wifi - rozszerzenie zasięgu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tom2323
Początkujący użytkownik forum

wifi - rozszerzenie zasięgu

Post autor: Tom2323 »

Witajcie. Proszę o pomoc w następującej sprawie, ponieważ od dłuższego czasu zmagam się z rozwiązaniem kwestii "martwych stref" w domowej sieci wifi i jednocześnie zapewnienia wygody w korzystaniu z sieci.
Na parterze mam modem/router Tp-Link TD-W8961ND, z którego pociagnięty jest przewód LAN do góry (poddasze). Oczywiście ten modem na dole nie zapewnia prawidłowego sygnału w całym domu (musi tu być ponieważ tu jest linia telefoniczna). Na górze mam AP Tp-Link TL-WA901ND. Akurat ten router na dole położony jest tak, że bezprzewodowy tryb repeater w AP nie zdaje egzaminu (zbyt duża odległość). Z kolei AP działający w trybie AP powoduje, że tworzy się osobna sieć wifi, zaś urządzenia nie przelogowują się dobrze między sieciami. Sam AP również nie zapewnia zasięgau wszędzie, gdzie chcę. Moim celem jest zatem stworzenie jednej sieci, z jednym SSID z dobrym zasięgiem wifi w całym domu. Czy jest możliwe zwięszkszenie sygnału wifi tej samej sieci z wykorzystaniem kabla LAN? Jeżeli przy tym sprzęcie nie, to co kupić, aby to było możliwe? Znalazłem w necie, że jest coś takiego jak unifi, ale jak to zbudować i co kupić, to za bardzo nie znalazłem informacji. Z góry dziękuję za rady!
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: wifi - rozszerzenie zasięgu

Post autor: joujoujou »

To jest możliwe, w zasadzie na każdym sprzęcie. Jednakże mało prawdopodobne jest, by urządzenia (np. przenoszone w trakcie pracy z miejsca na miejsce) niezauważalnie przełączały się z jednego AP do drugiego. Przerabialiśmy to niedawno. :)

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=402665#402665
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
Tom2323

Rozumiem, tylko mi aż tak bardzo nie zależy, żeby nie było przerwy w połączeniu, tylko, że jak wejdę do innego pomieszczenia, to żeby się przelogował, pod tym samym SSID. W jakim trybie ma pracować AP?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Tom2323 pisze:pod tym samym SSID
Po co? Majac dwa rozne SSID widzisz czy jestes podlaczony z AP twojego wyboru.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tom2323 pisze: W jakim trybie ma pracować AP?
Najzwyklejszy tryb AP. Jeśli urządzenie będzie miało zapamiętane obydwie sieci to się przełączy samo w pewnym momencie. Nie musi być tego samego SSID - ale oczywiście może.
Tom2323

Tylko, że jak mam dwa różne SSID, to mam wrażenie, że nie przelogowuje się płynnie, tylko usiłuje utrzymywać połączenie z AP tracącym zasięg. Ale rzeczywiście może jedno SSID niewiele tu da. W każdym razie dzięki za zainteresowanie. Ja po prostu jestem w tym temacie kompletnym laikiem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

To naprawde nie ma znaczenia. Przejscie miedzy AP nie zalezy w zaden sposob od ich SSID.
Nie pomagam na PW.
Tom2323

Rozumiem. A jaka może być przyczyna tego, że np. jeżeli komputer jest zalogowany do AP, to po wejściu w zasięg routera ma problem z uzyskaniem numeru IP od tego routera. Trwa to bardzo długo i często kończy się niepowodzeniem. Na pasku stanu sieci Wifi pojawia się taki wykrzyknik (w Windows żółty), mimo, że wcześniej już było wpisywane hasło do tej sieci.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Problemy z DHCP albo dwa aktywne serwery.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ