Modem z T-mobile+ przyspieszenie transferu+ router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wojtek0018
Początkujący użytkownik forum

Modem z T-mobile+ przyspieszenie transferu+ router

Post autor: wojtek0018 »

Witam! Mój kolega ma za niedługo urodziny i chciałem kupić mu coś co umożliwi mu "szybszy kontakt ze światem". Posiada on modem z T-mobile ale niestety namacha sie przy tym by znaleźć zasięg a w rezultacie mój internet z plusa który udostępniam mu przez telefon jest szybszy. Nie da się z nim spokojnie porozmawiać na skype itp. Dodam że mieszka w miejscu gdzie nie ma nigdzie internetu radiowego, a zasieg T-mobile jest słaby. Wpadłem na pomysł żeby mu kupić taki oto zestaw: KLIK . Nie wiem czy to zadziała. Teoretycznie ma modem Huawei E353. Ktoś może mi to jakoś objaśnić jak mam niby połączyć modem z t-mobile z routerem? Co z hasłami itp? Widzę że cały ten artykuł jest troche przestarzały. Może są jakieś nowsze wersje tych urządzeń?
Z góry dzięki :)

EDIT: dodam że wg jakiejś magicznej mapy nadajników/ odbiorników (czy tam czegoś) mieszka ok 3km chociaż wątpię że w tym miejscu gdzie mapa pokazuje na prawdę cos takiego jest. Jak taki maszt wygląda?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Re: Modem z T-mobile+ przyspieszenie transferu+ router

Post autor: jarek999 »

Zestaw ok! Antena jest na 2100MHz-UMTS (WCDMA). Co do samego routera to zastępuje stosowaną aplikacje do obsługi modemu na komputerze. Sama konfiguracja jest prosta-posiada on panel konfiguracji pod adresem 192.168.1.1 i w zakładce WAN ustawiamy połączenie APN: internet, nr dostępowy *99# lub *99***1#, jeżeli karta posiada pin to go wpisujemy i zapisujemy ustawienia do pamięci routera (są też automatyczne podpowiedzi: kraj, operator...). :)
jareq
wojtek0018
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wojtek0018 »

Czyli mogę spokojnie go kupić tak? Antena wystarczy ?Właśnie co się bardziej opłaca, darmowy net z Aero2 czy polepszanie netu z t-mobile?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Jak kolega korzysta z WCDMA2100 to spokojnie można kupić. Do Aero2-BDI ta antena się nie nadaje gdyż stacje nadają w paśmie WCDMA900. Ja korzystam z Aero2 jako uzupełnienie dostępu abonamentowego ale to są już kwestie indywidualne w jaki sposób korzystamy z sieci. :cfaniak:
jareq
ODPOWIEDZ