Białystok, mobilny internet - pytania

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcin.
Początkujący użytkownik forum

Białystok, mobilny internet - pytania

Post autor: marcin. »

Witam!

Jestem nowy. Mam nadzieję, że temat został umieszczony w odpowiednim dziale.

Ostatnimi czasy zacząłem interesować się technologiami: UMTS i HSDPA. Przeglądając allegro, natrafiłem na modemy bez simlocka, np. ten: http://allegro.pl/item206878960_option_ ... pa_fv.html

Teraz pytania:
1) Czy ten modem będzie działał w Białymstoku? Czy jakiś operator w Białymstoku oferuje UMTS?
2) Czytałem na forum o limitach pobierania danych. Czy mając np. kartę POP, modem wspomniany wyżej i korzystając z oprogramowania Business Everywhere będą mnie obowiązywać limity?
3) Czy takie darmowe surfowanie jest legalne? Przecież korzystając np. z Blueconnecta trzeba płacić miesięczny abonament, a tak kupujemy modem (który wprawdzie tani nie jest) i cieszymy się z mobilnego internetu.

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Saracen
Stały użytkownik forum

Re: Białystok, mobilny internet - pytania

Post autor: Saracen »

UMTS w Białymstoku ma tylko PLUS i modem będzie działać. Pamiętej, że nie każda karta umożliwia dostęp do internetu. Z prepeidów to Simdata z Plusa (max UMTS) i Orange Free (max EDGE).

EDIT

PLUS w Białymstoku oferuje już HSDPA
Ostatnio zmieniony 2007-06-30, 15:30 przez Saracen, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

marcin. pisze:Czy ten modem będzie działał w Białymstoku?
Będzie działał wszędzie gdzie jest zasięg, tylko zależy w jakiej technologii
marcin. pisze:Czy jakiś operator w Białymstoku oferuje UMTS?
Odpowiedział Ci kolega @Saracen
marcin. pisze:Czytałem na forum o limitach pobierania danych.
Tak są, różne w zależności od operatora i wysokości abonamentu, poczytaj na stronach opów.
marcin. pisze:Czy mając np. kartę POP, modem wspomniany wyżej i korzystając z oprogramowania Business Everywhere będą mnie obowiązywać limity?
A ty wiesz ile to będzie kosztować :lol:
marcin. pisze:Czy takie darmowe surfowanie jest legalne?
A kto powiedział że darmowe, zapłacisz kupę kasy za taki internet
marcin. pisze:korzystając np. z Blueconnecta trzeba płacić miesięczny abonament
Dokładnie, a Ty byś płacił za ilość wysłanych/odebranych danych!!
marcin. pisze:a tak kupujemy modem (który wprawdzie tani nie jest) i cieszymy się z mobilnego internetu.
Cieszymy się też ogromnym kosztem takiego internetu :lol:
marcin. pisze:Jakieś sugestie?
Zacznij od opcji ObrazekSzukaj tematów na forum i przeszperaj FAQ
marcin. pisze:Pozdrawiam,
Marcin
Pozdrawiam,
Fanta :D
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
marcin.
Początkujący użytkownik forum

Post autor: marcin. »

@Fanta - najbardziej mnie interesują informacje o kosztach. Ile kosztuje korzystanie np. z UMTSa na codzień przy pomocy karty POPa?

Czy ktoś może mi napisać jakiś kosztorys?

//EDIT
Znalazłem na forum informacje, że za mobilny internet trzeba płacić normalne stawki czyli np. 25gr za 50kb (POP). Wyjątkami jest SimData w Plusie i Orange Free na kartę w Orange. Jaki jest więc w tym sens kupowania modemu za 1000 zł?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

marcin. pisze:@Fanta - najbardziej mnie interesują informacje o kosztach. Ile kosztuje korzystanie np. z UMTSa na co dzień przy pomocy karty POPa?
Widzę że sobie poradziłeś, ale pytanie było naprawdę laickie, wystarczyło zajrzeć na strony operatorów :lol:
marcin. pisze:Znalazłem na forum informacje, że za mobilny internet trzeba płacić normalne stawki czyli np. 25gr za 50kb (POP).
Miło czasami usłyszeć że ktoś coś znalazł ;)
marcin. pisze:Wyjątkami jest SimData w Plusie i Orange Free na kartę w Orange. Jaki jest więc w tym sens kupowania modemu za 1000 zł?
Ja sensu za bardzo nie widzę, możesz na początek kupić telefon z UMTS i z niego korzystać, ewentualnie wykorzystać który posiadasz.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
ODPOWIEDZ