Czy będzie dla mnie necik?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kawoszka
Stały użytkownik forum

Czy będzie dla mnie necik?

Post autor: Kawoszka »

Mam takie pytanie. Szukam dla siebie internetu, który nie sprawi że mnie szlag trafi. Mieszkam na wsi i szczerze mówiąc żadna sieć u mnie zasięgu praktycznie nie łapie. Miałam teraz internet z Orange, dokładnie Free Pro i pomimo zasięgu na maxa transfer był do niczego.
Mieszkam dokładnie tutaj : http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/51.52286 ... 73828/z/14

Macie jakieś pomysły? trochę ciężko u mnie bo wszędzie lasy i piękne krajobrazy :|
nic nie działa jak powinno
marcinek243
Stały użytkownik forum

Re: Czy będzie dla mnie necik?

Post autor: marcinek243 »

Powinieneś być w zasięgu aero2 ;)
Awatar użytkownika
Kawoszka
Stały użytkownik forum

-21.12.2014r. - Data Wygaśnięcia Bezpłatnego Dostępu do Internetu – dzień w którym upływa 36-miesięczny okres Bezpłatnego Dostępu do Internetu dla 900MHz

-prędkość transmisji danych dla każdego Korzystającego jest na poziomie nie większym niż 256 kb/s (do 09.05.2012r.), a później nie większym niż 512 kb/s (od 10.05.2012 r.)

-każdorazowe nieprzerwane i bezpłatne połączenie z siecią Internet nie przekracza jednorazowo 60 minut licząc od momentu nawiązania takiego połączenia

objaśnisz dokładnie? bo już ciężko kojarzę a na czasie mi zależy, no może poza 2 pozycją :D
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

Kawoszka pisze:-21.12.2014r. - Data Wygaśnięcia Bezpłatnego Dostępu do Internetu – dzień w którym upływa 36-miesięczny okres Bezpłatnego Dostępu do Internetu dla 900MHz

-prędkość transmisji danych dla każdego Korzystającego jest na poziomie nie większym niż 256 kb/s (do 09.05.2012r.), a później nie większym niż 512 kb/s (od 10.05.2012 r.)

-każdorazowe nieprzerwane i bezpłatne połączenie z siecią Internet nie przekracza jednorazowo 60 minut licząc od momentu nawiązania takiego połączenia

objaśnisz dokładnie? bo już ciężko kojarzę a na czasie mi zależy, no może poza 2 pozycją :D
p.1 ---> do grudnia 2014 jest bezpłatny, potem wyłączają dostęp i już nie będzie.
Być może będzie płatny ? kto to wie co będzie za 2 lata.
Czyli masz darmowy internet na 2 lata (jak dziś złożysz wniosek, to za jakieś 2-3 miesiace
dostaniesz kartę, chyba że pofatygujesz się osobiście do ich biura w Warszawie, to od ręki).

p.2 ---> aktualnie ograniczają prędkość pobierania do 521 kb/s - to spokojnie wystarcza
do wygodnego i komfortowego przeglądania stron www, poczty,
ale np. filmy na youtube niestety już dostają czkawki ;) Na upartego da się oglądać.

p.3 ---> równo co 60 minut 00 sekund sieć cię rozłącza, musisz kliknąć "połącz"
albo zainstalować jakiś automat który sam wznowi połączenie

Do nadajnika aero2 masz jakieś 5 km, bez anteny raczej małe szanse na połączenie.
Potrzebne byłyby pewne inwestycje:
- modem na pasmo 900 MHz z gniazdem na antenę
- antena kierunkowa na pasmo 900 MHz + kabel + maszt
- ktoś, kto to dobrze zamontuje

Taką antenę można też ewentualnie wykorzystać do łączenia się z Play
- jest tam ich nadajnik UTMS900,
cała reszta nadajników (plus, orange itd) aktualnie pracuje w paśmie 2,1 GHz,
potrzebna inna antena na pasmo 2,1 GHz- i niestety im wyższa częstotliwośc,
tym mniejszy zasięg nadajników, szanse na złapanie aero2/playa są teoretycznie większe.

..... ale gwarancji żadnej nie ma - najlepiej jakby ktoś wypożyczył cały sprzęt na próbę.
MoruSPL
Stały użytkownik forum

Post autor: MoruSPL »

kordirko pisze: p.2 ---> aktualnie ograniczają prędkość pobierania do 521 kb/s - to spokojnie wystarcza
do wygodnego i komfortowego przeglądania stron www, poczty,
ale np. filmy na youtube niestety już dostają czkawki ;) Na upartego da się oglądać.
Wiesz chociaż jest za darmo, ja za 512 płace ponad 60 zł !!!!!
Awatar użytkownika
clamaranop
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: clamaranop »

Tylko po kartę trzeba się wybrać do Warszawy.
Na dodatek jest tylko 1 punkt odbioru.
Ostatnio zmieniony 2012-08-30, 00:33 przez clamaranop, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kris_kjk

Post autor: kris_kjk »

@Kawoszka ja nastawiałbym się docelowo na Play (Nowy Play Online na Kartę) z Tomaszowa Maz. z ul. Piłsudskiego (niecałe 4 km) lub z ul. Warszawskiej (troszkę dalej), antenka kierunkowa na 900MHz (może nawet ATK-20), aby ewentualnie mieć możliwość przestawienia na inny BTS.
Awatar użytkownika
clamaranop

Post autor: clamaranop »

Na Play-u mogła byś osiągnąć przyzwoitą prędkość . Z tego co widzę w Tomaszowie jest dużo nadajników więc nie powinno być jakiegoś wielkiego obciążenia na jednym.
marek_30
Stały użytkownik forum

Post autor: marek_30 »

Plus korzysta z nadajników Aero2. Możesz kupić starter "Plus internet na kartę" za 10 zł i sprawdzić czy masz zasięg. Do Aero2 musisz mieć modem bez simlocka i pracujący na częstotliwości 900 MHz. Plus daje znacznie większe prędkości (jeśli nadajnik nie jest obciążony) niż Play.
Do nadajnika aero2 masz jakieś 5 km, bez anteny raczej małe szanse na połączenie.
Ja mam ponad 11 km i czasem modem złapie jedną kreskę zasięgu. Z anteną która leży na strychu mam zasięg na full.
Awatar użytkownika
Kawoszka
Stały użytkownik forum

Nadajników w Tomaszowie jest cała masa, ale żadna sieć jakoś zasięgu u mnie nie ma. Bratowa ma tel w play i internet też - nie chodzi. Tata wziął na firme w t-mobile, działa tylko w kuchni koło wzmacniacza zasięgu. Mamy jeszcze 1 internet drogą radiową ale jest lato, drzewa liście mają a zasięg siada :(
Już nie wiem co i jak :|
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Yanusz »

Kawoszka pisze:Nadajników w Tomaszowie jest cała masa, ale żadna sieć jakoś zasięgu u mnie nie ma. Bratowa ma tel w play i internet też - nie chodzi.
A mnie to tak nie dziwi. Fakt, do Tomaszowa jest blisko, tylko co z tego, skoro między Kol. Zawada a Tomaszowem jest z 1,5 km lasu, który skutecznie wytłumia sygnał na częstotliwości 2100MHz. Jak do tego jeszcze dojdzie tłumienie budynku, mało czuła antena w modemie, to mamy takie historie, że nadajnik stoi "pod nosem" a internet dalej się wlecze w prędkościami rodem z końcówki ubiegłego wieku. Trzeba by pomyśleć o jakiejś instalacji antenowej.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
Awatar użytkownika
Kawoszka
Stały użytkownik forum

Yanusz pisze:między Kol. Zawada a Tomaszowem jest z 1,5 km lasu, który skutecznie wytłumia sygnał
Dokładnie. Każda sieć twierdzi że u nas zasięg powinien być, bo nie dość że mamy nadajniki w Tomaszowie to mamy jeszcze w Wolborzu 2 choć ostawione w sumie jeden kolo drugiego. Dlatego mam wątpliwości czy cokolwiek u mnie pociągnie. Zastanawiam się na CP ale też nie wiem czy da rade.
marcinek243
Stały użytkownik forum

Yanusz pisze:A mnie to tak nie dziwi. Fakt, do Tomaszowa jest blisko, tylko co z tego, skoro między Kol. Zawada a Tomaszowem jest z 1,5 km lasu, który skutecznie wytłumia sygnał na częstotliwości 2100MHz. Jak do tego jeszcze dojdzie tłumienie budynku, mało czuła antena w modemie, to mamy takie historie, że nadajnik stoi "pod nosem" a internet dalej się wlecze w prędkościami rodem z końcówki ubiegłego wieku. Trzeba by pomyśleć o jakiejś instalacji antenowej.
Potwierdzam. Byłem na wczasach gdzie do nadajnika U2100 miałem 1km :D Lecz na przeszkodzie niewielka górka z laskiem = ~ -100dBm na balkonie :zly:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kordirko pisze: Być może będzie płatny ? kto to wie co będzie za 2 lata.
Nie będzie internetu bo Aero2 nie świadczy usług detalicznych. Będzie dalej działać w LTE2600.

Kawoszka wg mapki Playa niestety nie ma u ciebie zasięgu Playa. Stacja 3G 900 MHz nie działa jeszcze.

Jeśli naprawdę nic nie będzie po kablu lub po radiu naziemnie to trzeba by było zastanowić się nad łączem satelitarnym. Oczywiście cena sprzętu nie jest mała, mogą być problemy przez pogodę i limity w niższych cenach nie są duże.
marcinek243
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze: Jeśli naprawdę nic nie będzie po kablu lub po radiu naziemnie to trzeba by było zastanowić się nad łączem satelitarnym. Oczywiście cena sprzętu nie jest mała, mogą być problemy przez pogodę i limity w niższych cenach nie są duże.
Kawoszka pisze:który nie sprawi że mnie szlag trafi.
I o graniu też trzeba zapomnieć ~600 pingu :dobani:
Awatar użytkownika
kris_kjk

Post autor: kris_kjk »

Na telefonie mam 0% zasięgu PLAY, do BTS-a mam ok. 10 km, przed samym domem okazała ogromna lipa (bardzo szeroka i wysoka), po drodze niewielkie wzniesienia i lasy. Kupiłem router TP-Link 3420, modem 173u-2 i ATK-20 (na strychu) z 15 metrowym przewodem ... i daje radę. Na 900 MHz działa, 2100 MHz już pewnie byłoby 0%. Jeśli nie ma godzin wieczornych lub jest poza weekendem mam często prędkość powyżej 80% (z 4 Mb/s) i więcej, sporadycznie w godzinach "szczytu" prędkość osiąga ok. 50% czyli ok. 2 Mb/s.

Obrazek

Dlatego sugerowałem @Kawoszka - właśnie antenę na 900MHz (ATK-20) i szukanie internetu UMTS 900 MHz w Play (jest lepszy zasięg pomimo przeszkód typu lasy, niewielkie wzniesienia itp.).
marcinek243
Stały użytkownik forum

Skoro łapiesz Play to powinieneś złapać również Aero2. Zrób ręczne skanowanie a się dowiesz. w większości urządzeniach powinno pisać PL17.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

kris_kjk, nie ma co łapać bo stacje w okolicy na 3G 900 MHz nie działają. :]

[ Dodano: 2012-08-31, 21:32 ]
marcinek243 pisze: I o graniu też trzeba zapomnieć ~600 pingu :dobani:
Kawoszka nic o graniu nie wspominała. Nie dla wszystkich jest to wyznacznik.
Awatar użytkownika
Kawoszka
Stały użytkownik forum

mnie ucieszy każdy net który nie będzie pobierał z prędkością 7,8 KB/s :P tylko szybciej
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Kawoszka pisze:mnie ucieszy każdy net który nie będzie pobierał z prędkością 7,8 KB/s
To 90% teoretycznie spełnia te założenia.
A "net HSPA", który używałem w różnych sieciach i różnych miejscach w 90% miejsc i 95% czasu spełniał takie założenia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Kawoszka
Stały użytkownik forum

No w końcu udało się. Wzięłam net od regionalnej radiówki, z której korzysta siorstra. Mają nam transfer zwiększyć. Ale to co mam i tak cudo w porównaniu z tym co miałam :D
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Kawoszka pisze:No w końcu udało się. Wzięłam net od regionalnej radiówki
I jak wrażenia?
Podaj wynik ze http://speedtest.net/
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Kawoszka
Stały użytkownik forum

ODPOWIEDZ