Antena cdma
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena cdma
Witam, mam Iplusa, router MV410LR, planuje dokupic antene zewnetrzna i zastanawiam sie czy trzymajac ja wewnatrz domu zysk bedzie zadowalajacy. Zastanawiam sie takze nad opcja umieszczenia routera w innym pomieszczeniu ( jak dlugiego kabla moglbym uzyc aby zysk byl oplacalny? tam przewod antenowy o dlugosci 10m powinien siegnac), ale nie wiem jak mocno to bedzie tlumione przez sciany (pomieszczenie znajduje sie jakies 10-13metrow od tego z komputerem) Chodzi mi glownie o granie przez internet/ogladanie filmow, bo to jest bolaczka aktualnie. Zamieszczam wynik inssidera
http://www.sendspace.pl/file/fc538f78bf ... nt-rysunek
http://www.sendspace.pl/file/fc538f78bf ... nt-rysunek
-
Re: Antena cdma
Jeżeli już musisz ja trzymac w wewnątrz to staraj się ją skierować na okno wtedy nie powinno być nic tłumione , ale najlepiej jakbyś ją wyciągną na dach w miarę możliwości
- wojteks
- *** Administrator ***
Współczesne okna tłumią bardziej niż ściany.damik944 pisze:to staraj się ją skierować na okno
Nie pomagam na PW!
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Jezu ludzie jak kupujecie antenę zewnętrzną to ja się stosuje na zewnątrz, a nie wewnątrz, a jak chcecie robić po swojemu to lepiej wcale nie kupować tej anteny i gitara.
-
- Obserwowany
Przed zawieszeniem u znajomego anteny CDMA na zew. sprawdzałem jak jest właśnie "przez okno". Jest niestety lipa, zasięg jest dobry, ale niestabilny ping, prędkości także średnie. Ta sama antena na dachu daje nieporównywalnie lepszy link. Reasumując: kupowanie anteny, żeby ją trzymać w domu to durnota.
-
Czyli lepiej przerzucic router do innego pomieszczenia, antene na dachu (jakies niecale 10m imho od routera) i lapac sygnal w pomieszczeniu oddalonym o jakies 10m od routera, tak? Ale czy to nie bedzie zbytnio tlumione?