Witam
Zastanawiam się jak najtańszym kosztem zrobić sieć WiFi korzystającą z internetu komórkowego.
Wpadłem na pomysł wykorzystania starego telefonu np. k800i który ma funkcję modemu USB. Pytanie czy jak podepnę to do routera wifi do USB router rozpozna taki modem?
Jeśli ktoś przerabiał to proszę o podanie routera na jakim to chodziło i telefonu. Z góry uprzedzam, że nie zależy mi na wielkiej wydajności. Ma po prostu działać na tyle, aby co jakiś czas potrafiło wysłać klatkę z kamery IP. Gdyby to się udało jest to najtańsze rozwiązanie, ponieważ takie routery chodzą po ok. 100 zł, a telefony już mam. Karta SIM z allegro za 30 zł i mamy internet za 130 zł łącznie, a same takie modemy z wifi w 1 urządzeniu są za ok. 300 zł.
Telefon jako modem w routerze WiFi z wejściem USB na modem3G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Telefon jako modem w routerze WiFi z wejściem USB na modem3G
Chyba jednak mało który (zwłaszcza tani) router obsługuje telefony jako modemy 3G. Między innymi dlatego, że telefony nie nadają się do pracy ciągłej z powodu baterii (jak to się przegrzeje, to całość ci się wyłączy).
Ale jak spędzisz trochę czasu na zabawie, to pewnie uda się zmusić OpenWRT do pracy z takim telefonem.
Ale jak spędzisz trochę czasu na zabawie, to pewnie uda się zmusić OpenWRT do pracy z takim telefonem.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Telefon jako modem w routerze WiFi z wejściem USB na modem3G
Nie byłbym taki pewien. Miałem k610 i nie jestem pewien czy w ogóle po podpięciu do kompa on się instalował jako modem. Wiem, że przy wybraniu udostępniania internetu był widoczny jako karta sieciowa. Obawiam, się, że w standardowych paczkach openwrt można nic pasującego nie znaleźć.jakubd pisze:Ale jak spędzisz trochę czasu na zabawie, to pewnie uda się zmusić OpenWRT do pracy z takim telefonem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!