Opóźniony wpis ;)

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Opóźniony wpis ;)

Post autor: MoruSPL »

Hej,

choć na forum jestem od jakiegoś czasu, dopiero teraz się z wami oficjalnie przywitałem.

Forum znalazłem podczas poszukiwania alternatywy kiepskiej oferty telbeskidu,
po długich poszukiwaniach w 99% zdecydowałem się na play online, tak jak wspominałem w innych tematach nadajnik jest oddalony ode mnie o około 1km (najbliższy w okolicy)
moc sygnału ~75 dbm (mierzone telefonem) transfery w telefonie ponad 5Mbit/s (praktycznie przez cały dzień).
Do podpisania umowy został jakiś miesiąc (koniec umowy na wimax)

Wielkiego wyboru nie mam byłe tp nie podciągnie mi kabla (stwierdzili że kosztowało by to ich 10 tysięcy) a lokalni operatorzy radiowi z umowami na 3 lata dziwnymi ograniczeniami prędkości i wzroście opłaty abonamentowej z czasem, odpadają :P

Najbardziej w tym wszystkim powala postawa jednego z mini providerów w okolicy - po poznaniu aktualnej oferty stwierdzają że nic lepszego mi nie zaoferują OMG

W mojej sytuacji play to jedyne wyjście - powiedzcie co wy byście zrobili na moim miejscu?

Testy

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Opóźniony wpis ;)

Post autor: ja.michal »

MoruSPL, masz bardzo ładne wyniki z Play. No mógłby być ping lepszy. Jaki modem?

W sumie to chyba bardzo nie masz wyboru. Ten Play jak widać chodzi bardzo dobrze. Proponowałbym tylko kupić modem oddzielnie, a umowę podpisać na ofertę bez modemu bo umowa krótsza i ceny niższe.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Rozumiem że wyniki na Play Fresh ;]
Na abonamencie już tak ładnie nie będzie :)
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Tzn te testy to androidowy hotspot :P (gratis 200 mb na miesiąc po przedłużeniu umowy)
Planuje wziąć huawei e586 bo muszę niskim kosztem (1 zł :D) Podłączyć jeszcze konsole.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Yanusz, w Play Online oczywiście będą niższe prędkości, ale to daje obraz, że sieć dobrze działa.

MoruSPL, nie wiem czy to dobry pomysł mobilny HS. Za dobrego to to zasięgu nie ma. Ja bym kombinował jednak coś modem np. E3131 + router. W sumie koło 200-250zł. Umowa krótka i taniej. Policz co ci się opłaci.

Jak rozumiem jesteś abonentem Playa? W sumie nie jest źle bo ceny też będziesz miał niższe i umowa na 18 miesięcy i modem za 1zł, max 49zł.
No to jeszcze jest rozwiązanie.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

ja.michal pisze:Yanusz, w Play Online oczywiście będą niższe prędkości, ale to daje obraz, że sieć dobrze działa.
No tak, jest to dobry znak, że prędkości będą idealnie zgodne z nałożonymi lejkami.
Nie chwaląc się, ja też od roku nie narzekam. Bałem się, że z czasem nadajnik się zapcha, a tu miła niespodzianka ;] no ale już nie spamuję ;] Witaj MoruSPL :)
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Tak, a po wcześniejszym zapoznaniu wchodziła by opcja 4 mbit/s 20 gb limitu za 59 zł.
Jeśli chodzi o router to musiał być tani i działający bez ingerencji w soft. (Wimax'a dzielę tp-linkiem i nie narzekam)
I najlepiej do kupienia w lokalnym markecie (euro czy komputronik itp. z tych znanych to tylko saturna nie mam w okolicy :D)

Duże mam wymagania :P
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie ma raczej problemu. Z Huawei Edimax lub TP-Link będzie działać na standardowym sofcie. Oczywiście odpowiedni z USB do 3G.
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Noo, trochę odświeżę temat - coraz bliżej do podpisania umowy na play online.
Telbeskid śmieszy swoją ofertą dla stałych abonentów... zresztą szkoda gadać.
Nadal liczę na jakąś wypowiedź na temat Huawei'a E586 - czułość w stosunku do modemów usb oraz faktyczny zasięg wifi (głównie to jak przechodzi przez ściany, stropy w domu)

Trochę szkoda mi wydać 160 zł na mr3420
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No na pewno zasięg WiFi z tego modemu/routera nie jest taki jak z routera stacjonarnego. Będzie coś w okolicach jednego dużego pomieszczenia. Ewentualnie jakieś ścianki działowe/gipsowe.
Niech ktoś dokładniej napisze kto ma ten model.
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Stary tp link wr543g nadaje na całej działce(albo i dalej), więc grubych murów chyba nie mam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tylko to coś innego aniżeli mobilny router, który ze względu na to, że ma być mobilny musi zużywać mniej energii. No, ale ja tutaj gdybam. Niech się wypowiedzą ci co mają ten model lub mieli z nim do czynienia (lub z podobnym typem urządzenia).
ODPOWIEDZ