Router -> NS M5 <->NS Loco M5 -> router

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Elber
Użytkownik forum

Router -> NS M5 <->NS Loco M5 -> router

Post autor: Elber »

Witam serdecznie,

prosiłbym doświadczonych forumowiczów o pomoc w konfiguracji nanostacji. A więc mam Router Linksys WAG320N-EU i do niego podłączyłem Nanostacje M5 aby wysyłała internet do budynku rodziców oddalonego o 300 m (tak wskazuje NS) od mojego mieszkania. Mój router ma IP 192.168.1.1, Nanostacja M5 (Baza) ma IP 192.168.1.2 i teraz chciałbym aby Nanostacja M5 (Baza) działała jako router czyli żeby miała IP np. 10.0.0.1 i drugą antenę jak podłączę do niej aby miała IP z klasy 10.0.... następie antene podpinam do rotuera w mieszkaniu rodziców tam ustawiam na routerze sieć z IP 192.168.2.1 ale chciałby aby te 2 sieci się widziały wzajemnie (jeśli jest taka możliwość) czyli jak będę u rodziców, bym mógł drukować z drukarki sieciowej wpiętej w router w moim mieszkaniu.

Pierwsze co zrobiłem, to na obu antenach zaktualizowałem oprogramowanie do najnowszego.

Pokaże zdjęcie z konfiguracji anten, najpierw NS M5 (Baza) u mnie w mieszkaniu:

Zakładka AirMax:
Obrazek

Zakładka Wireless:
Obrazek

Zakładka Network:
Obrazek

Zakładka Advanced:
Obrazek

A teraz zdjęcia z NS Loco M5 (Antana u rodziców, Klient)

Zakładka AirMax:
Obrazek

Zakładka Wireless:
Obrazek

Zakładka Network:
Obrazek

Zakładka Advanced:
Obrazek

Ta konfiguracja działa, ale nie tak jakbym chciał gdyż w i antena rodziców i router rodziców jest widoczna w moim routerze ( tak jakby byli podpięci kablem :)) ( de facto te 2 sieci się teraz widzą, ale chciałbym aby było to tak zrobione jak opisałem na początku).

Od razu (jak widać) nie mam doświadczenia w konfiguracjach NanoStacji (to mój pierwszy kontakt z tymi antenami. Prosiłbym aby któryś z życzliwych użytkowników wskazał mi jak powinna wyglądać konfiguracja tych antenek, które opcje widoczne na zdjęciach zmienić i na co :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Router -> NS M5 <->NS Loco M5 -> router

Post autor: Jo_gurt »

Nie rozumiem. Chcesz robić po drodze dwa NATy, ale żeby docelowo nie było NATów.
Elber
Użytkownik forum

Post autor: Elber »

Chcę żeby Router (192.168.1.x) w moim mieszkaniu przydzielił 1 IP, tylko dla Anteny Bazy,

następnie żeby anteny między sobą miały swoją sieć wewnętrzną w innej klasie, lub podklasie i następnie antene klient podpinam pod router, gdzie konfiguruję sieć domową rodziców w podklasie 192.168.2.x
ktaczal
Użytkownik forum

Post autor: ktaczal »

tak nie będzie możliwości drukowania i udostępniania plików.

ustaw iP ap na 192.168.1.2 i drugiego 192.168.1.3 i wyłącz dhcp -y w nanostadionach
a w routerze u rodziców ustaw ip 192.168.1.4 wyłącz dhcp i kabel od nanostadiona wepnij pod wejście LAN nie wan i tak będzie śmigać.

masz możliwość udostępniania drukarki i plików
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Elber pisze:następnie żeby anteny między sobą miały swoją sieć wewnętrzną w innej klasie
Czemu? Bo to ci zasadniczo burzy cały plan.
ODPOWIEDZ