Witam wszystkich forumowiczów:)
Problem wygląda następująco, posiadam ww. router z sieci T-mobile, jednak po włożeniu karty sim (t-mobile, play etc.) pojawiają się kreski zasięgu ale też napis niepołączony. W czym tkwi problem?
Router był w serwisie i stwierdzili, że działa prawidłowo. Mam ponadto netbooka z wewnętrzym modemem 3g i działa ok, telefon też bez problemu łapie zasięg sieci T-mobile, a MF60 nie.
Na ufi.home też widnieje napis niepołaczony.
Proszę opomoc.
Pozdrawiam.
Problem z routerem ZTE MF 60
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Problem z routerem ZTE MF 60
Prawdopodobnie ustawiony jest tryb ręcznego nawiązywania połączenia. Zaloguj się do konsoli administracyjnej (ufi.home, domyślne hasło: admin) i na zakładce połączenia wybierz opcję ręcznego nawiązania połączenia. Jeżeli zadziała, ustaw automatyczny tryb.
Jeżeli nie zadziała, to to sprawdź, czy nie masz jakiegoś dziwnego APNu wybranego w ustawieniach 3G.
Jeżeli nie zadziała, to to sprawdź, czy nie masz jakiegoś dziwnego APNu wybranego w ustawieniach 3G.
-
Jest automatycznie, za każdym razem jak na konsoli kliknę "zastosuj" to pojawia się komunikat nie można nawiązać połączenia. Spróbuj ponownie później"
Dziwny APN, to znaczy?
Najgorsze jest to, że gdy uruchamiam router to (co trzecie-czwarte uruchomienie) pojawia się pełny zasięg 3G, utrzymuje się przez jakieś 3 minuty i ciach, usługa ograniczona, uruchamiam ponownie..."usługa ograniczona". Kilka takich restartów znów łapie 3G lub 2G w zależności jak ustawię na konsoli, ale tak jak wspomniałem 3 minuty i milknie:/
Dziwny APN, to znaczy?
Najgorsze jest to, że gdy uruchamiam router to (co trzecie-czwarte uruchomienie) pojawia się pełny zasięg 3G, utrzymuje się przez jakieś 3 minuty i ciach, usługa ograniczona, uruchamiam ponownie..."usługa ograniczona". Kilka takich restartów znów łapie 3G lub 2G w zależności jak ustawię na konsoli, ale tak jak wspomniałem 3 minuty i milknie:/
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Przełącz APN na ręczny i wybierz jeden z listy, albo ustaw własny (przyciskiem "domyślny").
Po drugie sprawdź, czy te karty SIM działają poprawnie w jakimkolwiek innym urządzeniu. Zaczynam podejrzewać, że to może być problem.
Po drugie sprawdź, czy te karty SIM działają poprawnie w jakimkolwiek innym urządzeniu. Zaczynam podejrzewać, że to może być problem.
-
Już tak robiłem,a karty sim działają bezproblemowo, włożyłem swoją T-mobile, której używam w telefonie i dalej jest to samo. W telefonie karta działa super łączę się z internetem przez HSDPA, a jeśli nie jestem w zasięgu to automatem przełącza się na EDGE. Inne karty to samo np z Play. Więc wina nie leży po stronie kart, dodam, że router nie ma simlocka.
A może oprogramowanie, które jest w routerku??
Jest jakiś sposób na wgranie innego??
Serwis napisał, że testowali na komputerach serwisowych, modem instaluje się poprawnie i łączy z siecią. Może akurat na te 3 minuty im złapał zasięg, ale, że się połączył to nie chce mi się wierzyć...
A może oprogramowanie, które jest w routerku??
Jest jakiś sposób na wgranie innego??
Serwis napisał, że testowali na komputerach serwisowych, modem instaluje się poprawnie i łączy z siecią. Może akurat na te 3 minuty im złapał zasięg, ale, że się połączył to nie chce mi się wierzyć...