Sieć Wifi w domu i Multiroom n-ki standard HD

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
DarkAvenger79
Początkujący użytkownik forum

Sieć Wifi w domu i Multiroom n-ki standard HD

Post autor: DarkAvenger79 »

Witam,

Mam internet w iPlusie (E398+router Dovado Tiny). Teraz kupiłem N-kę z multiroom HD (standard) i stoję przed wyborem jak połączyć dekodery ze sobą (i ewentualnie z Internetem). Kablem ethernet odpada, powerline - jest taka opcja jako plan awaryjny (nie sprawdzałem czy gniazdka są w tej samej fazie, ale mój elektryk powiedział, że w razie czego przestawi tak żeby były). Obecnie posiadam też router TP-link WR941ND.

Mój plan jest taki: WR941ND podłączam kablem ethernet do głównego dekodera (Czarnego). Do białego dekodera kupuję punkt dostępu TP-link (np. WA500g, ew. WA701ND). Chciałbym, żeby WR941ND połączył się z Dovado Tiny (bridge?, WDS?) i wzmacniał Internet w domu, a jednocześnie aby służył jako Access Point dla WA500G/WA701ND, który będzie "Client" i za pomocą którego będą się ze sobą komunikowały dekodery N-ki.

1) Czy tak się da? Czy DOVADO tiny "dogada się" z TP-LINK'ami? Czy WR941ND i WA500g/WA701ND wystarczy by komunikowac ze sobą modemy, czy też muszę kupić 2 WA500g/WA701ND?

2) Czy w tym drugim przypadku WR941ND będę mógł podłączyć przez LAN do DOVAD Tiny, żeby wzmaciał jego sygnał i komunikował się z tymi dwoma AP TP-Link'a?

3) Plan B, to odpuścić połączenie TP-link'ów z Internetem z Dovado Tiny w jedną sieć i zrobienie osobnej sieci WLAN tylko po to aby komunikować ze sobą dekodery N-ki, ale bez dostępu do Internetu.

4) Czy w takim schemacie wystarczy dokupić 1 WA500g/WA701ND do istniejącego WR941ND i się dogadają, czy też znowu potrzebuję 2xWA500g/WA701ND, a WR941ND mogę odłożyć na półkę?

P.S. Postaram się wieczorem dodać schemat graficzny opisywanych powyżej pomysłów.

DarkAvenger79
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć Wifi w domu i Multiroom n-ki standard HD

Post autor: krystianb »

Plan C, wrzucić do wr941ND openwrt http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr941nd wykorzystując tryb accespointa podpiąć go bezprzewodowo do dovado. Do jednego jednego podpiąć jeden dekoder do drugiego drugi.

Jeszcze takie pytanie, czy do drugiego dekodera masz też antenę podłączoną, czy transmisja będzie po sieci? Przy sieci jeśli masz zasyfiony eter to może być problem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
DarkAvenger79

krystianb pisze:Plan C, wrzucić do wr941ND openwrt http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wr941nd wykorzystując tryb accespointa podpiąć go bezprzewodowo do dovado. Do jednego jednego podpiąć jeden dekoder do drugiego drugi.

Jeszcze takie pytanie, czy do drugiego dekodera masz też antenę podłączoną, czy transmisja będzie po sieci? Przy sieci jeśli masz zasyfiony eter to może być problem.
Dziękuję za dotychczasową odpowiedź.

1) Mogę spróbować wrzucić openwrt do WR941ND, ale zaznaczam, że DOVADO TINY nie może być podłączony do żadnego z Dekoderów. DOVADO musi się znajdować w korytarzu na górze, gdzie wychodzą ze sciany kable do anten internetowych. Zaś dekodery znajdują się w innych pomieszczeniach (jeden w salonie na dole, drugi w sypialni na górze, jakieś 5 m od miejsca, gdzie jest DOVADO, ale w innym pomieszczeniu. Czyli oprócz DOVADO potrzebuję 2 innych urządzeń.

2) Oba dekodery mają połaczenie kablem antenowym z anteną SAT (czarnyx2, białyx1), także sieć nie ma służyć do transmisji sygnału TV, tylko do zapewnienia działania samego multiroom (wymiana informacji i uprawnień między dekoderami).

DarkAvenger79
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

DarkAvenger79 pisze:2) Oba dekodery mają połaczenie kablem antenowym z anteną SAT (czarnyx2, białyx1), także sieć nie ma służyć do transmisji sygnału TV, tylko do zapewnienia działania samego multiroom (wymiana informacji i uprawnień między dekoderami).
Dokup jakiegokolwiek accespointa. Jeśli internet w dekoderach jest niepotrzebny, to nawet softu w 941nd nie musisz ruszać, wtedy tylko trzeba ustawić skrajne kanały co by sieci sobie nie przeszkadzały.
DarkAvenger79

krystianb pisze:Dokup jakiegokolwiek accespointa. Jeśli internet w dekoderach jest niepotrzebny, to nawet softu w 941nd nie musisz ruszać, wtedy tylko trzeba ustawić skrajne kanały co by sieci sobie nie przeszkadzały.
Wspominane przeze mnie WA500G/WA701ND to są, jak rozumiem accesspointy, tylko moje pytania były bardziej szczegółowe:

Reasumując, czy da się zrobić tak, że WR941ND będzie się łączył z siecią WLAN generowaną przez DOVADO, wzmacniał sygnał na parterze + obsługiwał czarny dekoder, a ten dodatkowy AP podłączony do białego dekodera będzie się łączył z WR941ND. Czyli WR941ND i WA500G/WA701ND nie tworzyłyby osobnej sieci, tylko wzmacniały (oba czy tylko WR941ND) sieć WLAN generowaną przez DOVADO + obsługiwały multiroom?

Jeśli się da, to jak? Na którym urządzeniu włączyć/wyłączyć DHCP, i czy (to chyba się wiąże z DHCP) ręcznie poustawiać sztywno adresy IP, czy pozwolić aby każde urządzenie miało automatycznie przydzielane? Czy jakiś tryb szczególny muszę ustawiać na DOVADO, czy tylko na WR941ND itd.?

Gdyby całość miała tworzyć jedną sieć WLAN z dostępem do Internetu to adresy widziałbym przykładowo tak:

DOVADO - 192.168.0.1 - brama domyślna (?),
WR941ND - 192.168.0.2 - AP/WDS/bridge/repeater (?),
WA500G/WA701ND - 192.168.0.3 - AP Client,
Czarny dekoder N-ki - 192.168.0.4,
Biały dekoder N-ki - 192.168.0.5,
PC - 192.168.0.6 (nie wspomniałem wcześniej, łączy się z WLAN za pomocą karty Wi-fi TP-link TL-WN821N, ale to chyba nieistotne),
Laptop - 192.168.0.7,
telefon - 192.168.0.8,
itd.

DarkAvenger79

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-08-28, 18:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-08-28, 17:48 przez DarkAvenger79, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

DarkAvenger79 pisze:Reasumując, Czy da się zrobić tak, że WR941ND będzie się łączył z siecią WLAN generowaną przez Dovado, wzmacniał sygnał na parterze + obsługiwał czarny dekoder, a ten dodakowy AP podłaczony do białego dekodera bedzie się łaczył z WR941ND. Czyli WR941Nd i WA500G/WA701ND nie tworzyłyby osobnej sieci, tylko wzmacniały (oba czy tylko WR941ND) sieć WLAN generowaną przez DOVADO + obsługiwały multiroom?
Wg forumowego stanu wiedzy nie ma, żadnego pewnego trybu repeatera, nawet jeśli zadziała, to straszliwie spowalnia to sieć.

Ja widzę 2 opcje, spięcie dekoderów w osobnej sieci, bądź podłączenie w trybie accespoitnów do dovado jeśli na dekoderach chcesz mieć też dostęp do reszty sieci.

Jeśli chcesz używać któregoś sprzętu do porawiania sygnału wifi to tylko podpięcie go kablem bądź powerline.
DarkAvenger79

krystianb pisze:Ja widzę 2 opcje, spięcie dekoderów w osobnej sieci, bądź podłączenie w trybie accespoitnów do dovado jeśli na dekoderach chcesz mieć też dostęp do reszty sieci.
OK. Dzięki. To czy to mogę dokupić do WR941ND tylko 1 WA500G/WA701ND i zrobić z nich sieć np. 192.168.1.1 i 192.168.1.2 (a dekodery 192.168.1.3 i 192.168.1.4)?

Czy też aby to działało muszę od razu kupić 2 WA500G/WA701ND?

Może jestem namolny, ale wolę uniknąć testowania metodą prób i błędów (kupno 1 WA... próba, a potem ew. dokupienie drugiego WA...)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

W przypadku standardowego połączenia wifi może to być accespoint dowolnego producenta. Choć pewnie lepszym rozwiązaniem było by kupno routera i instalacja openwrt, co by mieć wbudowany switch na przyszłość. Ale to jeszcze ktoś musi potwierdzić, czy czasem openwrt nie ma jakichś trudności przy konfiguracji jako AP, moja osobista zabawa z tym systemem kończy na sprzętach bez radia.

Możesz też sam zobaczyć, masz sprzęt, gotowe kompilacje są dostępne.
ODPOWIEDZ