EDGE wolniejszy niż GPRS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

EDGE wolniejszy niż GPRS

Post autor: Artur_prezes »

Mam pytanie o zasięg EDGE a mianowicie o to jakim cudem w mojej rodzinnej mieścince tzn Rydułtowach nie Bielsku-Białej, łapie bez anteny sam GPRS i transfery są około 3-4KB/s a jeśli przełączę na antenę to złapie ona EDGE które chodzi z prędkością poniżej 2KB/s - to jest chyba jakaś anomalia, nadajnik tez nie może być obciążony bo bardzo mało osób tutaj korzysta z iPlusa, żeby mogło "zapchać" łącze obniżyć jego szybkość. Co na to poradzić?? Bo mając z pracy HSDPA i przyjeżdżając do domu mieć EDGE z tak śmieszą prędkością o jest paranoja. Ps: zasięg GPRS bez anteny 3 kreski, zasięg EDGE z anteną też 3 kreski.

Jeszcze o jedno chcę zapytać: czy zauważyliście drodzy forumowicze poprawę ogólnego zasięgu HSDPA/3G w Bielsku-Białej?? Bo od paru dni mam mocniejszy zasięg, czy u was tez tak jest??
CLEARW'RE
Broadband
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: EDGE wolniejszy niż GPRS

Post autor: sardo nunspa »

Kiedy BTS jest bardzo obciążony rozmowami, to może tak się dziać. Gdy miałem GPRS(BTS andrychów), to w weekendy mi słabł, a raz gdy w Czańcu była jakś duża impreza impreza i zjechała się masa ludzi - miałem 1,4kb/s :|
Latka lecą...
Awatar użytkownika
DADA
Stały użytkownik forum

Post autor: DADA »

Artur_prezes pisze: zasięg GPRS bez anteny 3 kreski, zasięg EDGE z anteną też 3 kreski.
Sprawdz instalację antenową
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Artur_prezes »

Mi sie wydaje że BTS nie jest obciążony bo to nawet się dzieje w nocy bo sprawdzałem, prędkość jest taka jakby skończył mi się miesięczny transfer danych. Jak mam sprawdzić instalację antenową??To jest kupiona antena z kablem 3metry i nie było nic w niej przerabiane.
CLEARW'RE
Broadband
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ja mam bts edge Orange w swoim miescie co ma ciagle predkosci 1-5kB/s i straszne pingi !!! To jest 5665-gsm 900 w lac 5700 moze orange go naprawi.... ;) i nawet o 3 w nocy na nim mam predkosci np 2kB/s !!! Jest uszkodzony na bank i zglosilem do Orange jego awarie w tej kwesti ... Dam znac co mi odpowiedza...
ODPOWIEDZ