Antena pomoże?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Antena pomoże?
Od dwóch lat mam internet w playu, z zasięgiem bywało różnie, ale przez ostatnie 2-3 miesiące jest coraz gorzej, częściej zrywa połączenie itp. Niedługo kończy mi się umowa, a że zaproponowali warunki, które by mnie zadowoliły (4mbit/s, 16gb za 49zł), to mam zamiar ją zaakceptować. Sprawa wygląda tak, jest możliwe wyciąganie tych 4mbit/s? Mieszkam w Gorzędzieju (mapa), do najbliższego btsu mam w linii prostej 5km. W tej chwili mam sygnał -95dBm (z reguły jest na poziomie -100), CSQ 9 i przełącza się między HSDPA i UMTS. Przeważnie korzystam z btsa na 30. Stycznia(GPS: 54.067778,18.776389), ale czasami przełącza się na inne. Jest u mnie możliwość, by w miarę stabilnie korzystać przy prędkości 2-4mbit/s? Modem to Huawei e169.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Antena pomoże?
To sygnał niestety słaby.wfdd pisze: W tej chwili mam sygnał -95dBm (z reguły jest na poziomie -100), CSQ 9 i przełącza się między HSDPA i UMTS.
Antena dużo by mogła pomóc. Oczywiście osiągi nie są tylko uzależnione od mocy sygnału, ale z dużym prawdopodobieństwem wzrosłyby.wfdd pisze:Jest u mnie możliwość, by w miarę stabilnie korzystać przy prędkości 2-4mbit/s? Modem to Huawei e169.
W swojej lokalizacji i z tym modemem masz wybór pomiędzy anteną na częstotliwość 2100MHz z nadajnika w Tczewie, a anteną na 900MHz z nadajnika w Gniewie (ze wskazaniem na tą pierwszą opcję).
Proponowana antena: ta lub nieco słabsza, ale też sobie bez problemu powinna poradzić ta + konektor na Huawei ze złączem CRC9.
Proponowane zestawy są z kablem 10-metrowym, natomiast jeśli nie ma takiej potrzeby - można zamówić mniejszą jego długość. Im go mniej, tym lepiej dla zysku anteny.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Użytkownik forum
Dzięki.
Gniew nie za daleko? Bliżej mam chociażby nadajnik w Subkowach(GPS: 53.994722,18.771667) lub w Swarożynie.
Co do długości kabla; rozumiem, że najlepiej, aby antena była jak najwyżej? 10m raczej nie będzie konieczne
Gniew nie za daleko? Bliżej mam chociażby nadajnik w Subkowach(GPS: 53.994722,18.771667) lub w Swarożynie.
Co do długości kabla; rozumiem, że najlepiej, aby antena była jak najwyżej? 10m raczej nie będzie konieczne

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Trochę daleko, aczkolwiek fale na 900MHz lepiej się rozchodzą w terenie i odległość nie stanowi już takiej przeszkody, jak w przypadku sygnału z nadajników na 2100.
Antena jak najwyżej, kabla jak najmniej. ;] i powinno działać
Antena jak najwyżej, kabla jak najmniej. ;] i powinno działać

-
- Użytkownik forum
Teraz podpiąłem modem przez kabel, przesunąłem go bliżej okna i udało mi się złapać stabilne -89dBm. To już chyba nieźle, co? Wymiana modemu da jakieś znaczące rezultaty?
A, co do sklepu, który podałeś; można zwrócić towar do 10 dni, dobrze wyczytałem?
A, co do sklepu, który podałeś; można zwrócić towar do 10 dni, dobrze wyczytałem?
-
- Początkujący użytkownik forum
Jeśli produkt zamówiłeś przez internet, to możesz zwrócić w ciągu 10. dni i mają taki psi obowiązek to przyjąć - ale za przesyłkę ty płacisz.
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
W Play raczej nie. Modem E169 umożliwia max prędkość: 7.2 Mbps na odbiorze (w technologii HSDPA) oraz 0.384 Mbps na wysyle (w technologii HSDPA).wfdd pisze:Wymiana modemu da jakieś znaczące rezultaty?
Czyli w zasadzie tyle, ile Play Online max. może oferować.
Z różnych opinii użytkowników wynika, że modemy obsługujące HSPA+ mają nieznacznie lepsze prędkości w Play (i mniejsze pingi), ale to chyba jeszcze nie jest powód, żeby wymieniać sprawny przecież modem.
-
- Użytkownik forum
Jeśli kupię antenę 1900-2100MHz to będę mógł ją ustawić na nadajnik 900MHz?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Ustawić można, nawet sygnał złapać można, ale korzystać bym nie radził. Antena obliczona na 1900-2100MHz pracująca w paśmie 900MHz będzie miała wysoki współczynnik VSWR, a to może doprowadzić nawet do uszkodzenia modemu. Poza tym taka antena w tak niskim paśmie odznacza się mizernym zyskiem.
-
- Użytkownik forum
Przejrzałem ofertę CP i w sumie mają znośne limity, w związku z tym jeszcze kilka pytań.
Mam jakieś szanse na złapanie LTE? Do nadajnika mam w linii prostej 7-8km i jest widoczność z masztem.
Jeśli nie LTE, to może HSPA+? Z jakich nadajników łapie się HSPA+ w CP?
Z anteną do HSPA+ nie będę mógł złapać LTE?
Mam jakieś szanse na złapanie LTE? Do nadajnika mam w linii prostej 7-8km i jest widoczność z masztem.
Jeśli nie LTE, to może HSPA+? Z jakich nadajników łapie się HSPA+ w CP?
Z anteną do HSPA+ nie będę mógł złapać LTE?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Bardzo wątpliwe, aczkolwiek próbować można.wfdd pisze: Mam jakieś szanse na złapanie LTE? Do nadajnika mam w linii prostej 7-8km i jest widoczność z masztem.
Aero2 oraz Plus UMTS 2100.wfdd pisze:Jeśli nie LTE, to może HSPA+? Z jakich nadajników łapie się HSPA+ w CP?
Nie. Inna częstotliwość. HSPA+ w Polsce można złapać na częstotliwościach 900 lub 2100MHz (w zależności od sieci), LTE na 1800.wfdd pisze:Z anteną do HSPA+ nie będę mógł złapać LTE?
-
- Użytkownik forum
Ten konektor będzie pasować, nie?
Co do kabla; mam możliwość montażu przy oknie, wtedy kabel 1-2m starczyłby. ale wolałbym umieścić antenę trochę wyżej, wtedy kabel musiałby mieć co najmniej 8m. Jakie byłyby straty?
Co do kabla; mam możliwość montażu przy oknie, wtedy kabel 1-2m starczyłby. ale wolałbym umieścić antenę trochę wyżej, wtedy kabel musiałby mieć co najmniej 8m. Jakie byłyby straty?
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Będzie pasować.
A co do drugiego pytania.. Przy pracy modemu na częstotliwości 2100MHz kabel antenowy H155 odznacza się tłumiennością rzędu 0.45dB/m, tak więc 8 metrów kabla to około 3,6dB straty. Nie jest to jakoś strasznie dużo, czasem lepiej stracić te 2-3 dBi i mieć antenę wyżej, niż odwrotnie. Ale wszystko się okaże po zamontowaniu anteny, Być może okaże się, że sygnał tuż przy oknie jest wystarczająco mocny, że aż 8 metrów kabla nie będzie potrzebne.
A co do drugiego pytania.. Przy pracy modemu na częstotliwości 2100MHz kabel antenowy H155 odznacza się tłumiennością rzędu 0.45dB/m, tak więc 8 metrów kabla to około 3,6dB straty. Nie jest to jakoś strasznie dużo, czasem lepiej stracić te 2-3 dBi i mieć antenę wyżej, niż odwrotnie. Ale wszystko się okaże po zamontowaniu anteny, Być może okaże się, że sygnał tuż przy oknie jest wystarczająco mocny, że aż 8 metrów kabla nie będzie potrzebne.