Problem ze złapaniem HSPA+
Moderator: Moderatorzy
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
- PC174
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Problem ze złapaniem HSPA+
Zakupiony został zestawik i muszę stwierdzić, że wszystko ładnie działa
zasięg w granicach 70dBi przy 10 km, zalesionym terenie i górce po drodze to dobry wynik. Modem ze ciągnie teraz ze wszystkich sił, prędkość w granicach 21 Mb/s
A teraz sprawa z poprzednim modemem, który się popsuł. Może dla kogoś będzie pomocna:
Sukces! Po wojnie, która trwała pół roku Regeneresyf wymienił modem na nowy! Kluczem do sukcesu okazało się dokładne opisanie zachowywania się modemu (opisane przeze mnie na 2 kartkach) i dołączenie tego przy składaniu reklamacji w salonie oraz wysłałem jeszcze screeny z niskim zasięgiem na ich maila. Trochę dziwne, że UOKiK nie umiał nic zdziałać... Widocznie wszystko trzeba robić samemu. Najważniejsze jest to, że sprawa się dobrze skończyła

A teraz sprawa z poprzednim modemem, który się popsuł. Może dla kogoś będzie pomocna:
Sukces! Po wojnie, która trwała pół roku Regeneresyf wymienił modem na nowy! Kluczem do sukcesu okazało się dokładne opisanie zachowywania się modemu (opisane przeze mnie na 2 kartkach) i dołączenie tego przy składaniu reklamacji w salonie oraz wysłałem jeszcze screeny z niskim zasięgiem na ich maila. Trochę dziwne, że UOKiK nie umiał nic zdziałać... Widocznie wszystko trzeba robić samemu. Najważniejsze jest to, że sprawa się dobrze skończyła

Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Napisz jakim cudem udało ci się osiągnąć taką pędkość Przecież to jest górna prędkość w HSPA+ i praktycznie nieosiągalna w normalnych warunkach tym bardziej że masz iPlusaPC174 pisze:prędkość w granicach 21 Mb/s
Wydaje mi się że pomyliłeś przepustowość łącza z prędkością rzeczywistą ale mogę też się mylić...
- PC174
Miło mi Cię znowu widzieć, a jak to ktoś już na forum powiedział: antena potrafi zdziałać cuda
połączyliśmy się z BTS'em Aero² z zadowalającym skutkiem. Oto zrobiony zaraz po podłączeniu: TEST. Niestety nie posiadam już testu robionego w późniejszych godzinach, oscylującego powyżej 20 Mb/s...

- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Jeśli to Ci się utrzyma dłużej to tylko pozazdrościć Dziwi mnie tylko że bts jest prawie nie obciążony i że nie masz ograniczenia prędkości jak większość użytkowników iPlusaPC174 pisze:oscylującego powyżej 20 Mb/s...
Ja też tak chcę...

- PC174
Wujek korzysta już 3 miesiąc, więc mogę stwierdzić, że cały czas chodzi świetnie
nie zdarzyło się jeszcze, żeby prędkość spadła poniżej 15 Mb/s. Co do BTS'u to wspominam jeszcze raz, że jest on autorstwa Aero² (szczegółowe dane w początkowych postach) i jest postawiony centralnie na wsi. Mam kolegów mieszkających zaraz obok, którzy wolą kupić neta z TP, ponieważ mają 10 Mb/s tanim kosztem i bez limitów. Tak więc myślę, że z tego BTS'u nikt nie korzysta i zgarniamy całą przepustowość
wspomnę jeszcze, że nawet anteny nie wystawiliśmy poza budynek - jest na poddaszu