Jaka antena w moim rejonie ?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bor99
Początkujący użytkownik forum

Jaka antena w moim rejonie ?

Post autor: bor99 »

Witam

Od paru dni czytam sobie o różnych antenach, dowiedziałem się miedzy innymi że wybór powinienem uzasadnić odpowiednim pasmem.
Chciałbym dokonać jednokrotnego wyboru i unikać zbędnych kosztów. Dlatego wole też zapytać się kogoś bardziej doświadczonego

moja lokalizacja to Malanów (łódzkie)
MAPA

Na działce byłem parę razy z modemem E3131, mam tam wyjście na antenkę.
Play - zero zasięgu
T-mobile - zero (patrz niżej)
Orange - na ulicy łapał z 2-3 kreski EDGA i wp.pl ładowała sie 2 min :)
Plus - nie sprawdziłem

Dokupiłem sobie taką mała antenkę dookólną coś za 30 zł, pewnie wiecie z dwoma zgrubieniami na drucie. Wieczorem na dachu samochodu t-mobile zaczął działać i coś chodziło, orange też jak by przyspieszył.

Najbardziej pasował by mi orange właśnie ze względu na dość tani internet na kartę.

Z mojego zrozumienia tematu wybrał bym antenę AKT20 i skierował na maszt w Prawęcice, tam jest orange GSM900 (5,5km)

Jednak na dole w Lutomiersku jest Orange GSM1800 (7,5km), jednak tu nie wiem jaką antenę wybrać. Pytanie również czy bardziej sie opłaca łapać szybszy internet z dalej i mieć słabszy sygnał, czy jednak lecieć na wolniejszym necie a bardziej stabilnym?

A może jeszcze coś innego ?

Dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jaka antena w moim rejonie ?

Post autor: Yanusz »

Witam. Jeśli chodzi o Orange to niestety będzie ciężko o szybki internet z tej sieci. Najbliższy nodeB UMTS 2100 jest w Aleksandrowie Łódzkim i można by próbować ściągać sygnał silną panelówką, ale bez gwarancji sukcesu.

Szansę na najszybszy internet masz w Plusie i Cyfrowym Polsacie. (oczywiście na nadajniku Aero2, w związku z tym możesz też starać się o kartę bezpłatnego internetu o prędkości 512/512). Niedawno też zostało wydane pozwolenie na nadajnik Aero2 w Wodzieradach, więc po jego uruchomieniu sygnał będzie jeszcze mocniejszy.
Ostatnio zmieniony 2012-08-17, 21:04 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Markadiusz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Markadiusz »

Szybszy na GSM 1,8 GHz? Nie sądzę. To nadal EDGE, do dwustu paru Kbps.
Moim zdaniem kup ATK-20 i kartę do BDI od aero². Jednorazowo wydasz 27 zł (za kartę), a internet dalej będzie za darmo. Kieruj antenę na Zygry.
EDIT: ktoś mnie wyprzedził. ;) Oczywiście Wodzierady bliżej.
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
bor99

hej

dzieki za odpowiedzi

ogólnie takie dwieście coś to mi wystarczy, głównie do przeglądania stron/poczty itd

ciekawi mnie czemu kierujecie sie na wodzierady skoro to na przykład dalej niż obecna stacja Aero2 w Prawęcicach na przykład.

Myślałem ze to 1800 to lepiej, ale to po prostu moja niewiedza.

A na przykład coś z Aleksandrowa jakiś UMTS to juz za daleko ?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bor99 pisze:ciekawi mnie czemu kierujecie sie na wodzierady skoro to na przykład dalej niż obecna stacja Aero2 w Prawęcicach na przykład.
W sumie racja, ale póki co obydwie stacje chyba jeszcze nie działają, choć należałoby to sprawdzić. Karta Aero2 droga nie jest.
bor99 pisze:A na przykład coś z Aleksandrowa jakiś UMTS to juz za daleko ?
Niby nie aż tak daleko, bo w linii prostej jakieś 10km, ale zaraz za Malanowem w kierunku na Aleksandrów widać ze 2 km lasu i to może być (choć nie musi) problem.
bor99

Hej

no właśnie w tym problem że jak bym chciał coś z Aleksandrowa to musiał bym kupić inną antenę, a jak nie zadziała to <cenzura>.
Niemniej jednak czy moglibyście polecić jakaś antenę do UMTS, coś co ma podobną renomę jak AKT20 ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Na UMTS Orange to moim zdaniem tylko ta + oczywiście konektor (jeśli go nie posiadasz).
bor99 pisze: a jak nie zadziała to
To zawsze można ją zwrócić do sklepu.
bor99

Witam

mam jeszcze dwa takie pytania

Mam na działce takie 5 metrowe sosny, jak założę na taką sosnę antenę na jeszcze jakimś maszcie to taka antena będzie wystawać ponad drzewa, czy nie powinienem założyć jakiegoś odgromnika ? Czy taka antena nie będzie ściągać piorunów?

drugie pytanie to o konektor indukcyjny, mam też modemo/router ale nie ma wyjścia na antenkę, czy taki konektor coś da? Czy to tylko taki bajer? Ktoś tam gdzieś pisał że niby działa, ale może jeszcze jakieś nowe doświadczenia ktos ma?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

bor99 pisze:Czy taka antena nie będzie ściągać piorunów?
Gdy nadchodzi burza, odłącza się antenę zewnętrzną od modemu.. Inne metody nie dają absolutnie żadnej gwarancji bezpieczeństwa dla sprzętu. Modem to urządzenie delikatne i tak naprawdę może je zniszczyć prąd wyindukowany przez pole magnetyczne pioruna, który uderzy, dajmy na to, kilka-kilkanaście metrów od anteny. Odgromnik można założyć zawsze (najlepiej przez wykwalifikowanego fachowca), ale mimo to należy bezwzględnie odłączać urządzenie.
bor99 pisze:drugie pytanie to o konektor indukcyjny (..)
Bardziej zabawka, niż profesjonalne urządzenie. Owszem, czasami to nawet "jakoś" działa, ale to zależy od samego modemu, częstotliwości na której pracuje, jak też i jakości samego konektora.
bor99

Hej

wróciłem z działki w niedziele i właśnie testowałem trochę AKT20.

Wracając jeszcze do tej burzy z piorunami - nie no jasne jest że antenę bym odłączył bo pewnie cały komp by mi siadł jak by piorun przywalił. Bardziej chodziło mi o to co sie może stać jak koniec przewodu antenowego będzie kończył sie w przyczepie - leżał luzem - i walnie taki piorun, czy może sie skończyć pożarem?
pewnie i tak tego nie sprawdzę bo nie będę ryzykował, ale to implikuje ciągłe zdejmowanie anteny jak mnie tam nie ma. W sumie wystawała by z metr ponad najwyższe drzewa wiec pewnie akurat w nią walnie...

tak czy inaczej antena znacznie pomogła w połączeniu. Na poziomie ziemi orange łapał jedną kreskę albo wcale EDGA. Sygnał był na poziomie -105-115dbi
po podłączeniu anteny i umieszczeniu jej na wysokości 4m nad ziemią i chwilowym kręceniem uzyskałem sygnał -61dbi TNI pokazywał 83% połączenia.

tak wyglądał test prędkości z antena (bez nawet mi sie strona nie ładowała, albo trwało to wieki)

Obrazek

Obrazek

jak widać mam dość słabe pingi ale chyba na to nic nie poradzę. Przy przeglądaniu stron osiągałem zawrotną prędkość około 25-30 Kb/s. Strony wchodziły w miarę stabilnie, nie nudziło się za bardzo czekanie...

mam parę pytań:

- TNI pokazał mi coś takiego :
cid 42796, 6 -w(zachód)lac 42100
czy ktoś jest w stanie rozszyfrować do jakiego BTSa sie połączyłem ? Miałem przy sobie też ERE, i niby masz mam dość blisko, a jednak jakość połączenia bez porównania gorsza niż w orange, no chyba że połączył mnie z jakimś odległym BTSem (cid 62691, 1-n ne(pn-ws) lac 3080)

- mam zamiar jeszcze zamiar wynieść antenę trochę wyżej niż 4 metry bo w sumie jest na równie z czubkami drzew nawet ciut poniżej. czy ktoś wie jak stabilny będzie taki masz związany do drzewa? czy ta rurka jest coś warta, bo cena jest dość atrakcyjna :

http://allegro.pl/maszt-flagowy-6-2-m-a ... 00286.html (jak aukcjia zniknie - na allegro wpisz - maszt flagowy)

- przypomnę moją lokalizację
mapa czy w tej lokalizacji mogę liczyć na coś więcej niż EDGE? Czy to już maks na obecną chwile?

Dzieki
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

A łapiesz może CDMA Orange lub UMTS900 Aero2 ?
Sprawdz to telefonem z UMTS900-tylko Aero2
bor99

Witam

a tego nie wiem bo nie mam karty Aero2, ale widzę, że chyba będę musiał ją zamówić, w sumie koszt żaden a zawsze może sie przydać. Do końca tego 2014 jeszcze sporo czasu.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Ale jeśli masz telefon z UMTS 2100/900 to przeskanuj dostępne sieci ręcznie telefonem z ustawionym tylko UMTS czyli WCDMA

czy twój telefon ma UMTS900 sprawdź na gsmarena.com
bor99

Witam

posiadam
HTC HD2
na stronie znalazłem że chyba ma:

2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network HSDPA 900 / 2100

ale nie wiem jak wybrać żeby tylko przestawić go na UMTS900, czy to nie ma znaczenia jaką kartę mam w telefonie? Bo akurat mam play, choć orange mogę też włożyć, bo na play t mnie na działce przełącza na nadajniki innych sieci.

EDIT. Ok znalazłem w telefonie wyszukiwanie sieci i przeskanowałem, no i znalazło mi orange,play,ere i plusa. jestem teraz w łodzi, to chyba Aero2 też powinno znaleźć a nie pokazało, to w centrum łodzi nie mam? Trochę to chyba dziwne.

EDIT2. Ok znalazłem 26017, nie zauważyłem że trzeba przesunąć suwakiem. No to pozostaje mi tylko sprawdzić na działce czy też znajdę :)

Dzieki
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

To jak an działce znajdziesz to gitara i wszystko będzie banglać, a jak nie to musisz wyżej wejść i powinno złapać, masz 2nadajniki wokół siebie wiec musisz kombinować jak kupisz antenę ATK 20 z którego lepszy sygnał i transfery-pamiętaj nie zawsze dobry sygnał oznacza dobre transfery, bo może się okazać, ze nadajnik z gorszym parametrem jest mniej obciążony i jest szybciej i stabilniej, ale to tylko kwestia ciągłego odświeżania podczas ustawiania anteny i testów prędkości.

Jak coś to pytaj.
bor99

Witam

No wiec mam problem i chyba nie potrafie go rozwiązać.

Przyszła mi karta do Aero2 (3 tygodnie) i jakoś nie potrafię się połączyć.

Obecnie lece na modemie E160, modem oddaje dwa zielone mrugnięcia.

Na początku myślałem że nie mam zasiegu ale tak samo jest w łodzi i na działce.

zrobiłem skrina wygląda to tak

Obrazek
-oczekiwanie
-i czasami jeszcze cos ale nie pamiętam co.

Znalazłem coś o zablokowanym paśmie 900 i zrobiłem tak jak TU

TU

ale nadal nie działa, próbowałem różnych dziwnych kombinacji nadal to samo. Zmieniłem również APN na - darmowy.
A może mój modem nie nadaje sie do Aero2?

Dzieki za pomoc.

EDIT

mam również dostępny E5832-S taki modemo-router i własnie na nim udało mi sie połaczyć, wystarczyło tylko zmienić APN i już śmiga. jednak on nie ma wejscia na antenkę wiec nic mi po nim na działce...ale przynajmniej potwierdziłem że Aero działa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nie masz zasięgu i temu ten problem. No i go nie będzie w ogóle bo E160 nie ma wsparcia dla 3G 900MHz (tylko 2100 MHz lub ewentualnie 850/1900/2100 MHz).
Musisz modem zmienić.

E5832-S ma wsparcie dla 3G 900 MHz i temu działa.
bor99

Witam

A to wszystko jasne w takim razie. Rzeczywiście sprawdziłem i w modemie nie ma UMTS900 czego sie w zasadzie nie spodziewałem. W takim razie będę musiał dokupić nowy.

Mam w związku z tym pytanie
który z modemów udostępnia automatyczne wznawianie połączenia? Tak żeby Aero2 samo sie rekonektowało ? I ma dodatkowo wyjście na antenkę ? Ogólnie kupił bym dla siebie E3131 chyba najbardziej popularny obecnie, ale on nie ma automatycznego wznawiania. A jak już kupuje to kupił bym coś lepszego żeby starczyło na trochę.
Chyba że wznawianie to opcja w jakimś oprogramowaniu a nie samym modemie?

Pozdrawiam
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

bor99 pisze: który z modemów udostępnia automatyczne wznawianie połączenia? Tak żeby Aero2 samo sie rekonektowało ?
Tak ogólnie to nie modem wznawia połączenie, ale oprogramowanie które z niego korzysta.
Np. w Windowsie mam zaklikaną taką opcję jak na obrazku, i Windows sam wznawia połączenie do aero2 (mam modem Huwaei e3131).
TopNetInfo ma także opcję wznawiania połączenia.
W Linuxie trzeba napisać odpowiedni skrypt (są przykłady skryptów w sieci)
Obrazek
koziol831

Post autor: koziol831 »

Ja mam taką wtyczke i mam pytanie jak zrobić żeby windows sam wyzwalał połaczenie bo ciąle musze klikac połącz ? Może jakieś dodatkowe sterowniki ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Rozumiem ,że masz modem E3131.Napisz w jakiej sieci z niego korzystasz i jakiej aplikacji używasz do łączenia z internetem.Można wówczas ustawić w nich automatyczne wznawianie połączenia po rozłączeniu.
koziol831

Post autor: koziol831 »

do łączenia się używam manager połączeń Orange 9

[ Dodano: 2012-10-15, 23:09 ]
I jaki program do łączenia się bezpośrednio z siecią .
ODPOWIEDZ