MV610R nie łączy z siecią.

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
-bolox-
Stały użytkownik forum

MV610R nie łączy z siecią.

Post autor: -bolox- »

Wziąłem na próbę OFP z tym routerem: MV610R.
Pierwszego dnia wszystko zostało podłączone i czekanie na aktywację - kontrolka tylko od power się świeci i miga.
Kolejny dzień - dioda już świeci ciągle (naładowało akumulator).
Trzeci dzień - chyba aktywowali kartę bo zaczęła migać dioda "signal" - sprawdzam w przeglądarce i widzę skaczący sygnał 0 - 101 - 0 - 101dBi. Po podłączeniu anteny CDMA-10 poprawa sygnału do 92dBi ale dalej skacze do 0dBi. Odkręciłem wszystkie antenki i na samej z Dipola mam tylko 92-95dBi - nie skacze już jak szalone do 0dBi.
Dobijając do brzegu....Problem jest w tym że nadal nie łączy się z internetem. Nie ma tam w opcjach connect tylko wszystko z automatu leci. Co jest przyczyną nie łączenia z siecią ?
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: MV610R nie łączy z siecią.

Post autor: trybun »

-bolox- pisze: Co jest przyczyną nie łączenia z siecią ?
Możliwe że karta jeszcze nieaktywna.
-bolox-
Stały użytkownik forum

Czy to możliwe żeby 4 dzień aktywowali kartę ? Zaraz dzwonie po kolei zaczynając od salonu - gość zapewniał mnie że będzie działało max po 24h.

------

Wszystko się wyjaśniło - karta aktywna, brak sygnału.
Awatar użytkownika
trybun

-bolox- pisze:Czy to możliwe żeby 4 dzień aktywowali kartę ? Zaraz dzwonie po kolei zaczynając od salonu - gość zapewniał mnie że będzie działało max po 24h.

------

Wszystko się wyjaśniło - karta aktywna, brak sygnału.
No to przyczyna leży pewnie w czym innym. A skąd wiesz że ta karta jest aktywna? Prawie dwa lata temu też miałem problemy z netem, zaraz po zainstalowaniu sprzętu, dopiero za trzecim telefonem do BOKu mi aktywowali kartę. Później podobne problemy z aktywowaniem "szczęśliwych godzin", mimo wykonania kilku telefonów w tej sprawie, usługę i tak musiałem aktywować przez ich stroną www.. zdecydowanie w tym ich BOKu panuje "partyzantka".
-bolox-
Stały użytkownik forum

Dzwoniłem do zBOKu i tam się okazało że nie jestem w zasięgu, że karta aktywna i ani razu się nie połączyłem. Zabrałem ten router na taras + laptop + antena atk10 - 2 razy się chyba zalogowało. Jutro oddaje wszystko do salonu i biorę konkurencję (z Nordisk lub plus-internet) na próbę. Potwierdzili że jestem w zasięgu ale przez telefon to można.... BTS w tej samej miejscowości jest ale o kilometr bliżej mają do mnie i chyba wyższy.
Awatar użytkownika
trybun

-bolox- pisze: Jutro oddaje wszystko do salonu i biorę konkurencję (z Nordisk lub plus-internet) na próbę. Potwierdzili że jestem w zasięgu ale przez telefon to można.... BTS w tej samej miejscowości jest ale o kilometr bliżej mają do mnie i chyba wyższy.
No i słusznie! Małe pytanie - jak daleko masz do nadajnika Orange?
-bolox-
Stały użytkownik forum

Około 6 -7km tylko że.... las po drodze i górki które zasłaniają BTSy
Awatar użytkownika
trybun

-bolox- pisze:Około 6 -7km tylko że.... las po drodze i górki które zasłaniają BTSy

To trochę dziwne że u Ciebie nie ma sygnału. Ja mam do jednego nadajnika prawie 11, a do drugiego 14km. Sygnał odbieram na takiej małej antence będącej na wyposażeniu modemu. Twój router na pewno ma czulszą antenę. I oczywiście także mam sporo przeszkód na drodze do nadajników..
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

Sam widzisz jakie masz wartości, 92-95 to tragedia generalnie ;) Gdybyś miał 0 to by było super.
Spokojnie na 6-7km z lasami da radę linka złapać na poziomie 77-80, ale potrzebna jest dobra antena kierunkowa na dachu i najlepiej na dodatkowej rurce na dachu, aby było wyżej. A dalej metoda prób i błędów, jeden siedzi z ruterem, a drugi po dachu kręci anteną. Sprawdź sobie na stronce btsearch gdzie masz najlepszego BTSa i tam kieruj antenę, bez niej ani rusz.
ODPOWIEDZ