LTE w Plusie - super prędkość.

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Asus007
Początkujący użytkownik forum

LTE w Plusie - super prędkość.

Post autor: Asus007 »

Witam, wziąłem wczoraj w Plusie laptopa z internetem LTE, niby wszystko OK ale po podpisaniu umowy babka powiedziała mi, że w moim miejscu zamieszkanie LTE jeszcze nie jest dostępny.. No ok, sieć szybko się rozwija a modem przeciez będzie mógł się łączyć za pomocą HSDPA i HSUPA. Modem to Huawei e398 LTE, na testach szybkości wypada strasznie, 4MB/s to jest maksimum, upload 0,75 a ping 39 - nie jest najgorzej jednak po sprawdzeniu pinga w cmd wynosi on ponad 200... co jest trochę przegięcie, szybkość ściągania plików to w rzeczywistości ~250-350kb/s... Czy to nie jest dziwne jak na modem przystosowany do łączenia z internetem LTE ? Ping wysoki.. szybkość niska, nie wiem co jest nie tak z tym modemem, już mój starszy Huawei wyciągał 700kb/s przy HSPA a HSDPA teoretycznie jest lepsze.
Co mogę zrobić? Proszę o pomoc.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: LTE w Plusie - super prędkość.

Post autor: ja.michal »

Obciążona sieć w twojej lokalizacji. To, że ma LTE daje możliwość łączenia w tej sieci i nie ma związku z HSPA+.
Faktycznie czasem są lepsze osiągi na różnych modemach, ale patrząc na wyniki ewidentnie obciążona stacja bazowa lub bardzo słaby zasięg (lub jedno i drugie).
Asus007

Zasięg mam nie najgorszy 3 z 5 kresek.
Co do obciążenia, pliki ściągam w nocy, obciążenie powinno być mniejsze.. natomiast nic się nie poprawia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Kreski coś tam mówią, ale nic o jakości połączenia.

Skoro cały czas takie problemy to zrób zgłoszenie u operatora.

Jak masz możliwość lub okazję sprawdzić łącze w innej lokalizacji to też będziesz wiedzieć czy wina modemu czy aktualne lokalizacji.
Asus007

Ok, dzięki za pomoc. Jutro przejdę się po mieście z laptopem i zobaczę jak jest w innych miejscach. Trochę to żenujące, niby najlepszy internet mobilny a szybkość straszna jest.
Jeszcze jedno, czemu jak pobieram w Bit Torrent to całe szybkość na początku wysoka później spada aż do 0 i potem muszę restartować program iPlusa..
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Asus007 pisze:Jutro przejdę się po mieście z laptopem i zobaczę jak jest w innych miejscach.
Tylko sprawdzaj na wszystkich dostępnych częstotliwościach
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeszcze jedno, czemu jak pobieram w Bit Torrent to całe szybkość na początku wysoka później spada aż do 0 i potem muszę restartować program iPlusa..
To wygląda na przeciążenie modemu (nie nagrzewa się?), albo jest problem z połączeniem z racji, że aplikacje torrentowe ślą dużo pakietów. Możliwe też, że aplikacja nie działa poprawnie bo adres IP w prawdzie jest publiczny, ale połączenia wymuszane z sieci do użytkowania są blokowane. Taka półtransparentność.
Asus007

Modem się grzeje, ale nie aż tak jak mój stary. Wcześniej było wszystko ok, a teraz ściąga np 300kb/s kilka minut a potem spada do 0.. Nie wiem co jest.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba wszystko składa się razem czyli słaby zasięg i możliwe, że inne ustawienia sieci.
Asus007

Czyli nie mam szansy na dobrą szybkość internetu w miejscu zamieszkania..
Ew. z laptopem w centrum, szkoda.
Podobno siedzę pod samą anteną, tak mi powiedzieli w biurze Plusa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

http://mapa.btsearch.pl/
Sprawdź sobie. Jeśli to duże osiedle i jedna, dwie anteny to się nie dziwię, że to może tak chodzić.

Jak masz stary modem to możesz zobaczyć na nim.
Asus007

Faktycznie, siedzę blisko anteny UMTS 2100. jest ona praktycznie pod moim domem.

zrobiłem jeszcze raz test prędkości:
http://www.speedtest.pl/test/43296317
Lepsze osiągi miałem na Huawei e1752c..

Gdzie mógłbym pobrać sterowniki do Huawei E398 ?
Bo Mobile Partner mi go nie wykrywa, a ta aplikacja Iplus to jakaś kpina jest.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Asus007 pisze: Gdzie mógłbym pobrać sterowniki do Huawei E398 ?
Tutaj: http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ei-e398.cp
jareq
Asus007

Dzięki za pomoc, dziś idę odebrać kartę w punkcie plusa i myślę nad wymianą modemu na ZTE. Nie wiem czy będzie to dobry wybór.

[ Dodano: 2012-08-11, 00:19 ]
Można jakoś zaradzić na to nagrzewanie modemu?
Żeby sam się nie wyłączał, bo to denerwujące. Czy kupno anteny zewnętrznej poprawi to?
Konani
Stały użytkownik forum

Post autor: Konani »

Asus007 pisze:Dzięki za pomoc, dziś idę odebrać kartę w punkcie plusa i myślę nad wymianą modemu na ZTE. Nie wiem czy będzie to dobry wybór.

[ Dodano: 2012-08-11, 00:19 ]
Można jakoś zaradzić na to nagrzewanie modemu?
Żeby sam się nie wyłączał, bo to denerwujące. Czy kupno anteny zewnętrznej poprawi to?
Na nagrzewanie modemu - coś by się znalazło np jakiś wiatrak pokojowy,ale ja bym sie tym zbytnio nie przejmował, ponieważ modem jest na pewno objęty gwarancja, wiec jak się spali to musza Ci dać nowy.
Kupno anteny zewnetrznej to strata kasy,tym bardziej jeśli to wina stacji.
Żeby się upewnić W salonie plusa możesz wziąść na próbę taką mała antenkę za odpowiednia kaucję i jak oddasz to Ci zwrócą pieniądze.Nawet -9dBm zysku z antenki powinno rozwiazać twój problem o ile to nie wina czegoś innego.
ODPOWIEDZ