internet radiowy, sieć osiedlowa, stałe IP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
anajik
Początkujący użytkownik forum

internet radiowy, sieć osiedlowa, stałe IP

Post autor: anajik »

Witam!

Postaram się wszystko wyjaśnić jak najdokładniej :D :

Mieszkam w małym miasteczku w którym spora ilość osób korzysta z internetu radiowego. Razem z sąsiadami stworzyliśmy kiedyś włąsną "osiedlową" sieć głównie z myślą o grach. Z czasem sieć się powiększyła (połączenia poprzez switche - głównie Microneta) i zaczęliśmy myśleć o podpięciu internetu.

Obecnie sytuacja wygląda tak, że w sieci jest 15 osób. Acces Point znajduje się na jednym końcu sieci, internet jest rozprowadzany poprzez switche i każdy z użytkowników posiada swój stały IP. W moim mieszkaniu stoi switch rozdzielający sygnał na większość ilość użytkowników.

Problem polega na tym, iż w chwili obecnej chciałbym rozdzielić swoje połączenie internetowe na jeden komputer stacjonarny (przewodem) i laptopa (bezprzewodowo). Kupiłem już nawet routera z AP Linsysa WRT54GS, bo myślałem, że wszystko będzie łatwe i przyjemne. Sama instalacja bez problemów, jednak cały czas router nie potrafi połączyć się z internetem. Sieć pomiędzy laptopem a stacjonarnym działa bez zarzutów. Sam router także jest dobrze ustawiony, bo gdy wpisuje mój adres IP u sąsiada to wyskakuje konflikt IP.

Zaistalowałem także Tomato, ale to też za wiele nie dało. Pewnie są jakieś funkcje, ale nei jestem w tym temacie aż tak biegły.

Próbowałem połączyć switcha z routerem już róznymi kablami: prostym, crossem. Bo myślałem, że w tym tkwi problem.

No i dalej nie wiem co robić. Byłbym wdzięczny za jakieś porady. Nie wiem jakie parametry podać, żeby sprawa stała się bardziej czytelna. Ale w kazdej chwili mogę to uzupełnić.

Z góry dziekuję,
anajik
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Re: internet radiowy, sieć osiedlowa, stałe IP

Post autor: przewaks »

Moim zdaniem najprościej będzie podłączyć router z AP kablem, który dotychczas był podłączony Twój komputer. W konfiguracji routera ustawiasz wówczas Twoje IP. Jeśli jest ono z zakresu 192.168.x.x, w konfiguracji serwera DHCP routera musisz zmienić by przydzielał adresy z puli np. 10.0.0.x. Komputer stacjonarny i laptopa ustaw by automatycznie pobierały adresy IP. Powinno zadziałać.
anajik

IP mam z zupełnie innego przedziału (10.1.208.53). Ale DNS mam z przedziału 192.168.1.199. Może to ma jakiś związek?? :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

anajik pisze:IP mam z zupełnie innego przedziału (10.1.208.53). Ale DNS mam z przedziału 192.168.1.199. Może to ma jakiś związek?? :)
Może tak, może nie.
Ip w swojej sieci możesz ustawić moim zdaniem na 192.168.2.x a DNSy ustawić na OpenDNS (opis w FAQ) i będzie śmigało.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Sprawdź najpierw czy masz dostęp do Internetu na stacjonarnym kompie bezpośrednio podpiętym do Waszej sieci (nie używając routera). Jeśli w takiej konfiguracji net będzie działał, problem tkwi w konfiguracji routera. Moim zdaniem router powinieneś skonfigurować tak, jak był skonfigurowany dotychczas podłączony komputer (IP/brama/DNS). Wszystkie te ustawienia wpisz w sekcji WAN ustawień routera (sekcja ta odpowiada za "wchodzący" do routera Internet). Serwer DHCP routera przestaw na przydzielanie IP z zakresu 192.168.x.x.
anajik

Dziękuję bardzo za porady :) Problem już rozwiązany :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

anajik pisze:Dziękuję bardzo za porady :) Problem już rozwiązany :)
To pochwal się co było przyczyną :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ