TL - MR3220 Resetowanie połączenia.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
minik42
Początkujący użytkownik forum

TL - MR3220 Resetowanie połączenia.

Post autor: minik42 »

Witam, mam następujący problem mam router podany w temacie. Wszystko ładnie pięknie się łączy, działa, ale po jakimś czasie się zacina wchodzę w panel jest napisane, że modem jest połączony i że jest połączenie, ale Internetu nie ma. Wyczytałem gdzieś, że potrzeba aktywnego HUB USB i moje pytanie czy aby na pewno potrzeba, jeżeli nie to co może być tego przyczyną?
Mam nadzieje, że problem opisałem dosyć jasno.
Ostatnio zmieniony 2012-08-25, 21:16 przez minik42, łącznie zmieniany 1 raz.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: TL - MR3220 Resetowanie połączenia.

Post autor: Chris-Kr »

Po prostu oprogramowanie tego routera jest do ...kitu i stąd problemy.
Zainstaluj alternatywne oprogramowanie Gargoyle by Obsy - http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl i zapomnisz o problemach.
Krzysztof
minik42

A czy nie ma jakiejś innej możliwości, nie chciałbym tracić gwarancji, a jeszcze jak mi nie wyjdzie to zostanę bez routera i bez gwarancji.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

A czy nie ma jakiejś innej możliwości
Ja nie znam.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

minik42 pisze: Wyczytałem gdzieś, że potrzeba aktywnego HUB USB
Poszperaj po forum, kilka osób miało ten sam problem i hub pomógł.
minik42 pisze:A czy nie ma jakiejś innej możliwości
Jeżeli jesteś cierpliwy to możesz z panelu resetować i wznawiać połączenie.

Twój problem jest cykliczny czy objawia sie raz na jakiś czas?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

minik42 pisze: a jeszcze jak mi nie wyjdzie to zostanę bez routera i bez gwarancji.
A kto będzie sprawdzał co się stało w tym routerze który jest wart 10$? Uwalisz idziesz wymieniasz na nowy i już (chyba że sam się pochwalisz do sprzedawcy że "przestał mi działać po próbie aktualizacji do Gargoyle"). :cfaniak:
jareq
minik42

Problemu kiedyś nie było, ale teraz co jakiś czas to występuje nie jest w regularnych odstępach czasowych, ale prawie zawsze.
Więc znalazłem odpowiedni obraz i wystarczy go wgrać przez WWW (192.168.1.1) Firmware_upgrade?
Edit:
Zauważyłem, że pakiety są wysyłane, ale nie są odbierane, a mam podłączoną antenę wcześniej był kabel 10m problem był ten sam, skróciłem do 3m i to nadal występuje, więc może ten HUB pomoże?
Ostatnio zmieniony 2012-08-26, 13:32 przez minik42, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

minik42 pisze:odpowiedni obraz i wystarczy go wgrać przez WWW (192.168.1.1) Firmware_upgrade?
Tak. Odczekać kilka minut, router sam się zrestartuje i pojawi się nowy panel firmware.
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

minik42 pisze:mam podłączoną antenę wcześniej był kabel 10m problem był ten sam, skróciłem do 3m i to nadal występuje, więc może ten HUB pomoże?
Jeśli masz bardzo słaby sygnał (bo o tym wcześniej nie pisałeś), to aktywny hub może być nawet konieczny, niezależnie od zmiany firmware.
A na oryginalnym firmware ten router rozłącza się nawet przy silnym sygnale.
Krzysztof
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Chris-Kr pisze: Jeśli masz bardzo słaby sygnał (bo o tym wcześniej nie pisałeś), to aktywny hub może być nawet konieczny, niezależnie od zmiany firmware.
Mam MR-3420 i z wcześniejszych testów wynika że zasilanie po porcie USB jest za słabe nawet do modemu CDMA (który zużywa mniej energii i nawet nie jest ciepły a przy 3G i intensywnym ściąganiu plików modem jest gorący jak hot-dog z mikrofalówki). Używam z HUB-em Belkina już ponad rok, działa to bez błędnie (ale przy routerze jest w komplecie marnej jakości zasilacz 1,5A/12V a przy HUB-ie 2,5A/5V). :)
jareq
minik42

Dzięki za zainteresowanie tematem.
Jutro raczej na pewno kupię HUB'a i napiszę czy pomogło.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Chris-Kr pisze:Po prostu oprogramowanie tego routera jest do ...kitu i stąd problemy.
Bardzo interesująca teoria...
Do kitu jest sprzęt a nie soft, nie ma co wciskać każdemu Gargulca bo i tak to nic nie da.
Tak jak zostało już napisane - tylko hub pomoże niestety...problem przerabiałem w kilkunastu takich sprzętach.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze: Do kitu jest sprzęt a nie soft, nie ma co wciskać każdemu Gargulca bo i tak to nic nie da.
Osobiście polecam Gargoyle z 2 głównych powodów: 1)prostoty obsługi- GUI w języku PL,statystyki...; 2)dla bardziej zaawansowanych użytkowników Open-Wrt jest najlepszym rozwiązaniem w zastosowaniu jako router 3G (mamy na tym sofcie szereg możliwości do konfiguracji modemu i współpracy z siecią wg naszych potrzeb). Nie ma obecnie lepszych produktów w tej cenie (może inne również TP-Linka). Oczywiście mogę polecić Dovado 4GR, Tiny lub Alixa ale ilu jest chętnych zapłacić od czterech stówek w górę?
jareq
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Bardzo interesująca teoria...
Do kitu jest sprzęt a nie soft, nie ma co wciskać każdemu Gargulca bo i tak to nic nie da.
Sprzęt jest faktycznie słaby, ale jeśli na oryginalnym sofcie więcej przerywa niż pracuje, a na Gargoyle pracuje poprawnie, to chyba jednak oryginalny soft jest do kitu.
Tak jak zostało już napisane - tylko hub pomoże niestety...problem przerabiałem w kilkunastu takich sprzętach.
Ja przerabiałem tylko na jednym przypadku, ale udało mi się problem rozwiązać bez huba aktywnego!
Na początku też całą winą obarczałem sprzęt, też bardzo sceptycznie podchodziłem do Gargoyle, ale gdy go zainstalowałem, to zmieniłem zdanie.
Swoje obserwacje i przemyślenia na ten temat, umieściłem w tym wątku: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0
A odnośnie aktywnego huba, to zwracam uwagę na post http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=390850#390850
Krzysztof
minik42

Zrobiłem następny eksperyment polegający na zastąpieniu aktywnego huba najtańszym pasywnym hubem USB 1.1, który poniewierał się gdzieś na dnie mojej szuflady.
Zestaw router-modem dalej poprawnie działał!
Kilka dni temu zastąpiłem huba zwykłym przedłużaczem USB. Router dalej działa!

Moje podejrzenie jest takie, że gdy modem jest wetknięty bezpośrednio do gniazda routera, to być może oba urządzenia zakłócają się nawzajem, a ich odsunięcie od siebie eliminuje te zakłócenia.
Proponuję, żeby każdy kto ma problemy z tym routerem, sprawdził to u siebie.
To może być prawdą bo kiedyś tego nie było, ale po remoncie w pokoju modem położyłem na routerze. Jak wrócę do domu to sprawdzę, HUB'a zamówiłem jutro przyjdzie kurierem.
minik42

Zdaje się, że odsunięcie modemu od routera pomogło, wczoraj ściągnąłem film ok.700MB bez ani jednego przerwania, ale dopiero po podłączeniu HUB'a będę na 100% pewny, że jest wszystko w porządku.
EDIT:
HUB podłączony, ale według mnie tak jak wcześniej napisano wystarczy zwykły przedłużacz USB, żeby odsunąć modem w moim przypadku było to ok. 40cm.
Do zamknięcia.
ODPOWIEDZ