Potrzebna porada
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Potrzebna porada
A parametry połączenia podane z Top_netinfo są poprawne? Nie ma konieczności stawiania anteny ZA oknem (konieczność wiercenia by odpadła).
Ps. StarCraft II loguje mnie, wchodzę, ale nie potrafi wczytać początkowych ekranów. Czyja to wina? Jakie testy uruchomić i testy tutaj przedstawić...?
Ps. StarCraft II loguje mnie, wchodzę, ale nie potrafi wczytać początkowych ekranów. Czyja to wina? Jakie testy uruchomić i testy tutaj przedstawić...?
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Sygnał jest mocny, trudno się dziwić skoro pochodzi z masztu w Krasnobrodzie (tak przynajmniej wskazuje baza BTSearch). Moim zdaniem i tak jak na EDGE prędkość jest dobra. Pobieranie danych z prędkością 25KB/s to prawie górna granica tej technologii.
A co do gier sieciowych, niestety pingi i prędkość w EDGE dyskwalifikują poprawne działanie większości z nich.
A co do gier sieciowych, niestety pingi i prędkość w EDGE dyskwalifikują poprawne działanie większości z nich.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
-
- Stały użytkownik forum
Nawet nie wiecie jakie to uczucie po ponad 3 tygodniowej "absencji sieciowej" mieć znów w kompie NETA. Wprawdzie wolny, ale jest - strony ładują się, wprawdzie może ciut wolno, ale i tak lepiej, niż podczas dzisiejszych testów w pokoju z oknem na wschód. Tam była totalna porażka.
PS. Gadałem już kilka tygodni temu z Orangem, ale ten Internet CDMA wymaga jakichś specjalnych urządzeń i umowa co najmniej 12 msc. Nie chcę się wiązać na tak długo.
Nie wie ktoś z Was czy jest możliwe kupienie od kogoś używanego NETA Orange CDMA na kilka msc, np. na 6 msc....?
Chyba, że odradzanie taką inwestycję, bo użytkownik pierwotny może zablokować usługę...?
Zadzwonię jutro do tego T-Mobile co dostał koncesję, albo lepiej napiszę do nich - może jakąś datę podadzą. Czytałem na tutejszym forum, że instalacja anten trwa od 1 dnia do chyba 2 lat.
Pozdrawiam Serdecznie. Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
PS. Gadałem już kilka tygodni temu z Orangem, ale ten Internet CDMA wymaga jakichś specjalnych urządzeń i umowa co najmniej 12 msc. Nie chcę się wiązać na tak długo.
Nie wie ktoś z Was czy jest możliwe kupienie od kogoś używanego NETA Orange CDMA na kilka msc, np. na 6 msc....?
Chyba, że odradzanie taką inwestycję, bo użytkownik pierwotny może zablokować usługę...?
Zadzwonię jutro do tego T-Mobile co dostał koncesję, albo lepiej napiszę do nich - może jakąś datę podadzą. Czytałem na tutejszym forum, że instalacja anten trwa od 1 dnia do chyba 2 lat.
Pozdrawiam Serdecznie. Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi.
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
12 miesięcy to minimalna długość umowy u każdego operatora.dobrygosc2 pisze:ale ten Internet CDMA wymaga jakichś specjalnych urządzeń i umowa co najmniej 12 msc. Nie chcę się wiązać na tak długo.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jedyna opcja to znaleźć osobę, której kończy się umowa, albo ma jakieś 6 miesięcy do końca i przeprowadzić cesję.
-
- Stały użytkownik forum
Witam. Przedstawiam garść nowych informacji:Yanusz pisze:- Założenie internetu Orange CDMA
- Poczekanie na uruchomienie nadajnika UMTS T-Mobile w Grabniku nieopodal Krasnobrodu (trudno powiedzieć kiedy, zezwolenie UKE jest świeże)
T-Mobile Pl, rozmawiałem z nimi przed chwilą i powiedzieli, że w Grabniku przewidują montaż nadajnika 2G, aby wzmocnić swój zasięg. 3 G nie będzie twierdzą.
Odnośnie Orange CDMA. Abonament na 12 msc - modem swój - kupiony na allegro za ok. 150 PLN.
Jakby umowę wzięła moja znajoma osoba, która ma jakąś umowę z Orange wówczas opłata zmniejsza się o 15 PLN, za własny modem -10% rabatu czyli:
59-10% = 43,10-15 PLN rabat = 28PLN; limit 4GB+1 GB za zakup online; szczęśliwe godziny za darmo
II wariant:
8Gb limit+1GB za zakup online=9 Gb; Opłata 49-15 rabat=34 PLN
Co radzicie? Co sądzicie? Na jaki model modemu CDMA "polować" na znanym serwisie aukcyjnym?
Czy taki modem zapewni mi optymalne parametry połączenia bez konieczności zakupu i instalacji anteny zewnętrznej? Gra sieciowa StarCraft II powinna mi wtedy działać?
Dziękuję i Pozdrawiam.
[ Dodano: 2012-08-23, 18:00 ]
Za cesję pobierają opłatę 30 PLN. Ale to nicja.michal pisze:Jedyna opcja to znaleźć osobę, której kończy się umowa, albo ma jakieś 6 miesięcy do końca i przeprowadzić cesję.

- Yanusz
- Mistrz bezprzewodowy
Wyboru dużego nie ma. Możesz sprawdzić ceny rynkowe modemów, które są w ofercie Orange CDMA link.dobrygosc2 pisze:Na jaki model modemu CDMA "polować" na znanym serwisie aukcyjnym?
Czy taki modem zapewni mi optymalne parametry połączenia bez konieczności zakupu i instalacji anteny zewnętrznej?
Stacja bazowa jest blisko, więc problemów z poziomem sygnału być nie powinno, aczkolwiek osiągi i tak będą uzależnione od stopnia jej obciążenia. Maksymalna prędkość to do 9,3 Mb/s w technologii CDMA revision B, ale średnio jest to ok 1-2Mb/s DL i do 256kb/s UL. Ping też znośny, także do sieciówek powinien wystarczyć.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Widzę że zależy ci na kasie-to w takim razie włącz myślenie i nie bierz oferty CDMA lecz Free, przeliczając ilość danych jest prawie o 50% tańsza http://www.orange.pl/kid,4002009449,id, ... ticle.html i żadnych modemów na aukcji-w ofercie jest dualny AnyDATA ADU-890W , przy abonamencie za 59zł można go kupić za 3zł i mamy dostęp do 3G-HSPA i CDMA.dobrygosc2 pisze:Abonament na 12 msc - modem swój - kupiony na allegro za ok. 150 PLN.
Jakby umowę wzięła moja znajoma osoba, która ma jakąś umowę z Orange wówczas opłata zmniejsza się o 15 PLN, za własny modem -10% rabatu czyli:
59-10% = 43,10-15 PLN rabat = 28PLN; limit 4GB+1 GB za zakup online; szczęśliwe godziny za darmo
II wariant:
8Gb limit+1GB za zakup online=9 Gb; Opłata 49-15 rabat=34 PLN

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Bardzo, bardzo dziękuję za informację i poradę. Jest tylko małe ale: nie chcę się wiązać na dłużej niż 12 miesięcy. Ten modem AnyDATA kosztuje 3 PLN w umowie na 24 miesiące i 519 PLN w umowie na 12 miesięcy.jarek999 pisze:w ofercie jest dualny AnyDATA ADU-890W , przy abonamencie za 59zł można go kupić za 3zł i mamy dostęp do 3G-HSPA i CDMA.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak tylko jak czytać Twoje pomysły wyżej można mieć wrażenie że jedynym celem jest umowa na 12m-cy, bez względu na kosztadobrygosc2 pisze: Bardzo, bardzo dziękuję za informację i poradę. Jest tylko małe ale: nie chcę się wiązać na dłużej niż 12 miesięcy.
, roczny koszt abonamentu z modemem to 711zł, odejmując od tego koszt modemu-routera CDMA "bez ryzyka"(na aukcjach trzeba uważać na wadliwe używki Axesstela) to 200-300zł, czyli kolejny rok abonamentu wychodzi za 400-500zł. Rozwiązanie pewne i bez ryzyka.dobrygosc2 pisze:Jeśli nie będzie zgody, a prękość Orange będzie satysfakcjonująca, to może zainwestuję 400 PLN w zestaw Orange na rok, wczoraj była taka aukcja:
http://allegro.pl/interne...2557614096.html

jareq
-
- Stały użytkownik forum
Panie Jarku999jarek999 pisze:nie bierz oferty CDMA lecz Free, przeliczając ilość danych jest prawie o 50% tańsza http://www.orange.pl/kid,...em,article.html i żadnych modemów na aukcji-w ofercie jest dualny AnyDATA ADU-890W , przy abonamencie za 59zł można go kupić za 3zł i mamy dostęp do 3G-HSPA i CDMA.
Nie myli się Pan? Pan Yanusz napisał, że w mojej lokalizacji jedynie Play (z anteną kierunkową) i Orange CDMA będą mi działać. Więc w takim razie Orange Free by mi działał tylko w technologii EDGE.
Proszę o wyjaśnienie bo nie rozumiem i się gubię, a jutro ma dzwonić do mnie konsultantka z Orange bardzo chcąca sprzedać mi abonament.
Ps. Ta AnyDATA, którą Pan poleca ma wtyk pasujący do mojej antenki?
Dziękuję. Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Taryfy OF przewidują pracę również w CDMA tylko trzeba mieć odpowiedni modem/router.dobrygosc2 pisze:Więc w takim razie Orange Free by mi działał tylko w technologii EDGE.
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Modem jest dualny-nie mamy zasięgu 3G to korzystamy z CDMA, co do tego czy i jakie posiada wejście antenowe-to nie wiem. Proszę podpytać użytkownika z Allegro który wystawił go na licytację: http://allegro.pl/anydata-adu-890w-cdma ... 91710.html lub konsultantkę z Orange.dobrygosc2 pisze:Więc w takim razie Orange Free by mi działał tylko w technologii EDGE.
Proszę o wyjaśnienie bo nie rozumiem i się gubię, a jutro ma dzwonić do mnie konsultantka z Orange bardzo chcąca sprzedać mi abonament.
Ps. Ta AnyDATA, którą Pan poleca ma wtyk pasujący do mojej antenki?
jareq
-
- Stały użytkownik forum
Witam, Witam. Co się stało....?
Dziś rano na mojej komórce (telefonie Nokia 1600 był słaby zasięg w Orange), a teraz czyli 17:25 05.09.2012 Orange Free połączyło mnie z prędkością 7,2 MB/s.
Podaję parametry z Top Net Info:
Orange: HSPA
IP komputera: 91.94.140.210
IP serwera: 0.0.0.0
Moc sygnału: -79dBm, 54%, CSQ 17
CID: 18443, 3 - (zachód), LAC: 58500
Zaznaczam, że jestem trzeżwy
Test łącza:

Ps. Oczywiście połączyło mnie na tym samym sprzęcie i karcie SIM, na których dotychczas łączyło mnie z prędkością EDGE.
Ps2. Zmienia się co pewien czas "nazwa" połączenia: raz WCDMA Orange, następnie HSPA Orange. Dlaczego mnie przełącza?
Dziś rano na mojej komórce (telefonie Nokia 1600 był słaby zasięg w Orange), a teraz czyli 17:25 05.09.2012 Orange Free połączyło mnie z prędkością 7,2 MB/s.
Podaję parametry z Top Net Info:
Orange: HSPA
IP komputera: 91.94.140.210
IP serwera: 0.0.0.0
Moc sygnału: -79dBm, 54%, CSQ 17
CID: 18443, 3 - (zachód), LAC: 58500
Zaznaczam, że jestem trzeżwy

Test łącza:
Ps. Oczywiście połączyło mnie na tym samym sprzęcie i karcie SIM, na których dotychczas łączyło mnie z prędkością EDGE.
Ps2. Zmienia się co pewien czas "nazwa" połączenia: raz WCDMA Orange, następnie HSPA Orange. Dlaczego mnie przełącza?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Widać jakaś stacja bazowa została odpalona. W końcu NetWorks! budują.
Co do WCDMA<>HSPA to normalne działanie. W czasie bezczynności (gdy pakiety nie latają, albo są małe) stacja przełącza na WCDMA.
Co do WCDMA<>HSPA to normalne działanie. W czasie bezczynności (gdy pakiety nie latają, albo są małe) stacja przełącza na WCDMA.
-
- Stały użytkownik forum
Takie pingi na HSPA?
A tak nie zakładając nowego tematu to miałem na wczasach -100db HSPA+ a nie było żadnych objawów słabego zasięgu
ping 40-50 download 6-8Mb/s (Play).

A tak nie zakładając nowego tematu to miałem na wczasach -100db HSPA+ a nie było żadnych objawów słabego zasięgu

-
- Stały użytkownik forum
23.08.2012 napisałem (na stronie 3):
"T-Mobile Pl, rozmawiałem z nimi przed chwilą i powiedzieli, że w Grabniku przewidują montaż nadajnika 2G, aby wzmocnić swój zasięg. 3 G nie będzie twierdzą."
A zobaczcie, co pokazuje screen. Potwierdza się, konsultanci - ogólnie - są beznadziejni.
Ze screena wynika, że w mojej lokalizacji zasięg 3G ma Orange oraz Era. Tak wyświetla aplikacja dostępowa Play Online. Co wy na to...?
"T-Mobile Pl, rozmawiałem z nimi przed chwilą i powiedzieli, że w Grabniku przewidują montaż nadajnika 2G, aby wzmocnić swój zasięg. 3 G nie będzie twierdzą."
A zobaczcie, co pokazuje screen. Potwierdza się, konsultanci - ogólnie - są beznadziejni.
Ze screena wynika, że w mojej lokalizacji zasięg 3G ma Orange oraz Era. Tak wyświetla aplikacja dostępowa Play Online. Co wy na to...?