konfiguracja routera w przegladarce
Moderator: Moderatorzy
- bartekdko
- Początkujący użytkownik forum
konfiguracja routera w przegladarce
witam
mam router belkin adsl ktory konfiguruje sie przez przegladarke
pytanie mam nastepujace czy aby moc skonfigurowac router konieczne jest polaczenie z gniazdkiem (internetem)? poniewaz bez niego nie chce mi oteirac strony konfiguracyjnej wywolywanej z 192.168.2.1
pozdrawiam
mam router belkin adsl ktory konfiguruje sie przez przegladarke
pytanie mam nastepujace czy aby moc skonfigurowac router konieczne jest polaczenie z gniazdkiem (internetem)? poniewaz bez niego nie chce mi oteirac strony konfiguracyjnej wywolywanej z 192.168.2.1
pozdrawiam
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: konfiguracja routera w przegladarce
Nigdy nie konfigurowałem routera, ale z tego co wiem to internet nie jest potrzebyny
Masz zainstalowanego Apacha, Krasnala czy jakiś serwer localhostowy?

Dawno mnie tutaj nie było 

- MaxFM
- Stary wyga bezprzewodowy
polaczenia z netem nie musisz miec, musisz za to miec polaczenie komp - router czy to kablem czy po radiu.
- bartekdko
wlasnie polaczenie mam jest to adsl ale podlaczylem poprzez kabel od glownego routera potem podpialem internet pod 1 port pod 2 moj komp internet jest ale jak wchodze tak jak pisze w opisie belkina by wbic 192.168.2.1 to nic sie nie pokazuje i nie moge nic skonfigurowac 

- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Teraz to już nic nie rozumię z tego co napisałeś
Zadam po raz 2 pytanie
Masz zainstalowanego Apacha, Krasnala lub coś w tym stylu ? Jakiś serwer ?

Dawno mnie tutaj nie było 

- bartekdko
nie nic konkretnego nie instalowalem jak ftp czy cos podobnego chodzi mi tylko jak mozna skonfigurowac router ktory jest konfigurowalny tylko z przegladarki czy da sie to jakos inaczej zrobic albo co moze byc wina braku wyswietlania strony
-
Proste - jeśli to router ADSL to kolejność podłączenia powinna być następująca: gniazdko RJ-11 linii telefonicznej w ścianie <-> router <-> komputer (kablem RJ-45 lub poprzez WIFI, kablem będzie prościej i szybciej). We właściwościach połączenia lokalnego w kompie trzeba ustawić automatyczne pobieranie adresu IP (być może jest ustawiony na sztywno w innej podsieci i dlatego nie działa). Jeśli podłączysz wszystko jak opisałem powinno zadziałać bez najmniejszego problemu.
- bartekdko
witam
dzieki przewaks wszytko gra. ale jak na laika metoda prob i bledow zaczalem kombinowac , zrobilem to samo ale dalem router dsl belkin moze wyjasnie to jak wyglada ta siec, brat zamowil w anglii BT ddostalismy router nastepnie od niego idzie na huba linksys a dopiero kablem ciagnie sie do mojego pokoju i teraz zaczalem kombinowac dalej najpierw podlaczylem adsl oczywiscie nie przez glowne wejscie tylko rj45 nie moglem sie polaczyc przez to ip dopiero jak mialem podlaczony sam router bez neta . router mial przydzielone inne ip ale poszlo . net byl przez wirelesa byl. choc czasami byly braki w dostawie. wczoraj zmienilem na ten router dsl z wejsciami 4x rj45 i wifi poszlo bez problema ... teraz moze inna kwestia wszytko chodzi ale jak zrobic by dwa kompy widzialy sie w sieci lokalnej moze jak zna ktos prosta odpowiedz
na dwie sytuacje
komp z kompem na wirelesa bez netu
komp z kompem z wirelesem z wirelesem
mozna polaczyc je samymi wiralesami na usb czy pozostaje tylko opcja routera bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> to chyba te wirelesy moge laczyc do AP
pozdrawiam
dzieki przewaks wszytko gra. ale jak na laika metoda prob i bledow zaczalem kombinowac , zrobilem to samo ale dalem router dsl belkin moze wyjasnie to jak wyglada ta siec, brat zamowil w anglii BT ddostalismy router nastepnie od niego idzie na huba linksys a dopiero kablem ciagnie sie do mojego pokoju i teraz zaczalem kombinowac dalej najpierw podlaczylem adsl oczywiscie nie przez glowne wejscie tylko rj45 nie moglem sie polaczyc przez to ip dopiero jak mialem podlaczony sam router bez neta . router mial przydzielone inne ip ale poszlo . net byl przez wirelesa byl. choc czasami byly braki w dostawie. wczoraj zmienilem na ten router dsl z wejsciami 4x rj45 i wifi poszlo bez problema ... teraz moze inna kwestia wszytko chodzi ale jak zrobic by dwa kompy widzialy sie w sieci lokalnej moze jak zna ktos prosta odpowiedz
na dwie sytuacje
komp z kompem na wirelesa bez netu
komp z kompem z wirelesem z wirelesem
mozna polaczyc je samymi wiralesami na usb czy pozostaje tylko opcja routera bo jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> to chyba te wirelesy moge laczyc do AP
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2007-07-01, 11:36 przez bartekdko, łącznie zmieniany 1 raz.
prosta odpowiedz-lepsza niz przemowa "taboretami"
-
Można połączyć komputery bezprzewodowo bez konieczności używania AP. Należy wówczas stworzyć sieć ad-hoc i nadać jej taką samą nazwę na obu laptopach - powinny się widzieć ale bez dostępu do Internetu. Dodam jeszcze, że każdy z komputerów musi mieć na sztywno ustawiony adres IP. Inna sprawa, że nie widzę sensu takich zabiegów gdy router z AP stoi i bez problemu może wszystko obsłużyć.
Co do widzenia się komputerów, wszystkie muszą mieć IP w tej samej podsieci (np. 192.168.2.xxx). Jeśli którykolwiek komputer będzie miał inny adres, reszta nie będzie go "widziała" w sieci a i on nie będzie żadnych kompów widział.
Co do widzenia się komputerów, wszystkie muszą mieć IP w tej samej podsieci (np. 192.168.2.xxx). Jeśli którykolwiek komputer będzie miał inny adres, reszta nie będzie go "widziała" w sieci a i on nie będzie żadnych kompów widział.
- bartekdko
dzieki wielkie za wyjasnienie
jesli mozesz wytlumaczyc mi jeszcze kwestie jak zrobic siec lan w tej sytuacji komp podlaczony kablem do routera laptop ap-tem do routera tak by byl internet jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> laczenie mam na auto - ustawianie ip itd
pozdrawiam serdecznie
jesli mozesz wytlumaczyc mi jeszcze kwestie jak zrobic siec lan w tej sytuacji komp podlaczony kablem do routera laptop ap-tem do routera tak by byl internet jak <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> laczenie mam na auto - ustawianie ip itd
pozdrawiam serdecznie
-
Jeśli poprawnie podłączyłeś router i komputery, internet powinien działać bez żadnych szczególnych zabiegów konfiguracyjnych.
- bartekdko
Jak na razie wszystko poszlo gładko od przegladarki do skonfigurowania malej sieci. teraz jedynie pozostaje ustawienie tak kompow by poza netem widzialy sie w sieci LAN z mozliwoscia przesylania plikow itd , wiele razy kombinowalem to albo byl lan albo sam internet jeszcze nie udalo sie mi zrobic obydwu naraz, taj jak mowiles przewaks add-hoc sztywne ip pomoglo zrobic polaczenie lanowe ale jak teraz to sklepac by bylo jedno i drugie 
ostatnia prosba o wyjasnienie bo dla mnie taka siec bedzie zupelnie wystarczajaca![:]](./images/smilies/splash.gif)
pozdrawiam

ostatnia prosba o wyjasnienie bo dla mnie taka siec bedzie zupelnie wystarczajaca
![:]](./images/smilies/splash.gif)
pozdrawiam