Antena do Huawei 173s-2

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobek89
Użytkownik forum

Antena do Huawei 173s-2

Post autor: bobek89 »

Witam, Jestem nowy na tym forum, więc Cześć Wszystkim!
Jak w temacie. Posiadam internet w plusie. Sprawa z zasięgiem ma się tak że w domu łapie mi EDGE 3kreski na 5. Kupiłem taką antenę dookólną na Allegro ale to raczej nic nie daje. Jak wcześniej mi w domu nie łapało 3G, tak teraz łąpie mi ledwo jedną kreskę. Nadajnik BTS mam około 4km w linii prostej od siebie. Jaką antenę byście polecili, aby w domu łapało tak z 3-4kreski 3G? Czy w 100zł bym się wyrobił? Lepsza panelowa czy kierunkowa? Czy takie coś: http://www.cybertech.com.pl/p56,antena- ... fme-z.html by zdało egzamin? Czy lepiej kupić kierunkową na przykład ATK 16/2 ? i czy na allegro mogę ją kupić? czy lepiej nie ryzykować i kupić w sklepie?
Z góry dziękuję za pomoc,
pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Antena do Huawei 173s-2

Post autor: Yanusz »

Żeby móc na te wszystkie pytania odpowiedzieć, muszę wiedzieć gdzie mieszkasz dokładnie (nazwa miejscowości - jeśli miasto to oprócz tego ulica) oraz jaki posiadasz modem.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
bobek89
Użytkownik forum

Modem jest podany w Tytule tematu. A mieszkam we wsi Adamów, gmina Nowy Kawęczyn, województwo łódzkie, powiat Skierniewicki.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Masz do wyboru 2 opcje:
- albo kupujesz antenę na nadajnik 3G Plusa (antena, którą podałeś byłaby dobra, aczkolwiek dla pewności wziąłbym model 17dBi).
- albo kupujesz antenę na 900MHzi logujesz się do nadajnika Aero2 (jest trochę dalej ale ma lepszy zasięg) powoduje ona mniejsze straty na kablu, no i praktycznie dwukrotnie tańsza).

Aczkolwiek jeśli chodzi o tą drugą opcję, jest niewielkie (ale jest) zagrożenie, że ATK-20 (mimo, iż pracuje w paśmie 850-960MHz), może "złapać" sygnał z nadajnika UMTS 2100. A wtedy jest zagrożenie, że nadajnik Aero2 może nie wpuścić plusowskiej karty.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Bobek89 zobacz co masz najbliżej siebie za nadajnik wtedy zdecyduj:

UMTS 2100Mhz do kilku km działa ale jest podatny bardzo na przeszkody terenowe
UMTS 900 do ok 30km w otwartej przestrzeni i mniej jest podatne na te przeszkody

[ Dodano: 2012-08-24, 11:17 ]
Zawsze wtedy pozostaje mu poprzez TNI wymuszenie pasma UMTS900 i oby modem to zapamiętał
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

pogodabartek pisze: Zawsze wtedy pozostaje mu poprzez TNI wymuszenie pasma UMTS900 i oby modem to zapamiętał
Z tym, ze to działa, ale nie zawsze i nie wiem z czego to wynika. Testowałem na E353u-2 w mieście Chełm. Bez wymuszania oczywiście Plus 2100 był dostępny, Aero2 zabroniony. Po wymuszeniu UMTS 900, Plus 2100 zniknął a Aero2 dalej był zabroniony. Karta BDI logowała się bez problemu. Testowałem na 2 simkach (plusmix i simdata).
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Dlatego Ja przedłużyłem umowę na internet z CP w pakiecie 200MB za 1zł.

Mogę sobie wybrać ręcznie na E398 sieć i modem to zapamiętuje,a po za tym są dokładne dane zużycia limitu poprzez ICOK oraz przyzwoite limity bez modemu jak się dobrze zakombinuje po roku i zawsze można powrócić do pakietu złotówkowego w kolejnym miesiącu.

[ Dodano: 2012-08-24, 11:49 ]
U mnie znowu E398 nie wykrywał Aero2
bobek89
Użytkownik forum

ten nadajnik to nadajnik Plusa. Na tej mapce lokalizacji BTS, opisany jest ten nadajnik tak: Plus >> GSM900.I jeszcze w tym samym punkcie mi pokazuje Nordisk CDMA420. To czyli co, jak kupię tę antenę co podałem to będzie dobrze? i która lepsza? kierunkowa taka "tubowa" czy panelowa? Czy jeżeli jak tam piszę GSM900 to lepiej kupić tę co podał kolega w drugiej opcji? Tylko że nie wiem o co chodzi z tym Aero2 ...
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Panelowa to tez kierunkowa. Lepsza jest panelowa.
bobek89
Użytkownik forum

OK. Czyli ta co podałem w linku będzie dobra tak? Na jaki procent całego zasięgu 3G mogę liczyć? I, czy to że antena jest dedykowana dla pasm 1900-2100 nie będzie kolidowało z tym że przy nadajniku piszę GSM900?? Co to w ogóle oznacza?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze:OK. Czyli ta co podałem w linku będzie dobra tak?
Bedzie dobra, aczkolwiek lepsza bylaby ta
bobek89 pisze:jaki procent całego zasięgu 3G mogę liczyć?
A kto to wie..
bobek89 pisze:czy to że antena jest dedykowana dla pasm 1900-2100 nie będzie kolidowało z tym że przy nadajniku piszę GSM900??
Nie.
bobek89
Użytkownik forum

OK, dzięki wielkie!
A jeszcze mam jedno pytanko. Bo w tej antenie dookólnej z allegro popsuł mi się ten wtyk CRC9. i na Allegro są takie wtyki ale na różne kable. Jak mam rozróżnić który kabel mam przy antenie? i druga sprawa, do tej nowej anteny potrzebuje konektor FME-CRC9. Co byście powiedzieli jak bym kupił takie końcówki i sam zrobił taki konektor(bo i tak chce kupić to złącze CRC9 do tej starej anteny, to kupił bym dwa, i jeden FME, u jednego gościa)?? I jaki kabel będzie do tego najlepszy?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze: Jak mam rozróżnić który kabel mam przy antenie?
Zapewne masz kabel RG 174/u, bo do tego badziewia innych kabli raczej nie stosują.
bobek89 pisze:Co byście powiedzieli jak bym kupił takie końcówki i sam zrobił taki konektor
Nie kombinuj. Konektor to nie jest jakiś majątek, żeby od razu bawić się w samoróbki. Czasem dobrej jakości złącza kosztują więcej, niż gotowy konektor. Poza tym jak źle założysz wtyk CRC9, czy złącze FME - więcej z tego wyniknie problemów, niż pożytku.
bobek89
Użytkownik forum

Witam, no więc dziś przyszła do mnie antena panelowa, tą co podawałem w linku. I jest problem. Ponieważ po zamocowaniu jej, i tak jest jedna kreska zasięgu 3G, a modem i tak nie chcę się z tym 3G połączyć, bo dioda miga na zielono, a jak się łączy z 3G to powinna migać na niebiesko. I jest problem. Skoro mam polaryzacje pionową, to strzałki na antenie powinn byc skierowane góra dół tak? I czy antena powinna być zamontowana idelanie pionowo, tylko skierowana w poziomie na BTSa? jak ją ustawić ?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze:Witam, no więc dziś przyszła do mnie antena panelowa, tą co podawałem w linku. I jest problem.
Pisałem, że lepsza byłaby 17dBi. Mimo wszystko w linii Adamów - Skierniewice jest trochę lasu. Próbuj ustawić ją na nadajnik Plus 2100 przy ul Strobowskiej (mniej lasu po drodze)
bobek89 pisze:Skoro mam polaryzacje pionową, to strzałki na antenie powinn byc skierowane góra dół tak?
Tak
bobek89 pisze:I czy antena powinna być zamontowana idelanie pionowo, tylko skierowana w poziomie na BTSa? jak ją ustawić ?
Antena powinna być zamontowana jak najwyżej na stabilnym maszcie. Antena musi być skierowana dokładnie na stację bazową która Cie interesuje. Pomocna w ustawieniu anteny jest http://mapa.btsearch.pl/, gdzie łapiesz prawym klawiszem myszy marker oznaczający dany nadajnik i przeciągasz do swojej lokalizacji. Różowa linia która powstanie, pomoże Ci określić właściwy kierunek, jeśli stacja bazowa nie jest widoczna gołym okiem.

Pomocny będzie też program Top_NetInfo, który pokazuje dokładny poziom sygnału CSQ (a nie jakieś kreski). Dobrze jest skorzystać z pomocy drugiej osoby, która będzie odczytywała wynik, gdy Ty będziesz ustawiał antenę, albo skorzystanie z funkcji dźwiękowej w programie (Komunikacja AT i PIN --> Komendy AT --> CSQ --> Dźwięk do CSQ), choć akurat mam wątpliwość, czy w nowej wersji programu ona działa.
bobek89
Użytkownik forum

Hmm, ale ja ją ustawiam na BTS'a który znajduje się w Nowym Kawęczynie a dokłądnie chyba w Kol. Stara Rawa.(dokładnie teraz nie wiem, bo wolno mi się ładuje ta mapa:/)

A co do tej anteny 17dBi, to ostatnio na elektrodzie ktoś mi napisał że mieszka 5km od nadajnika przez las, i kupił antenę 11dBi i mu łapie 4 kreski na 5, 3G.

I kolejna sprawa, gdzie sprawdzić ten poziom sygnału w tym programiku? Jak chcę zaznaczyć Komunikacja AP to wyskakuje błąd "Nie udało się otworzyć portu"

A, no i jak w tym programie ustawić aby łączył się tylko z siecią 3G? i gdzie to widać że się połączył z 3G a nie na przykłąd z EDGE ?
Ostatnio zmieniony 2012-08-31, 11:11 przez bobek89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze:Hmm, ale ja ją ustawiam na BTS'a który znajduje się w Nowym Kawęczynie a dokłądnie chyba w Kol. Stara Rawa.(dokładnie teraz nie wiem, bo wolno mi się ładuje ta mapa:/)
A gdzie tam jest stacja bazowa UMTS Plusa?? Tam jest tylko GSM. Najbliższy 3G to Skierniewice a dalej Rawa Mazowiecka

bobek89 pisze: gdzie sprawdzić ten poziom sygnału w tym programiku? Jak chcę zaznaczyć Komunikacja AP to wyskakuje błąd "Nie udało się otworzyć portu"
Trzeba najpierw wyłączyć program przez który dotychczas się łączyłeś (iPlus Manager itp.)
Następnie uruchamiasz TNI i jeśli dalej Komunikacja AT i Pin nie chce się włączyć musisz wybrać z listy wyżej swój modem.
bobek89 pisze: A, no i jak w tym programie ustawić aby łączył się tylko z siecią 3G? i gdzie to widać że się połączył z 3G a nie na przykłąd z EDGE ?
http://img821.imageshack.us/img821/7603/75446115.jpg
bobek89
Użytkownik forum

no to jest kicha, bo do prawego rogu domu mi nie starczy przewodu... myślałem że to trzeba kierować antenę na ten nadajnik w Kol. Stara Rawa :/ no OK, będę kombinował.

OK, da się zaznaczyć już to AT... tylko teraz, gdzie wybrać aby było domyślne połączenie z 3G ??
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze: gdzie to widać że się połączył z 3G a nie na przykłąd z EDGE ?
bobek89 pisze:modem i tak nie chcę się z tym 3G połączyć, bo dioda miga na zielono, a jak się łączy z 3G to powinna migać na niebiesko.
Po co pytasz, skoro wiesz.. :nienie:

gdzie wybrać aby było domyślne połączenie z 3G ??
W linku wyżej masz.
bobek89
Użytkownik forum

a jeszcze jedno pytanie, jak bym zrobił "przedłużke" do tego mojego kabla FME ? duże straty by były? i czy mogę zrobić ją z innego kabla, na przykłąd ze zwykłego antenowego do TV? Niestety nie mam juz kasy na osobną gotową przedłużkę, i muszę kombinować...
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze:i czy mogę zrobić ją z innego kabla, na przykłąd ze zwykłego antenowego do TV? .
Absolutnie nie. Inna impedancja. Najlepszy byłby ten sam kabel (H155), ewentualnie inny o impedancji 50 Ohm.
bobek89
Użytkownik forum

Ok, zakupiłem kabel 50 Ohm, zarobiłem końcówki, zamontowałem antenę, skierowałem ją na BTS'a na ul.Strobowskiej i pupa :/ nadal nie chce się połączyć z 3G. Czy ułożenie kabla ma znaczenie ? Na dworzu trochę zwisa... Jak ustawiałem antenę, to sygnał wachał się w granicach -113Dbm a 101dBm. :/ powyżej 20% nie przekraczał, a i tak nie chciał się połączyć :/ załamałem się już... :/

Edit: Teraz wszedłem do domu i połączył mi się z UMTS, siłą sygnału 25%, ale to tak jak przy tej małej antence dookólnej :/
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bobek89, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

A jaki zakupiłeś kabel i jakiej długości? Na pewno dobrze zamontowałeś złącza?
Ułożenie kabla nie ma żadnego znaczenia.
bobek89
Użytkownik forum

hmmm, kabel w sklepie elektronicznym, piszę na nim dokładnie tak: "SATEC RF5 1.35L/3.6 50Ohm LOW LOSS MADE IN GERMANY" W środku miał żyłkę (nie drut, tak jak przy antenowych kablach do TV). Długość 4m. to razem jest 9m.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze:"SATEC RF5 1.35L/3.6.
Nie no kabel ok, tłumienność porównywalna do H155.
Próbuj celować w inne stacje bazowe w Skierniewicach.
Jeśli miałeś 3G na antence dookólnej, to znaczy, że gdzieś jest mocniejsze źródło sygnału tylko trzeba je znaleźć.
bobek89
Użytkownik forum

Tzn, teraz mi łapie 3G na tej antenie, ale tylko 25%, -97dBm :/ A czy mogę celować w nadajniki innych sieci? Czy tylko PLUS?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Z tą anteną tylko w Plus 2100. Próbuj jeszcze ustawiać, zmieniać wysokość anteny, kierunek.
bobek89
Użytkownik forum

w ogóle to to złącze CRC9 przy tym modemie to się nie trzyma, jak ruszę kablem to od razu wypada... może w modemie, w złączu się urwała masa? nie mam teraz innego modemu żeby porównać...

[ Dodano: 2012-08-31, 17:34 ]
a, skąd mam wiedzieć czy BTS na który kieruje antenę, ma taką samą polaryzację? I, czy jeżeli bym trafił idealnie w tego BTS'a na ul. Strobowskiej w BTS'a to w Top_netinfo powinno się coś pojawić, w parametrach połączenia tam gdzie jest BTS: nie ustawiono ??

[ Dodano: 2012-08-31, 18:06 ]
Haa, i okazało się że w modemie jest urwana ta otoczka do trzymania złącza. Czy idzie gdzieś dokupić złącze które jest w modemie? bo teraz to muszę to złącze taśmą przyklejać do modemu żeby łączyło dobrze. I czy to może być wina małego wzmocnienia sygnału? ;>
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bobek89 pisze: a, skąd mam wiedzieć czy BTS na który kieruje antenę, ma taką samą polaryzację?
He? :szok:
I, czy jeżeli bym trafił idealnie w tego BTS'a na ul. Strobowskiej w BTS'a to w Top_netinfo powinno się coś pojawić, w parametrach połączenia tam gdzie jest BTS: nie ustawiono ??
Trzeba zaznaczyć w ustawieniach-> Komunikacja AT, wszystko co jest w sekcji "AT-okno główne programu"
Czy idzie gdzieś dokupić złącze które jest w modemie? bo teraz to muszę to złącze taśmą przyklejać do modemu żeby łączyło dobrze. I czy to może być wina małego wzmocnienia sygnału? ;>
Dokupić nie bardzo to można. Gniazda antenowe w modemach Huawei (przynajmniej w większości z nich) są wykonane skandalicznie i trzeba bardzo uważać, żeby ich nie wyłamać. Dzieła zniszczenia często dokańczają niektóre konektory, które nie wchodzą do końca gniazda i często wypadają powodując szybkie się jego zużycie. A czy to może być przyczyna? A no może.
bobek89
Użytkownik forum

OK, Yanusz, dzięki wielkie za pomoc! A jeszcze jedno pytanko: Jeżeli bym wlutował na stałe, zamiast tego złącza w modemie, poprostu kabel rg174, i na jego drugą stronę,końcówkę taką jak w konektorze to by zdało egzamin? czytałem na forach że tak ludzie robili...Studiuję elektronikę więc trochę wprawy w lutowaniu mam...
ODPOWIEDZ