Najtańsza opcja Neostrady to teraz opcja do 10 Mb/s

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

Najtańsza opcja Neostrady to teraz opcja do 10 Mb/s

Post autor: marens »

Kod: Zaznacz cały

W promocji obowiązującej od 14 sierpnia w Orange najniższą opcją prędkości Neostrady jest opcja do 10 Mb/s. Można ją kupić za 49 zł miesięcznie, czyli w dotychczasowej cenie opcji do 2 Mb/s. Niższy abonament zapłacą też klienci, którzy zdecydują się na FunPack, czyli szybki Internet w pakiecie z telefonem domowym i telewizją.

Orange Polska upraszcza ofertę internetową pozostawiając 4 opcje prędkości Neostrady - do 10, do 20, do 40 lub do 80 Mb/s. Abonament Neostrady do 10 Mb/s zamiast dotychczasowych 59,15 zł wynosi 49 zł przy umowie na 24 miesiące. Wcześniej w tej cenie dostępna była 5 razy wolniejsza Neostrada, o prędkości do 2 Mb/s.

Niższe są także ceny Neostrady do 10 Mb/s w pakiecie z innymi usługami: Neostrada z Nielimitowanymi Rozmowami (czyli Internet i telefon domowy) jest dostępna w cenie 89,01 zł miesięcznie. Z kolei FunPack, czyli Neostradę, telewizję z pakietem Witaj HD (79 kanałów, w tym 16 HD) oraz telefonem domowym (nielimitowane połączenia na numery stacjonarne w Polsce, UE, USA, Kanadzie i Australii) można kupić za 128 zł miesięcznie. (WitekT)
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Najtańsza opcja Neostrady to teraz opcja do 10 Mb/s

Post autor: jarek999 »

Zabieg czysto marketingowy w celu ograniczenia strat (wkrótce i tak operator będzie zmuszony do obniżki cen-które na dziś są nie do akceptacji: NEO+obowiązkowy abonament telefoniczny lub utrzymanie linii to wydatek od ok. 80zł). Jeżeli team Z.Solorza uderzy jesienią z reklamą porównawczą kosztów-wiele osób podziękuje za taki dostęp. ;)
jareq
marens
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze: Jeżeli team Z.Solorza uderzy jesienią z reklamą porównawczą kosztów-wiele osób podziękuje za taki dostęp. ;)
Już widzę całe rzesze ludzi uciekających z Neostrady na rzecz LTE, HSPA+ etc. z limitem danych...
jarek999 pisze:(wkrótce i tak operator będzie zmuszony do obniżki cen-które na dziś są nie do akceptacji: NEO+obowiązkowy abonament telefoniczny lub utrzymanie linii to wydatek od ok. 80zł)
Akurat z tym nie trudno się nie zgodzić, bo powinni sprzedawać samą Neostradę bez opłaty za utrzymanie łącza czy zawieszenie linii.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Szkoda że się nie załapałem. 1 Sierpnia przedłużyłem umowę na 12 miesięcy na 2 Mbit/s. Ciekawe czy będę mógł to jakoś odkręcić i przejść na tą promocje.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

krzywyzzz, jakie masz zobowiązanie? Chodzi o abo na internet.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Post autor: krzywyzzz »

ja.michal pisze:krzywyzzz, jakie masz zobowiązanie? Chodzi o abo na internet.
Umowa 12 miesięcy wychodzi 83 zł razem z opłatą za utrzymanie linii. Tak chodzi o abonament za internet.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To jeśli opłata będzie wyższa niż teraz to wychodzi to powinni dać przejść, ale w Orange różne rzeczy są możliwe więc musisz pytać operatora.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

marens pisze: Już widzę całe rzesze ludzi uciekających z Neostrady na rzecz LTE, HSPA+ etc. z limitem danych...
Nie chcesz widzieć-to już się dzieje. Widzą to marketingowcy z Orange-ten pakiet na dziś to szybka odpowiedz. Przecież mój tekst nie odnosił się do realnych ofert 6/10Mbps lecz do tego mitu: gdzie wielu użytkownikom jest trudno wyciągnąć 2Mbps a będą mieć teraz wmawianą iluzję że mają pakiet do 10Mbps (kolejna kwestia to czy to przypadkiem nie odbije się na poziomie jakościowym usługi świadczonej dla całości użytkowników?). Co do ww limitów to one na dziś w sieciach mobilnych są na poziomie który zaspokoi zapotrzebowanie większości użytkowników (mniejszość ściąga dziesiątki, setki GB). Dla przypomnienia limity były też kiedyś w NEO (5/10/15GB..., wówczas na iPlusie miałem limit 1GB/60zł bez opcji dodatkowego transferu w nocy. Dziś za 52,50zł mam 15GB+50GB w nocy. Przy likwidacji ulgi internetowej i coraz trudniejszej sytuacji w gospodarce-cena dostępu będzie ważnym wyznacznikiem (tj. też czas zapłaty za nieróbstwo, żyłowanie na kliencie i bak inwestycji ... przez TP-Orange). http://www.spidersweb.pl/2012/08/polska ... rnetu.html
Ostatnio zmieniony 2012-08-15, 19:39 przez jarek999, łącznie zmieniany 1 raz.
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

jarek999 pisze: Dla przypomnienia limity były też kiedyś w NEO (5/10/15GB z opcjami do 1/4/6Mbps)
Miałem na te posty nie odpisywać, ale nie mogę się powstrzymać - widać Neostrady to Ty wtedy nie miałeś :rotfl:
5 GB było dla opcji 128 kbps, a 15 dla 512 kbps !
A i WWW wyglądała wtedy "nieco" inaczej :]

[ Dodano: 2012-08-15, 19:49 ]
jarek999 pisze:Dziś za 52,50zł mam 15GB+50GB w nocy.
No, oczywiście przychodzi klient z ulicy do kultowego, najwspanialszego i niekrytykowalnego (bo takiej wspaniałej firmie trzeba wiele wybaczyć - ot filozofia fanboyów Polkomtela...) Plusa i dostaje taką ofertę...

[ Dodano: 2012-08-15, 19:52 ]
jarek999 pisze:tj. też czas zapłaty za nieróbstwo, żyłowanie na kliencie i bak inwestycji ... przez TP-Orange
Zapytam wprost - jesteś niedoszłym klientem TP z BMT ?
Na każdym kroku krytykujesz firmę, bez której nie było by ani jednej sieci komórkowej a tym bardziej sieci transmisji danych i firmę obciążoną populistycznym zagrywkami pani Anny Streżyńskiej oraz masa innych obowiązków wynikających z bycia operatorem dominującym na rynku.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Przy neo 6 był limit, ale coś 30 czy 60 GB. Miałem go 2 miesiące i znieśli. Nie udało mi się nigdy go przekroczyć mimo, że były dwa komputery w sieci.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze: No, oczywiście przychodzi klient z ulicy do kultowego, najwspanialszego i niekrytykowalnego (bo takiej wspaniałej firmie trzeba wiele wybaczyć - ot filozofia fanboyów Polkomtela...) Plusa i dostaje taką ofertę...
Zapytam wprost - jesteś niedoszłym klientem TP z BMT ?
Na każdym kroku krytykujesz firmę, bez której nie było by ani jednej sieci komórkowej a tym bardziej sieci transmisji danych i firmę obciążoną populistycznym zagrywkami pani Anny Streżyńskiej oraz masa innych obowiązków wynikających z bycia operatorem dominującym na rynku.
To co napisałem wyżej brutalnie zweryfikuje rynek. Co oferty mobilnej nie pisałem odnośnie samego Polkomtela (co do wycieczek fanboyów- to Ty jesteś dla mnie nie wiarygodny bo zawsze bronisz biedną Orange), lecz całej oferty dostępnej na rynku (nigdy nie namawiam w ciemno do zakupu produktu tej firmy). Co do byłej Prezes UKE-b.dużo zrobiła dla rynku internetu ale w starciu z tak dużą korporacją zatrudniającą dziesiątki prawników była za słaba. :cfaniak:
jareq
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

w Orange można mieć 10 Mb/s bez limitu za 79,99 (49.99+30)
u Zygmunta można mieć ok. 15 mb/s z limitem 17 GB za 89,99 + 50 GB w nocy.
17 GB w dobie YouTube i współczesnych stron, to można spokojnie wykorzystać w dwa tygodnie - co dalej ? A co jeśli chcemy podłączyć kilka komputerów ?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

adamos22 pisze:w Orange można mieć 10 Mb/s bez limitu za 79,99 (49.99+30)
u Zygmunta można mieć ok. 15 mb/s z limitem 17 GB za 89,99 + 50 GB w nocy.
17 GB w dobie YouTube i współczesnych stron, to można spokojnie wykorzystać w dwa tygodnie - co dalej ?
Z połową tego tekstu nie sposób się nie zgodzić (zwłaszcza że mam dane z routera na nielimitowanym internecie z prędkościami dzień- 4-6Mbps, noc-10-15Mbps). Powtórzę kolejny raz tekst wyżej nie dotyczy łącz ADSL na których realnie można było korzystać z prędkości min. 6Mbps, lecz takich na których jest trudno wycisnąć 2Mbps (a one teraz automatycznie staną się 10Mb/s-papier wszystko przyjmie). Co do oferty od Zygmunta to dla stałych abonentów za 77zł brutto jest limit danych 25GB. :)
jareq
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

adamos22 pisze:w Orange można mieć 10 Mb/s bez limitu za 79,99 (49.99+30)
A nawet za 70,35 zł (49,00 za Neo + 21,35 za zawiesznie linii - działa Blue Line, alarmowe i 0800, a odwiesić można w 5 minut w razie potrzeby).
marens
Guru bezprzewodowy

jarek999 pisze: Co do oferty od Zygmunta to dla stałych abonentów za 77zł brutto jest limit danych 25GB. :)
Zieloni, czy słoneczni?
usagi

Post autor: usagi »

Patryk, Nie rozumiem, dlaczego tak bronisz Orange i ogólnie TPSA. Ofert Internetu kablowego i mobilnego nie można porównywać, bo są one skierowane do różnych odbiorców. Poza tym w wielu miejscach TPSA ledwo zipie, podczas gdy operatorzy komórkowi radzą sobie co najmniej lepiej, jeśli nie dobrze. Poza tym osobiście to nie wiem, jak można ściągać setki GB. Nie bronię limitów, ale naprawdę nie wiem, ile rzeczy musi się danemu człowiekowi podobać, żeby zajmowały one setki GB. Rozumiem kilka filmów HD, ale to chyba trzeba ściągać wszystko, co tylko wyprodukują producenci filmów, żeby mieć taki transfer.
Usagi
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

marens pisze: Zieloni, czy słoneczni?
Zieloni, u słonecznych są dodatkowe bonusy za pakiety TV. :)
jareq
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

usagi, jeden film obejrzany na iPlex w Ultra ma koło 600-700 MB. Krótkie filmiki w HD 1080 na YT to już kilkaset MB. Pobranie jakiegoś dema nowej gry to 1 GB jak nic. O zakupie gier online już nie wspominam bo to już potrafi po 4 GB ważyć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ja.michal pisze:bo to już potrafi po 4 GB ważyć.
Te mniejsze :P
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No tak. Jak chciałem pograć w demko HL2 to przez Stream pobrać musiało się demo i cała. W sumie chyba 6GB.
marens
Guru bezprzewodowy

Już nie wspominając, że w statystycznym domu jest więcej niż jeden komputer i więcej użytkowników. Nie mówię już o innych urządzeniach sieciowych, dekodery, telefony VoIP, komórki etc. Więc jak limit dzielimy na 2-3osoby i XYZ urządzeń to już wcale nie wychodzi tak ciekawie.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

marens pisze:w statystycznym domu jest więcej niż jeden komputer i więcej użytkowników. Nie mówię już o innych urządzeniach sieciowych, dekodery, telefony VoIP, komórki etc. Więc jak limit dzielimy na 2-3osoby i XYZ urządzeń to już wcale nie wychodzi tak ciekawie.
Dokładnie, zgadzam się z tym-jak tu dzielić i co jak ma się NEO które ma problem z osiągnięciem 2Mbps download-u i 256kbps upload-u a marketingowo się nazywa do 10Mbps. Za kwotę ok. 70-80zł można mieć pakiet przy przedłużeniu kontraktu z operatorem mobilnym z dużym limitem i z kilka razy większymi prędkościami. Na dzień dobry w opcji ze swoim sprzętem w P4 mamy przy abonamencie 59zł 19GB limitu dziennego i nielimitowany transfer nocny (ba nawet w Orange jest bardzo korzystna oferta mobilna ze sprzętem 59zł 15GB-dzień, noce bez limitu, tylko że oni inwestują w sieć tylko tam gdzie można wyciągnąć najwięcej kasy-duże aglomeracje, centra miast). Ja nie przypadkowo krytykuje Orange-gdyby w Europie Zachodniej telekomy w ten sposób podchodziły do inwestycji to internet stacjonarny ADSL znikł by z 30% gospodarstw domowych. Tak tu krytykowana przez niektórych była Prezes UKE A.Streżyńska zrobiła wielką przysługę tej spółce podpisując z nią porozumienie w 2009 roku zmuszające do inwestycji w sieć (to są największe inwestycje ten spółki w infrastrukturę internetową od 2000 roku). Bez tego dziś operatorzy mobilni zmietli by tą spółkę ze znacznej części rynku ( choć i tak będą malały sukcesywnie jej udziały). ;)
jareq
usagi

Post autor: usagi »

Cały problem w tym, że te limity mają za zadanie nie tylko wyciągnąć od klientów jak najwięcej pieniędzy, ale także zapewnić akceptowalną jakość usługi ( z różnym skutkiem nawiasem mówiąc ). To, jak widzimy te limity zależy od naszych indywidualnych preferencji. Poza tym bez prędkości to filmiki You tube HD w ogóle nie mają racji bytu. Problem w tym, że o ile potrafimy zaakceptować to, że podatny na wiele czynników mobilny Internet nie oferuje tak wysokich prędkości, jakie oferują nam w reklamach, to, moim zdaniem, na łączu kablowym jest to niedopuszczalne. Co nam po braku limitu jak prędkości nie mamy odpowiedniej dla naszych potrzeb, a te, jak widać są coraz większe. :)
Usagi
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Tylko co z tego że teoretycznie jest taka możliwość, gdy w mniejszych miejscowościach po prostu nie są wstanie dać 20 10 czy 6 Mbit.
Kolega miał Neo, chciał zwiększyć na 10, ale nie mógł bo miał TV (nie wiem czy chodziło o ograniczoną przepustowość czy co). Musiał rozwiązać umowę i podpisać nową tylko na Internet. A TV wziął w innej firmie. Jeszcze przy okazji kupę jeżdżenia z papierami, czekanie itp.... biurokracja z czasów PRLu.

Jest to taka lipna oferta jak wszędzie, nie każdy skorzysta mimo że spełnia wszystkie wymagania. Jest to reklama podobna do tych "Internet mobilny do XXX Mbit - dla niektórych to oferta dla niektórych marzenie żeby osiągnąć 50% podanej wartości.
marens pisze:jarek999 napisał/a:
Co do oferty od Zygmunta to dla stałych abonentów za 77zł brutto jest limit danych 25GB.

Zieloni, czy słoneczni?
Możliwe że jedni i drudzy, ja mam za 75 zł 24GB w Plus + nolimit w nocy albo za groszowa opłatą do 12.00. Tyle że przedłużenie to już dość indywidualna sprawa. Mogłem brać ofertę 40GB za 110zł tyle że ja wykorzystuję 10-18GB w dzień, więc po co mi to.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Jak miał TV po kablu ,a nie po satelicie (TP oferuje obie możliwości, w wersji via sat Internet jest potrzebny tylko do pobrania przez dekoder info do jakich programów mamy dostęp) to TV zabierała dodatkowo około 4 Mb/s. Więc jeśli linia (tłumienie związane z odległością od centrali) pozwala na Neo 10 Mb/s,a miał 6 +TV po kablu to musiał zrezygnować z TV,żeby zwolnić te 4 Mb/s dla Internetu.
ODPOWIEDZ