Router Wi-Fi 802.11n wybór.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
D4oS
Początkujący użytkownik forum

Router Wi-Fi 802.11n wybór.

Post autor: D4oS »

Witam, z powodu problemów z aktualnymi routerami potrzebuję zakupić nowy, a skoro wszystkie laptopy w moim domu obsługują n, to bez sensu byłoby pchać się w starą technologię. Co mnie niestety uderzyło, test na jaki natrafiłem pokazał, że niektóre z tych urządzeń dostarczają ledwie 10% oczekiwanej wydajności, a teoretycznie podobny sprzęt diametralnie różni się osiągami, dlatego po raz kolejny muszę się zwrócić do Was o pomoc. Moje wymagania nie wydają mi się duże: Wi-Fi o zasięgu co najmniej takim, jaki miały dobre routery w standardzie g, modem ADSL Annex A, dodatkowo dobrze by było, gdyby korzystanie z torrentów nie 'zapychało go' co ma miejsce u mojego znajomego. Moje połączenie internetowe to 10/1 Mbit/s i więcej nie będzie, tak więc modem też dobrze, jakby nie był bardzo słaby, bo głupio byłoby, jakby miał na mojej linii tylu nie wydoić. Cena myślę że do 300zł przez internet ze wskazaniem na jak najtaniej.

Posiadam Asmaxa AR 1004g-V2 od Netii który się zepsuł, jednak za swojego życia dawał sobie radę, poza traktowaniem sieci Wi-Fi podrzędnie i gdy ja po kablu coś robiłem, inni prawie nie mogli korzystać z Internetu. Konieczne też było ręczne konfigurowanie połączenia a udostępnianie plików po LANie nie działało. Jednak nie potrzebuję wiele więcej niż on mi oferował.

wydaje mi się stracona sprawa Asusa wl-600g, ale jak jak ktoś miałby ochotę pomyśleć czy da się coś z nim zrobić:
W pewnym momencie porzuciłem go na rzecz owego Asmaxa, bo wydawało mi się, że nie działa. Ostatecznie główny problem z nim - zrywanie połączenia zostało naprawione poprzez 'podkręcenie parametrów' przez obsługę techniczną Netii(bez tego Asmax nie miał żadnych problemów). Znów jednak jest problem z Wi-Fi i to o wiele większy niż uprzednio, ponieważ nie ładuje większości stron internetowych, nie zawsze prawidłowo pobierał ustawienia sieci(co rozwiązałem ręcznie je ustawiając), oraz samo Wi-Fi ma mniejszy zasięg i prędkość niż kiedyś. Laptop metr od Routera nie ma wszystkich kresek zasięgu, a w pokoju w którym kiedyś bezproblemowo korzystałem z internetu teraz co chwilę zrywa połączenie. Instalowałem starsze firmware, z powrotem nowe, konfigurowałem od zera dodając tylko ustawienia połączenia od Netii, zmieniałem kanały Wi-Fi patrząc w InSSIderze które mają najmniej zakłóceń, ustawiałem na Performance, auto i nic nie pomogło, więc zakładam, że problem leży w hardwarze.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router Wi-Fi 802.11n wybór.

Post autor: wojteks »

D4oS pisze:a skoro wszystkie laptopy w moim domu obsługują n,
Jakie N (jest 3 różne czyli N Draft, N Draft 2.0 i zatwierdzony standard N). Niestety wzajemnie nie są kompatybilne.
Nie pomagam na PW!
D4oS

Karty sieciowe to Intel link 5100 i Atheros AR 9285, w pierwszej znajduje się "Draft-N refers to: IEEEp802.11 m*/D2.0 Draft Amendment to STANDARD [FOR] information Technology-Telecomunications and Information exchange between systems-Local and Metropolitan networks-specific requirements Part 11: Wireless LAN Medium Access Control(MAC) and Ohysical Layer (PHY) specifications: Enchantments for Higher Throughput."

Co do drugiego nie potrafię znaleźć nic, co by się wydawało wystarczające, od Atherosa wydobyłem: "• Supports all mandatory IEEE 802.11n features:
– including several IEEE 802.11n optional features
such as HT40, half-guard internal in HT40 and
Rx Space Time Block Coding
• Compliant with IEEE 802.11b, 802.11d,"
w pytaniach yahoo ktoś jeszcze napisał "I have a Atheros AR9285 card(..) draft 7.0 802.11n."

Obie karty podobno mierne i problematyczne z n. Dzięki za zwrócenie uwagi, bo nie miałem o tym pojęcia, z drugiej strony widzę coraz większe trudności z tym związane, ostatecznie będę chyba musiał z g korzystać :(
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

Myślę, że dobry byłby ten Tp-Link TD-W8960N
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kris_kjk pisze: że dobry byłby ten Tp-Link TD-W8960N
To jeszcze napisz jakie ma N.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
kris_kjk
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: kris_kjk »

Tp-Link TD-W8960N

1x WAN (RJ11) | 4x LAN (RJ45, 10/100 Mb/s) | wbudowany modem ADSL (Annex A) | Wi-Fi: 802.11n (300Mb/s)

Sam korzystam ostatnio z różnych sprzętów Tp-Link (tego modelu akurat nie posiadam) i jestem zadowolony przede wszystkim ze stabilności działania, bezproblemowej pracy, dobrego zasięgu WiFi i z dobrego stosunku jakość/cena. Tp-Link TD-W8960N ma bardzo dobre opinie, stabilne działanie modemu, bardzo dobry zasięg WiFi, można delikatnie zwiększyć wymieniając anteny na mocniejsze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kris_kjk pisze:Wi-Fi: 802.11n
Skoro ma takie N to nie będzie działał w trybie n ze sprzętem N Draft i N Draft 2.0.
Nie pomagam na PW!
D4oS

No dobra, załóżmy, że Atherosa w N mogę olać. Dobrze mi się wydaje, że ten Intel jest w Draft 2.0? W takim razie, jest jakiś router który zadziała z tym i zatwierdzoną wersją N, czy zmuszony jestem korzystać z niepełnego standardu?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

D4oS pisze: jest jakiś router który zadziała z tym i zatwierdzoną wersją N
Nie, musisz sie zdecydować czy kupisz router z Draft N 2.0 działający z Intelem 5100 czy router z N działający z nowymi kartami z pełnym N.
Nie pomagam na PW!
D4oS

W takim razie prawdopodobnie zdecyduje się na przyszłościową wersję, TP Link krisa_kjk mi się spodobał i powinien dać radę w G, muszę od jakiegoś znajomego działające urządzenie pożyczyć co by się nie przejechać chyba jednak.
D4oS

Mam tego TP-Linka, laptop z Intelem łapie w G bez problemu, Atheros łączy się przez N. Router od razu zyskał moją przychylność łatwością i szybkością konfiguracji. Dzięki!
ODPOWIEDZ