Antena ATK14 - aż 24dB ?
Moderator: Moderatorzy
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Antena ATK14 - aż 24dB ?
Mam Pytanie odnośnie anteny ATK14, którą można zakupić np. na aukcjach Allegro. Sprzedawcy podają jej zysk równy 24dB.
Noszę się z zamiarem kupna anteny kierunkowej, ponieważ mieszkam na zalesionym terenie i dociera do mnie tylko zasięg GPRS. Przymierzałem się do anteny ATK20, która ma zysk 16,5 dB i długość 1,7m, natomiast wspomniana ATK14 jest krótsza i ma 1m długości, a "na oko" różni się tylko zastosowanym ekranem.
Czy możliwa jest aż taka różnica w sprawności tych anten, czy może to tylko "bujda na resorach" i goście na Allegro coś przedobrzają?
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z ATK14, a najlepiej z obydwoma tymi antemami i mógłby przedstawić jakieś porównanie?
Ewentualnie prosiłbym o link do strony producenta tej anteny, bo jakoś nie mogę znaleźć.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Noszę się z zamiarem kupna anteny kierunkowej, ponieważ mieszkam na zalesionym terenie i dociera do mnie tylko zasięg GPRS. Przymierzałem się do anteny ATK20, która ma zysk 16,5 dB i długość 1,7m, natomiast wspomniana ATK14 jest krótsza i ma 1m długości, a "na oko" różni się tylko zastosowanym ekranem.
Czy możliwa jest aż taka różnica w sprawności tych anten, czy może to tylko "bujda na resorach" i goście na Allegro coś przedobrzają?
Może ktoś ma jakieś doświadczenia z ATK14, a najlepiej z obydwoma tymi antemami i mógłby przedstawić jakieś porównanie?
Ewentualnie prosiłbym o link do strony producenta tej anteny, bo jakoś nie mogę znaleźć.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- Maciek
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Antena ATK14 - aż 24dB ?
Now właśnie... sprzedawcy z allegroSprzedawcy podają jej zysk równy 24dB.

Dawno mnie tutaj nie było 

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Zbyt piękne żeby było prawdziwe... Może w warunkach laboratoryjnych i na małe odlgłości...ptr pisze:...Sprzedawcy podają jej zysk równy 24dB...
- Gizbern
- Początkujący użytkownik forum
Zysk jest stałym parametrem anteny i nie zależy od odległości.ptr pisze:...Zbyt piękne żeby było prawdziwe... Może w warunkach laboratoryjnych i na małe odlgłości...
Zależy też jaki zysk podali: dBi czy dBd bo one się różnią o kilka.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Chodziło mi o tłumienność kabla - natomiast ATK ma faktycznie podany zysk 24 dB - nie bardzo wierzę w te opisy. Zakupiłem antenę do swojego AirCard-a gdzie podają zysk właśnie 9dBi - nie byłem do końca zorientowany i dałem się nabrać na tę 9-tkę. Co prawda o 2 kreseczki zasięg jest lepszy...Gizbern pisze: i na małe odlgłości...
Zysk jest stałym parametrem anteny i nie zależy od odległości.
Poprawa cytowania Jaco
- tchtomasz
- Użytkownik forum
No właśnie, żeby rozmawiać o zysku anteny i dB należy sobie uświadomić co to jest dB.
Definicje wzrory itd nie będę pisał bo i tak większość nie będzie wiedziała o co chodzi, bynajmniej decybel jest w odniesieniu do czegoś jakiejś innej wartości.
Zysk anteny podaje się w odniesieniu do anteny wzorcowej np. dipola bądz anteny izytropowej.
Wtedy odp. zysk odznacza się jednostką dBd i dBi.
Jeśli widzę samo dB to może tylko oznaczać, że jest o ileś dB więcej lub mniej, ale od czego to już nie wiadomo, chyba, że autor swoich wypocin coś o tym wspomni.
Niewiedza czasem boli.
Definicje wzrory itd nie będę pisał bo i tak większość nie będzie wiedziała o co chodzi, bynajmniej decybel jest w odniesieniu do czegoś jakiejś innej wartości.
Zysk anteny podaje się w odniesieniu do anteny wzorcowej np. dipola bądz anteny izytropowej.
Wtedy odp. zysk odznacza się jednostką dBd i dBi.
Jeśli widzę samo dB to może tylko oznaczać, że jest o ileś dB więcej lub mniej, ale od czego to już nie wiadomo, chyba, że autor swoich wypocin coś o tym wspomni.
Niewiedza czasem boli.