Wybór modemu w Cyfrowym Polsacie

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
seba47
Początkujący użytkownik forum

Wybór modemu w Cyfrowym Polsacie

Post autor: seba47 »

Witam. Poszukuje modemu w Cyfrowym Polsacie. Chciałbym kupić ofertę 1 Gb w Cyfrowym Polsacie za 14,90 zł. Zastanawiam się nad dwoma modemami : Huawei E182E MIMO i Huawei E367. Który z nich jest lepszy i dlaczego? Może lepszym rozwiązaniem będzie inny modem z ich oferty?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Wybór modemu w Cyfrowym Polsacie

Post autor: ja.michal »

Co do E182E się nie wypowiem, ale E367 jest dość kiepskim modemem. Porównywałem go w prawdzie ze Sierrą MC8700, ale osiągi tego Huawei były słabsze. Często o ponad 3 Mb/s. Antena wewnętrzna też nie była szaleństwem.

Nie wiem czy nie lepiej brać w CP już modeli z LTE. Jakie by nie było to na ogół szybsze od HSPA+.
seba47

W tym abonamencie za 14,90 zł nie można korzystać z LTE. Z internetu będę głównie korzystał w pociągu relacji Kraków -> Bochnia oraz w samym Krk. Z mapek wynika że będę miał zasięg na tej trasie, pomimo lasów które są w Szarowie. Myślałem jeszcze o CDMA i HSPA+ z Orange i modemie AnyData 890W - tylko nie znam w ogóle tej marki AnyData...
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Orange na HSPA+ ma tragiczny zasięg, a czy nie lepiej jest kupić sobie Huawei E3113 z Play za 130zł i brać internet bez modemu i wtedy dostajesz większe limity danych?

Pomyśl nad tym.
seba47

Wiem, wydaje się ze 1Gb to mało ale dostane dodatkowe 3 Gb za to ze mam pakiet familijny :) wiec mi się opłaca ;) z wszystkich kalkulatorów trasferow u operatorów wychodzi ze potrzebuje ok 2,5 Gb danych. Chyba ze macie jeszcze jakiś kalkulator?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Chyba chodzi o pakiet Familijny HD, tam dają do jakiejś kwoty 3Gb internetu, a powyżej 6GB chyba lub 5Gb nie pamiętam tego.
seba47

Ta kwota 89,90 zł ;) Poniżej 3 Gb, powyżej 5 Gb :) Czyli mówicie że E3131 jest lepszym rozwiązaniem niż E367 czy E182E?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Ja miałem E182E jakoś nie zauważyłem, by mi działało MIMO, a aktualizowałem modem do tej wersji i poprawnie pokazywał 28,8 Mbit/s

To złącze USB chowane tez było nieporozumieniem i modem miał wg. mnie małą czułośc na sygnał, a E367 to wiesz to ruchome złącze USB i nikt tu go nie zachwala, że jest najcudowniejszy, najlepszy itd.

Wiele ludzi ma E3131 i po prostu jest stabilny, wygodny, nie ma ruchomych części i nikt tu na niego nie narzeka, a można go tanio kupić i dzięki temu mieć więcej GB.

[ Dodano: 2012-08-31, 22:03 ]
Po drugie internet ma rozbudowany/poszerzony zasięg bo możesz płynnie wybierać sobie nadajniki czy chcesz korzystać z Aero2 czy z nadajników Plusa, a jak będzie automat to sam się będzie przełączać.
W mieście HSPA+ Plusa UMTS2100 a poza miastem UMTS900 Aero2, a później EDGE Plusa i przez te wzajemne udostępnianie zasięgu jest lepszy zasięg w całej Polsce teraz.
seba47

To dobrze ;) Zobaczymy jak to będzie z zasięgiem ;) Czyli krótko mówiąc - E3131 jest stabilnym modemem co do zasięgu, nie rozłącza i nie ma z nim problemów. Co do E367 to nie jest taki super, bo nie jest czuły na sygnał. A jak z czułością sygnału w E367?
Ostatnio zmieniony 2012-08-31, 21:33 przez seba47, łącznie zmieniany 3 razy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

seba47 pisze:A jak jest z czułością łapania sygnału w E367?
Jak ja testowałem to gorzej w porównaniu do wbudowanego modemu w laptopie. Do E3131 nie mam porównania.
seba47

To mam dwa warianty:
- E3131, abonament za 29 zł, 4 Gb + 3 Gb
- inny modem z CP, abonament za 14,90 zł, 1 Gb + 3 Gb

Co do wariantu nr. 2 to wrazie czego jaki modem który mają w ofercie będzie najlepszy oprócz E398?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Żaden, chyba, że po za Huawei Sierra Wireless
seba47

A on jest w ofercie CP?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Sierra? Nie.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Już nie, ale to były dobre i drogie modemy.
seba47

Aha :) a co sądzicie o routerze Huawei D105 ? Będzie on współpracował z E3131?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Trochę nie w tym dziale ten router, oraz jest on słaby, bo ma wbudowane anteny do wifi, to już lepiej kupić tego TP Linka TL-MR3420, który na pewno działa z E3131 i mieć święty spokój i większy dobry zasięg wifi.
seba47

Ok. A jak z czułością łapania sygnału jest w E398?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Mam internet CP za 14,90 1GB+5GB za pakiet PREMIUM HD.Kupiłem E-3131 w PLAYU.Używam TNI ,łączę się z Aero2 na 900MHz i wszystko OK.Polecam ten modem poprzednio używałem E-353 z t-mobile ale padła mu antena wewnętrzna i był mniej stabilny ten jest naprawdę super i potwierdzają się opinie o nim.Jest łatwo dostępny w salonach PLAY za 129 zł. i zostaje starter z 1GB na testowanie tej sieci.
seba47

matek451 pisze:Mam internet CP za 14,90 1GB+5GB za pakiet PREMIUM HD.Kupiłem E-3131 w PLAYU.Używam TNI ,łączę się z Aero2 na 900MHz i wszystko OK.Polecam ten modem poprzednio używałem E-353 z t-mobile ale padła mu antena wewnętrzna i był mniej stabilny ten jest naprawdę super i potwierdzają się opinie o nim.Jest łatwo dostępny w salonach PLAY za 129 zł. i zostaje starter z 1GB na testowanie tej sieci.
Właśnie chyba zrobię tak jak ty ;) A co to jest TNI? A z karty CP można logować się do Plusa, Cp i Aero, co nie?

A opłaca się brać ten nowy modem od Play czy lepszy E3131?
http://blogplay.pl/2012/08/huawei-e369-w-ofercie-play/
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

seba47 pisze:
Właśnie chyba zrobię tak jak ty ;) A co to jest TNI? A z karty CP można logować się do Plusa, Cp i Aero, co nie?

TNI to taki program, co pokazuje Ci silę sygnału dokładnie,sam zlicza dane dzień-noc, pokazuje z którego nadajnika masz sygnał oraz możesz nim wymuszać pasmo i wiele więcej.
Więcej info 3działy niżej na 1szej stronie-jest tez tam instrukcja obsługi i ustawienia modemu z tym programem aby to działało-trzeba tylko chcieć szukać i czytać forum, a nie gotowca mieć.
Z karty CP można się logować ręcznie do Plusa i CP,a CP to jest właśnie Aero2,a kolejność technologii, gdy modem będzie ustawiony na automatyczny wybór sieci będzie następująca:LTE/HSPA+/HSPA/EDGE/GPRS

A opłaca się brać ten nowy modem od Play czy lepszy E3131?
http://blogplay.pl/2012/08/huawei-e369-w-ofercie-play/
Modem jest nowością i nikt zapewne jeszcze go nie kupił, cena będzie pewnie większa niż E3131, który jest sprzedawany w prepaid, a ten nowy nie, więc nikt nie może nic o nim powiedzieć.
Dlaczego chcesz brać coś nie sprawdzonego ?
Możesz później tego żalować, ale to jest Twoja decyzja.Chcesz kup sobei najnowszy modem w abonamencie w Play bo inaczej go nie kupisz :hyhy:
seba47

Ok, dziękuję za porady. Chyba wezmę tak: E3131 + 1 Gb w CP bez modemu. Zobaczymy co z tego będzie ;) Ten modem E3131 która można kupić w każdym salonie to on jest bez simlocka i bez problemu można na nim odpalić kartę CP? Można wtedy korzystać z oprogramowania producenta czy tylko tego od Playa?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Modem E3131 kupujesz w salonie Play za 130zł nie ma on sim-locka oraz dostajesz kartę z 1Gb neta gratis i oprogramowanie Mobile Partner z ustawieniami pod Play.

Przy instalacji wybierasz play online na kartę i to wszystko, później tworzysz nowy profil poprzez narzędzia/opcje/zarządzanie profilem i tworzysz nowy profil z ręcznym wpisaniem punkt dostępu APN: internet.cp i dajesz zapisz oraz sobie go nazywasz cyfrowy polsat np. i ustawiasz go jako domyślny i tyle w temacie.

Nie weź przypadkiem modemu z abonamentem, bo tak piszesz, że ciężko się to chwilami czyta-cytuję:Chyba wezmę tak: E3131 + 1 Gb w CP bez modemu.

Zamiast dziękuję jest taka ikonka zawsze na dole odpowiedzi i możesz komuś kto pomógł kliknąć w nią.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2012-09-03, 16:06 ]
W danym temacie można dać tylko jeden raz pomógł danemu użytkownikowi, zbędne punkty usunąłem!
ODPOWIEDZ