc2 pisze:
Jeśli ktoś potrafi, niech mi prześle link do mojej lokalizacji na tej mapce. Dziękuję.
Proszę
dobrygosc2 pisze:Mam także kartę do AERO 2, ale ona także nie działa. Modem "przerobiłem" na standard AERO 2, zgodnie z zaleceniami na stronie internetowej.
Nic dziwnego, najbliższy nadajnik Aero2 jest w Tomaszowie a dalej w Zamościu, jednym słowem za daleko, żeby bez anteny zewnętrznej coś poradzić.

Rozumiem, że ta "antena" której używasz stała gdzieś za oknem? A teraz nie ma takiej możliwości, żeby ją wystawić za okno?
dobrygosc2 pisze: Dziś przymierzałem się do zakupu Startera 1 GB za 6 PLN w ORANGE (do testów) na allegro,
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że z Orange nic innego jak EDGE u siebie nie złapiesz.

Proponowałbym zatem skupić się na Play. Skoro masz jakiś tam zasięg 3G tej sieci, jest to tylko kwestia doboru odpowiedniego sprzętu.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Yanusz pisze:Rozumiem, że ta "antena" której używasz stała gdzieś za oknem? A teraz nie ma takiej możliwości, żeby ją wystawić za okno?
Teraz jest także za oknem-na parapecie, tak jak poprzednio. Tyle, że teraz, czyli od 14 dni w nowej lokalizacji tylko kilka razy pobrało dane w nocy. W dzień także bywa dramatycznie beznadziejnie - strona np. ONET.PL ładuje się około 10 minut. Często bywa tak, że się łączy i np. kilka minut zajmuje Uwierzytelnienie zamiast standardowo kilka sekund i po chwili się rozłącza, lub też Komputer Zdalny Nie Odpowiedział - twierdzi AutoKonect.
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Ściągnij Top_NetInfo
Wyłącz standardowy program Play Online, odpal ten z linka i napisz jakie dane pokazuje program na stronie głównej w parametrach połączenia: Moc sygnału oraz CID

(żeby te dane sie wyświetliły prawdopodobnie trzeba będzie zaznaczyć w:

Ustawienia -->Komunikacja AT i PIN, opcje:
-Komunikacja AT
-Wyświetlaj poziom sygnału
-Wyświetlaj BTS, sektor, stronę)
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Yanusz pisze:napisz jakie dane pokazuje program na stronie głównej w parametrach połączenia: Moc sygnału oraz CID
Teraz mruga na zielono, Niestety. Ale dziś chwilę mrugało na niebiesko (czyli dobrze).
Moc sygnału: -113 dBm, 0% CSQ 14
po jakimś czasie wskoczyło inne:-75 dBm, 61% CSQ 19
CID: bdbd, -bd, LAC: bd
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Czyli wydaje się, że mapa zasięgu mówi prawdę, że Twoje okolice są na szczątkowym zasięgu. Raz jest, raz nie ma. I tu raczej taka antenka, jaką Ty masz, niewiele pomoże.
Proponuję jednak zainwestować w profesjonalny sprzęt antenowy:

Antenę kierunkową + konektor

Kabla może być oczywiście mniej, chodzi o to, żeby antenę umocować możliwie jak najwyżej i wycelować na Tarnawatkę. Wtedy będzie ok.
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Najśmieszniejsze jest to, że w poprzednim pokoju gdzie okna są skierowane na wschód do zasięgu i prędkości nie miałem prawie żadnych zastrzeżeń. Ba nawet dało się płynnie grać w grę sieciową StarCraft II przez internet.
Nowy pokój od poprzedniego dzieli zaledwie kilka metrów (korytarz), ale on ma okna tylko na zachód. I tu cały pies pogrzebany.
Problem leży też w tym, że nie mam tytułu prawnego do lokalu i nie mogę założyć internetu stacjonarnego (wymagana zgoda właściciela lub administratora budynku)-dlatego wziąłem mobilny. Ale oczywiście wolałbym stacjonarkę bez limitów. Dzwoniłem w tej sprawie do TP S.A. Instalacja tej anteny, którą Pan proponuje także jest uzależniona od zgody właściciela. Jeszcze o nią nie pytałem. Ręce opadają po prostu.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

No niestety tak to jest. Po wschodniej stronie stoi stacja bazowa. Widocznie sygnał jest tak słaby,że po przeciwnej stronie domu już go nie ma. Jeśli założenie ATK20 (która ma 1,5 metra długości) sprawiałoby kłopot, to można spróbować z ATK10. Jest dwukrotnie krótsza a i zysk ma niczego sobie. Myślę, że poradziłaby sobie.
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Yanusz pisze:Jeśli założenie ATK20 (która ma 1,5 metra długości) sprawiałoby kłopot, to można spróbować z ATK10. Jest dwukrotnie krótsza a i zysk ma niczego sobie. Myślę, że poradziłaby sobie.
Proszę rozwinąć ten wątek, bo nie bardzo rozumiem. ATK 20, do której podał Pan link ma 10 m przewodu. Ponadto ATK 10 występuje na ta stronie WWW w wielu wariantach....
Dziękuję.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Należy wybrać antenę z kablem zakończonym gniazdem FME. link
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

dobrygosc2 pisze:Najśmieszniejsze jest to, że w poprzednim pokoju gdzie okna są skierowane na wschód...
Nowy pokój od poprzedniego dzieli zaledwie kilka metrów (korytarz), ale on ma okna tylko na zachód. I tu cały pies pogrzebany
Prawidłowe zainstalowanie ww anteny Dipola wymaga jej instalacji na dachu budynku i skierowanie jej w kierunku stacji (tj. antena kierunkowa). W Twoim przypadku zastosował bym jakiś "patent-panel" z http://anteny.pl/gotowe-zestawy-cyfrowy ... 2_129.html z krótkim kablem, umieścił zestaw w pokoju skierowany na stację-gdyby to nie działało to przy zamówieniu przez internet można dokonać zwrotu w ciągu 10dni (nawet bez podawania przyczyny). ;)
jareq
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Gdyby ta antena miała wymiary 50x50cm to może bym i uwierzył, że to ma 14dBi zysku. Fizyki się nie oszuka.
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Wkrótce czeka mnie rozmowa z administratorem.
Ale wczoraj się skusiłem i zamówiłem 2 sztuki (2 sztuka bez dopłat za wysyłkę) starterów Orange 1 GB, ważne przez 10 msc. W przyszłym tygodniu, jak przyjadą, potestuję.
Jeśli nie będzie zgody, a prękość Orange będzie satysfakcjonująca, to może zainwestuję 400 PLN w zestaw Orange na rok, wczoraj była taka aukcja:
http://allegro.pl/internet-orange-free- ... 14096.html

i nawet miałem ją brać, ale pomyślałem, że muszę sprawdzić zasięg i prędkość przed kupnem.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Yanusz pisze:antena miała wymiary 50x50cm to może bym i uwierzył, że to ma 14dBi zysku. Fizyki się nie oszuka.
Przetestuj i sprawdź-takie pisanie to mało maślane powtarzane nie raz na tym forum, tak jak pisanie o "bacikach do drapania pleców" http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=413155#413155. :cfaniak:
jareq
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

jarek999 pisze: Przetestuj i sprawdź-takie pisanie to mało maślane powtarzane nie raz na tym forum, tak jak pisanie o "bacikach do drapania pleców" http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=413155#413155. :cfaniak:
Jak dasz mi kasę na ten szajs to chętnie kupię i przetestuję :cwaniak:
Jakby panele się sprawdziły na UMTS 900, to nikt by nie kupował anten yagi. No sory, długość fali 2100MHz to ok. 14cm, 900MHz już ok. 33cm.

Ja nie mówię, że ta antena nie działa, ale pisanie o niej że ma 14dBi zysku, jest tak samo wiarygodne jak to, że ten "bacik do drapania się po plecach" ma 11dBi.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Yanusz pisze: Ja nie mówię, że ta antena nie działa, ale pisanie o niej że ma 14dBi zysku, jest tak samo wiarygodne jak to, że ten "bacik do drapania się po plecach" ma 11dBi.
Po kasę zgłoś się do WOŚP :) . Jaki jest zysk? Bez testu można sobie wróżyć ale kolega @Andrus86 jednak przytarł nosa i jest postęp-już jakoś tam antena zaczyna działać (ona musi działać-zwłaszcza patrząc na długość kabla 5m g... jakości). Oczywiście ww tekst nie ma na celu polecania zastosowania takich produktów (lecz dla informacji i świadomości że często instalacja antenowa stanowi wyższy koszt od np. modemu GSM+routera). :)
jareq
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Pełne zaskoczenie. Dziś dotarły startery Orange, mimo, że wybrałem wysyłkę ekonomiczną i oczekiwałem ich za kilka dni dopiero. Czy na aplikacji dostępowej PLAY Online się łączyć czy pobrać aplikację dedykowaną do Orange?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

dobrygosc2 pisze:Pełne zaskoczenie. Dziś dotarły startery Orange, mimo, że wybrałem wysyłkę ekonomiczną i oczekiwałem ich za kilka dni dopiero. Czy na aplikacji dostępowej PLAY Online się łączyć czy pobrać aplikację dedykowaną do Orange?
Nie ma żadnego problemu. Wkładasz kartę do modemu i powinno działać. Tylko podejrzewam, że niebieska dioda się nie zaświeci w Twojej lokalizacji, co najwyżej zielona.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: 3G_ »

W ogóle warto wiedzieć, że w Orange UMTS nie działa przy dużych odległościach jak w Play czy Plusie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

jarek999 pisze:Jeśli nie będzie zgody, a prękość Orange będzie satysfakcjonująca, to może zainwestuję 400 PLN w zestaw Orange na rok, wczoraj była taka aukcja:
http://allegro.pl/interne...2557614096.html
Gratulacje pomysłu, a po tygodniu korzystania koleś, zablokuje kartę i zostanie sam modem...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Dziękuję za ostrzeżenie.
A Program Ochrony Kupujących na Allegro - Niebieska Parasolka mnie nie ochroni....?
Podobno chroni do 10.000 PLN.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Kupowanie używanych kart pre-paid to mimo wszystko pewne ryzyko. Nie wiadomo jaka jest "przeszłość" takiej karty. Nie wiadomo, czy za "atrakcyjną" cenę nie kupujesz karty, które była użyta do jakiegoś przestępstwa w sieci. A po drugie, jeśli karta jest zarejestrowana na kogoś, możesz mieć problem jeśli trafisz na oszusta. Kupisz kartę z 4 stówami na koncie, wpłacisz pieniądze, a koleś pójdzie do salonu Orange, zgłosi zagubienie karty i wyrobią mu w 5 minut nową oczywiście z całą kasą na koncie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Yanusz pisze:które była użyta do jakiegoś przestępstwa w sieci.
Prawdopodobieństwo tego jest bardzo małe, łatwiej zutylizować taką kartę w śmietniku, przecież kupujący ma dane sprzedającego. Ale zablokowania karty można się spodziewać, tym bardziej, że tu chodziło o sprzedaż chyba abonamentowej karty. Z resztą sam sprzedający też chyba nie był zbyt rozgarnięty.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

krystianb pisze:
jarek999 pisze:Jeśli nie będzie zgody, a prękość Orange będzie satysfakcjonująca, to może zainwestuję 400 PLN w zestaw Orange na rok, wczoraj była taka aukcja:
Hm, cytujesz nie mój tekst. :)
jareq
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Witam. Przed chwilą podłączyłem do kompa starego (Pentium 4 3,0 Ghz, 1 GB RAM), starą - nie działającą w nowej lokalizacji kartę Play Online - by wykorzystać limit 8 GB, który jest ważny do 23.08.2012 23:59. Prędkość jest koszmarnie niska nie wiem czemu.
Aha; usługa WP jest włączona, czyli max prędkość pobierania powinna być 4 Mb/s; zaś NT jest nieaktywna.
Komputer stoi w pokoju z oknami na wschodnią stronę.
Poniżej garść informacji z aplikacji TOP Net Info:
PARAMETRY POŁĄCZENIA:
Play: HSPA
Nazwa połączenia: top_netinfo
Modem: HUAWEI Mobile Connect
IP komputera: 46.112.96.152
IP serwera: 0.0.0.0
Moc sygnału: -99dBm, 22%, CSQ 7 a później:
-97dBm, 25%, CSQ 8
CID: 61463, 3 - W (zachód), LAC: 199
Test prędkości łącza: http://www.speedtest.net/
Ping 208 ms; Prędkość pobierania 1.12 Mb/s; Prędkość wysyłania 0.02 Mb/s
http://www.speedtest.net/result/2129530464.png
Ponowny test:
244 ms; 0.96 Mb/s; 0.02 Mb/s
http://www.speedtest.net/result/2129537428.png
I trzeci ostatni raz:
1067 ms; 0.86 Mb/s; 0.02 Mb/s
http://www.speedtest.net/result/2129540585.png
Testy przeprowadziłem dziś 20.08.2012.między godziną 10 a 11.
Ostatnio zmieniony 2012-08-20, 11:07 przez dobrygosc2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Wysoki ping oraz niski upload to typowe objawy słabego sygnału. Nic, oprócz anteny zewnętrznej tu nie pomoże.
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Podłączyłem tylko po to by wykorzystać 8 GB uploadu-Bonusu, które za 3 dni straci ważność, no chyba, że doładuję kartę, a tego przecież nie zrobię. Dziwi mnie ta niska prędkość; usługę WP aktywowałem 30 minut temu i już jest aktywna - bo pobrało 10 PLN z konta głównego. A komputer stoi w pokoju, który ma okno na wschód, a antenka jest na parapecie. W pokoju obok, który ma także okno na wschód uzyskiwałem prędkości ponad 400 Kb/s. Jeśli prędkość nie wzrośnie nie mam szans wykorzystać 8 GB bonusu na pobieranie ;)
Wyniki testu z 20.08.2012 godzina 12:18
172 ms; 1.03 Mb/s; 0.02 Mb/s; http://www.speedtest.net/result/2129630819.png
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Ja miałem podobnie. Sygnał ok. -100dBm, Download ok 1Mbs/s, Upload.. szkoda gadać.
Antena spowodowała podskoczenie prędkości DL do ok 4Mb/s a UL do ok 400Kb/s.

A że tak zapytam z dociekliwości. Jak działa karta Orange Free na Twoim terenie?
dobrygosc2
Stały użytkownik forum

Yanusz pisze:A że tak zapytam z dociekliwości. Jak działa karta Orange Free na Twoim terenie?
Działa prawidłowo, ale prędkość jest taka, jak Pan pisał wcześniej: łączy się jako EDGE chyba. Teraz nie pamiętam, bo piszę z innego kompa. Obiecuję, że zamieszczę testy oraz informacje z Top Net Info wkrótce. Orange ma u mnie max czyli 5 kreseczek zasięgu.
Prędkość maksymalna coś koło 240 kb/s czyli na kilobajty będzie to około 25 KB/s.
Do WWW, poczty, gadu gadu powinno starczyć. Do gry sieciowej: StarCraft II okaże się wkrótce; okazało się, że wyszedł patch 1.4.4 coś ponad 400 MB. Pobrałem go na innym łączu, bo szkoda mi było transferu z karty SIM Orange, które zakupiłem. Wkrótce go przeniosę na pendrive do 2 kompa, zainstaluję i spróbuję grać on line.

[ Dodano: 2012-08-20, 17:36 ]
Witam ponownie. Tym razem z "mocnego" kompa. Oto garść informacji z działania Startera Orange:
Top_netinfo ver. 3.64
Parametry połączenia:
Orange: EDGE
Moc sygnału: -69dBm, 70%, CSQ 22
CID: 56755, 5 - SE (pd-ws), LAC: 29511
antena stoi na parapecie PRZED oknem na parapecie marmurowym
A teraz wyniki, gdy antena stała ZA oknem na parapecie blaszanym (metalowym)
Orange: EDGE
Moc sygnału: -61%dBm, 83%, CSQ 26
a następnie - po pewnym czasie (antena wciąż za oknem na papapecie blaszanym):
Moc sygnału: -57%dBm, 90%, CSQ 28

Ps. wczoraj czytałem na tutejszym forum inne oferty Internetu na Kartę z nocnym pobieraniem. W mojej lokalizacji jaka sieć / startery jakiej sieci powinny działać....?
Blue Connect wyczytałem nie ma limitów, a jakaś inna sieć pisaliście że daje 50 GB na noc ALE na miesiąc...

Ps2. Co powiecie nt. mojego "zasięgu". Dwie wieże z nadajnikami widzę przez okno, ale nie mam pojęcia do kogo należą. Czy jak się przejdę pod maszty da się po czymś (po czym?) zidentyfikować operatora...?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Powtórzę to, co już kiedyś powiedziałem. Na tą chwilę z mobilnego internetu o prędkości szybszej, niż EDGE, to tylko PLAY (ale ze wspomaganiem anteną kierunkową).
Natomiast są jeszcze 2 wyjścia.
- Założenie internetu Orange CDMA
- Poczekanie na uruchomienie nadajnika UMTS T-Mobile w Grabniku nieopodal Krasnobrodu (trudno powiedzieć kiedy, zezwolenie UKE jest świeże)
ODPOWIEDZ