problem z huawei e3131 hi link

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
zidane1005
Stały użytkownik forum

problem z huawei e3131 hi link

Post autor: zidane1005 »

witam, dzisiaj otrzymałem modem huawei e3131 hi link. Za każdym razem po włączeniu systemu włącza się przeglądarka i łączy modem. TopNetInfo <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> go nie wykrywa :(
Czy jest jakaś metoda aby działał topnetinfo albo inny manadżer z tym modemem?
marcin3w
Początkujący użytkownik forum

Re: problem z huawei e3131 hi link

Post autor: marcin3w »

Można uzyskać dostęp do portu diagnostycznego:
http://forum.jdtech.pl/Watek-huawei-e31 ... 55#pid4955
Ale generalnie HiLink to jest wersja z jakby wbudowanym routerem i chyba łączyć się można tylko przez przeglądarkę.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: jakubd »

Prosta zasada: Jeżeli chcesz używać TNI i tego typu narzędzi, to NIE KUPUJ modemów w wersji HiLink.
Awatar użytkownika
zidane1005
Stały użytkownik forum

Czyli nie ma żadnej możliwości, np. zmiany dashboardu? Nie wiedziałem że modem hi link tak mają -.- To mój pierwszy modem tego typu.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Nie możesz zmienić czegoś, czego nie ma - tu jest tylko stronka WWW, przez którą konfigurujesz modem.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

I dlatego jak juz pisalem nie ma sie co porywac na modemy Huawei E 3131 HiLink ktore sprawiaja wiecej problemow niz przyjemnosci i utrudniaja konfiguracje - a przeciez za 15-20 zl wiecej macie nowy model do odblokowania w 3 krokach - a jak ktos chce router tak jak ja ( z tym ze kupowalem u siebie osobno) - zawsze musze pomacac przed zakupem :D - to ma do dyspozycji zestaw u JakubaD - nie zebym go reklamowal nie jest to kryptoreklama bo nie mam w tym zadnego interesu - a tak czy tak modem bez simlocka pozniej nam zostanie a router tez sie tak strasznie nie zestarzeje.I ostatecznie - dostajecie do reki zestaw jak klocki lego - tylko pospinac i wszystko dziala. A z tym routerem TL 3020 czy Tl 3040 to naprawde jest bajera i majac perspektywe niecalych 3 lat za darmowarto zainwestowac w darmowy net jak jestesmy w zasiegu tylko - nawet dodajac do tego antene - ja na szczescie mam 300-400 metrow od siebie BTS-a wiec wszystko smiga.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Generalnie w swoim założeniu E3131 HiLinkowy jest całkiem fajnym pomysłem (cenowo też jak widać - ciekawe jak z serwisem), ale setki możliwych konfiguracji komputerów użytkowników powodują, że czasem tradycyjny modem, jako lepiej poznany wróg, sprawdzić się może lepiej.
Awatar użytkownika
kris68
Stały użytkownik forum

Post autor: kris68 »

Dlatego jakubd pisze ze nie slodze tobie bo nie mam w tym zadnego interesu - ale u ciebie jezeli ktos ma zamiar zlozyc taki zestaw router + modem zapłaci pare zloych wiecej i ma wszystko sprawdzone i z gwarancja. No i nie musi nic ustawiac czyli jak napisalem doslownie dla 10 latka ( mam nadzieje ze nikogo nie obrazilem jak tak to sorry ) sklada to jak klocki lego podlaczamy kilka kabli wlaczamy do zlacza usb i sieciowego i wszystko samo zaczyna działac. Jakubd pisze to tylko po to ze niektorzy sa kompletne ( znow sorry ) antytalencia w tej dziedzinie i mimo prostoty sobie z tym nie poradza. Wiec majac pare zlotych wiecej lepiej kupic u Ciebie niz potem wylewac zale na forum. Ja mam to szczescie ze w informatyce siedze kilkanascie lat wiec to dla mnie nie jest problem - ale znam przypadki ze osoby starsze zakladaja to bo za darmo jak i dzieci na PESELE rodziców.
Awatar użytkownika
zidane1005
Stały użytkownik forum

Hmm,czy technicznie te modemy z play i hi link jakoś się różnią? Ten modem działa szybko i stabilnie, tylko nie wiem jak kontrolować limity danych, po 00:00 też nalicza i wtedy wszystko się miesza ... Po drugie, czy można wyłączyć automatyczne uruchamianie przeglądarki przy starcie systemu ? Sprzedawca zgodził się na wymianę na inny modem, ale chciałbym ten e3131 w wersji playowej, jego pozostałe modemy m. in to : huawei- e173, e173-u2, e160,k3756, k3770 i droższy e367.
Awatar użytkownika
jakubd
Stary wyga bezprzewodowy

Co rozumiesz pod względem "technicznie"? Moduł GSM/3G jest identyczny. Inny jest interfejs prezentowany do komputera i użytkownika.
Limitów danych nie możesz monitorować inaczej, niż za pomocą zewnętrznego programu, np. NetLimiter Monitor.
Nie, nie ma na razie sposobu na wyłączenie tego odpalania strony 192.168.1.1 - taka natura tego wynalazku.
Awatar użytkownika
zidane1005
Stały użytkownik forum

Z pewnością są tacy ludzi, którzy cenią to rozwiązanie, niestety do nich nie należę -_- Pozostaje więc chyba sprzedaż na allegro i kupienie czegoś bez hi link ...
ODPOWIEDZ