Problem z WiFi na laptopie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fileo
Początkujący użytkownik forum

Problem z WiFi na laptopie

Post autor: fileo »

Cześć!
Jestem trochę zielony jeśli chodzi o WiFi, więc proszę o odrobinę wyrozumiałości.

Chcę uruchomić sieć WiFi z mojego laptopa, tak aby można było podłączyć się bezprzewodowo ze smartfona przy np. przekazywaniu internetu. Zwykła sieć Ad hoc. Proste :) Niestety mam problem z uruchomieniem sieci. Ale po kolei.

Mój sprzęt (laptop):
Lenovo N500
Windows 7 64bit
karta sieciowa wbudowana Intel WiFi Link 5100 AGN
Internet z kabla
sterowniki zainstalowane, 'pstryczek' włączający WiFi - włączony :P

Będzie trochę print screenów, żeby lepiej zobrazować sytuację.
Poniżej moja sieć LAN:
Obrazek

Wszystkie moje sieci, wraz z WiFi. Zwróćcie uwagę, że przy nich jest czerwony krzyżyk. WiFi mi wykrywa inne sieci i mogę się z nimi łączyć. Nie wiem dlaczego, ale moja karta dzieli się na dwa elementy: Intel WiFi Link 5100 AGN oraz Microsoft Virtual Miniport Adapter.
Obrazek

Wszystkie ustawienia karty LAN są automatyczne i domyślne
Obrazek

Udostępniam sieć. Próbowałem obie sieci połączeń bezprzewodowych.
Obrazek

Tworzę sieć ad hoc
Obrazek
Obrazek

Sieć jest utworzona i oczekuje na użytkowników. Generalnie w tym momencie powinno się wszystko zakończyć. Na smartfonie powinienem wykryć sieć WiFi i bez problemu się z nią połączyć. Niestety tak się nie dzieje. Sieć nie zostaje wykryta na moim telefonie.
Obrazek

Próbuję zrobić mostek sieciowy. Mogę to zrobić tylko pomiędzy LANem, a Intel WiFi Link 5100 AGN. Niestety nic to nie pomaga :(
Obrazek

Wiem, że JEST możliwość stworzenia takiej sieci, ponieważ użyłem programu VirtualRouter beta 0.9 (bardzo prosty programik) i za jego pomocą UDAŁO mi się stworzyć sieć i połączyć smartfon z laptopem. Co ciekawe w jakiś sposób użył on Microsoft Virtual Miniport Adapter tak, że się włączył (zniknął czerwony krzyżyk).
Obrazek

Po prostu nie mam już pomysłu co dalej. Nie chcę używać żadnego zewnętrznego programu. Powinno to się dać zrobić z Windowsa :/

Bardzo proszę o pomoc lub wskazówki.

Pozdrawiam
F.
ODPOWIEDZ