Internet w akademiku
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Internet w akademiku
Od dłuższego już czasu zastanawiam się, czy istnieje taka możliwość, aby mieć własny Internet w akademiku, nie korzystając jednak z usług operatorów sieci komórkowych (mobilnego Internetu). Jak myślicie, czy znaleźliby się inni dostawcy Internetu, które spełniliby specyficzne wymagania, jakie stawia się mieszkańcom akademików?
Usagi
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet w akademiku
Radiówka - czemu nie, do zrobienia. O kablu zapomnij, nie wpuszczą obcego na budynek, szczególnie dla jednego abonenta.
A uczelnia nic nie zapewnia?
A uczelnia nic nie zapewnia?
-
No oczywiście, że zapewnia, ale do moich potrzeb ten Internet się nie nadaje. Potrzebuję czegoś prostego w obsłudze, żeby nie było z tym problemów, bo nie jestem za pan brat z techniką w tym względzie. Ważnym jest, aby łącze było szybkie - do eksploatowania sieci raczej pod kątem multimediów ( seriale online itp. ). Mając jedno IP na tylu użytkowników naprawdę trudno jest z takich usług korzystać. No i najlepiej jakby dostawca Internetu był w miarę solidną i raczej większą firmą. Chodzi mi o łódzkie akademiki UŁ. Znajdzie się na tym terenie jakaś firma, która świadczy tego typu usługi? Jeszcze raz powtarzam - bardzo ważna jest dla mnie prostota obsługi ( najlepiej na poziomie Internetu mobilnego, ale o tym to raczej mogę sobie pewnie tylko pomarzyćJo_gurt pisze:A uczelnia nic nie zapewnia?

Usagi
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
hmmmm... Znasz ten internet, czy martwisz sie na zapas?
W czasach kiedy studiowalem, to wlasnie uczelnie mialy najlepsze i najszybsze sieci. Wlaczajac akademiki.
W czasach kiedy studiowalem, to wlasnie uczelnie mialy najlepsze i najszybsze sieci. Wlaczajac akademiki.
Nie pomagam na PW.
-
I tak i nie. Zasięgnąłem opinii ludzi, którzy tam mieszkają / mieszkali. Oni twierdzą, że do moich zastosowań to niezbyt odpowiedni ten Internet. Oczywiście można mieć szczęście, ale na to raczej nie liczę.key pisze:Znasz ten internet, czy martwisz sie na zapas
Usagi
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nawet jak ja mieszkałem w akademiku w połowie pierwszej dekady XXI w. to miałem niebiańskie łącze, problemem były tylko ograniczenia i zakaz korzystania z p2p pod groźbą odcięcia od sieci.key pisze:W czasach kiedy studiowalem, to wlasnie uczelnie mialy najlepsze i najszybsze sieci. Wlaczajac akademiki.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To nie panikuj tylko odczekaj co bedzie, po podpieciu sie do sieci. Mozesz byc pozytywnie zaskoczony.usagi pisze:I tak i nie. Zasięgnąłem opinii ludzi...
BTW:
krystianb, jestes jedenascie lat mlodszy. W moich czasach zamiast P2P uzywalo sie FTP i IRC. WWW stawalo na nogi, a google byl wyszukiwarka dla wtajemniczonych mozgowcow

Nie pomagam na PW.
-
Zależy co to dla ciebie niebiańskie łączekrystianb pisze:niebiańskie łącze

Poza tym na jednym IP to się za wiele nie zrobi, nawet jeżeli prędkość jest zachwycająca.
Usagi
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Steaming i WWW jak marzenie, jeszcze za moich niedawnych czasów łącza akademickie były szybsze od serwerówusagi pisze:Poza tym na jednym IP to się za wiele nie zrobi, nawet jeżeli prędkość jest zachwycająca.

-
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Trza było iść na polibudę, tam ludzie potrafią porządną sieć wewnętrzną zorganizować.
-
Akurat z mojego wyboru bardzo się cieszę.krystianb pisze:Trza było iść na polibudę
![:]](./images/smilies/splash.gif)

Usagi
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. Router z WiFi. Kabel i tak musi być.