Witam, od pewnego czasu mam problem z internetem.. ogolnie działa on dobrze ale raz na jakis czas zaczyna strasznie zamulac i zmniejsza sie szybkosc wysylania i pobierania (szczegolnie wysylania - testowane na speedtest.net) ale co ciekawe kiedy ta sytuacja sie zdazy upload zawsze pokazuje 0.3 mb/s (a na ogol jest to w granicach 2-3mb). Nie wiem czym to moze bys spowodowane.. przewaznie dzieje sie tak raz, dwa razy na dzien a po godzinie wraca do normy.
Modem: HUAWEI E182E HSPA+ MIMO
Dostawca: Cyfrowy Polsat
ps. przepraszam jezeli post jest zbyt chaotyczny.
Wahania szybkosci internetu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Wahania szybkosci internetu.
Wygląda jakby cię zrzucał do czystego HSDPA albo UMTS.
Jaki poziom sygnału?
Jaki poziom sygnału?
-
- Użytkownik forum
Waha sie pomiedzy 65% a 90% (tak jest napisane w tym programie Cyfrowego Polsatu).
Jezeli mam zmierzyc to jakims specjalnym programem to poprosze o nazwe.
PS. raz jest HSPA+(jezeli sygnal jest slabszy) a raz WCDMA(jak jest wiekszy) nie wiem czy to ma znaczenie.
Jezeli mam zmierzyc to jakims specjalnym programem to poprosze o nazwe.
PS. raz jest HSPA+(jezeli sygnal jest slabszy) a raz WCDMA(jak jest wiekszy) nie wiem czy to ma znaczenie.
-
- Obserwowany
To ma kluczowe znaczenie, bo WCDMA oferuje bardzo kiepskie prędkości. Jak korzystałem z Playa 3G to zwykle WCDMA włączało się gdy nie było zapotrzebowania na internet, jak już włączyłem choćby stronę internetową to automatycznie przełączało się na HSPA+ i dopiero była prędkość konkretna. HSPA+ nie wymagało żadnych świetnych wartości zasięgu, zasięg na poziomie 19-25% dawał stabilny link i działanie w trybie HSPA+. Zwykle przełączenie w tryb HSPA+ skutkowało delikatnym zmniejszeniem zasięgu, ale dlaczego nie wiem, link dalej był stabilny. Zaobserwuj jaki masz tryb kiedy są te przymuły internetu, podjerzewam, że będzie to właśnie WCDMA.