Problem z połączeniem PPPoE przez router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kristofer133
Początkujący użytkownik forum

Problem z połączeniem PPPoE przez router

Post autor: kristofer133 »

Witam, mam problem odnośnie połączenia z internetem. Jest to internet radiowy, antena jest na dachu sąsiedniego budynku, i ze switcha idzie kabel do mnie. Zakończony klasyczną skrętką ethernet. Jeśli chodzi o połączenie bezpośrednio do komputera, po wpisaniu loginu i hasła bez problem uzyskuje dostęp do internetu.
Niestety router nie chce współpracować z połączeniem PPPoE. Po sklonowaniu mac karty z komputera oraz podaniu danych do logowania router sie nie loguje. Osoba zakładająca internet, też nie wie dlaczego tak się dzieje. Powiedziano mi, żebym kupił nowy router. Fakt, że jest to sprzęt wiekowy, ale myślę, że wynika to z mojej nie wiedzy, a nie winy sprzętu.

Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Re: Problem z połączeniem PPPoE przez router

Post autor: LiO19 »

Podaj model może ;)
Jak bardzo stary sprzęt to może serio warto wymienić?
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: oliva »

Może być tak, że będziesz miał na tym wiekowym problem z PPPoE. Ja tak miałem z Tp-Link TL-R402M.
Dresiarze to najtroskliwsi ludzie jakich znam, zawsze jak przechodzę obok nich pytają czy mam jakiś problem :)
kristofer133
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kristofer133 »

Chyba faktycznie to jest przyczyna. W takim razie, możecie jakiś router polecić, gdzie pppoe będzie śmigać bez problemu? Net jest rozdzielony na jeden kabel i na wifi.
ODPOWIEDZ