pomoc w wyborze anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
blow87
Użytkownik forum

pomoc w wyborze anteny

Post autor: blow87 »

Witam, przy coraz większych problemach z zawieszającym się internetem, chciałabym kupić porządną antenę. Miejscowość to Podole 70a (mazowieckie), na mapie bts-ów najbliższy nadajnik mam w Głuchowie, ul. Leśna - UMTS 2100. Korzystam z iPlusa, modem E3131, obecnie modem wisi na oknie i skierowany jest w zupełnie inną stronę, niż najbliższy nadajnik, także nawet nie jestem w stanie powiedzieć z którego korzystam. Problem jest też taki, że od strony najbliższego nadajnika mam wysoki świerk i drzewa, i teraz pytanie jaka najlepsza antena pozwoliłaby mi poprawić sygnał? Pewnie jakaś kierunkowa, tylko boję się że instalacja takowych jest dość problematyczna, w senie jakiegoś konta ustawienia itp. Mógłby ktoś doradzić? :) Na allegro jest tego pełno i wszystkie niby "najlepsze" a ja chciałabym wybrać najbardziej optymalną.

Wrzucam trochę łopatologiczną mapkę, krzyżyk to najbliższy nadajnik http://i48.tinypic.com/rbce2u.jpg
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Re: pomoc w wyborze anteny

Post autor: Yanusz »

Odległość do nadajnika jest niewielka 1,5km, aczkolwiek ten półkilometrowy odcinek lasu na drodze być może jest przyczyną niezadowalającego działania internetu.

Jednak na początek zrobiłbym test poziomu sygnału programem top_netinfo wewnątrz pomieszczenia oraz na zewnątrz.
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
blow87
Użytkownik forum

mam ten program, mógłbyś powiedzieć jak to zrobić?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Pokazuje to wszystko w lewym rogu programu, jeśli go ustawiłaś wg. instrukcji poniżej pobierania tego programu.
blow87
Użytkownik forum

zrobiłam test przez speedtest.net i wygląda to tak:
w pokoju http://i47.tinypic.com/4kfclh.jpg
na zewnątrz http://i45.tinypic.com/jieziw.jpg najlepszy wynik jak dotąd, może dlatego że zrobiony tuż to połączeniu, modem był wywieszony za okno, które jest po przeciwnej stronie od najbliższego nadajnika.

internet łączony tmobile managerem. zrezygnowałam z tpn, bo łącząc modem który był na zewnątrz na początku nie wskazywał nic, później wartość się podniosła o kilka kb/s, także zrezygnowałam z tego.
zrobię jeszcze test w pokoju po stronie najbliższego nadajnika, tylko myślę, że drzewa blisko domu utrudnią sygnał.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Mi bardziej chodziło o pokazywaną moc sygnału (w top_netinfo wchodzisz w ustawienia -> kominikacja AT i PIN i zaznaczasz wszystko co jest pod AT- okno główne programu), ale wyniki ze speedtestu też mówią wiele. Po prostu wygląda na to, że budynek dość mocno tłumi sygnał, co przekłada się na osiągane prędkości.
tylko myślę, że drzewa blisko domu utrudnią sygnał.
Nie sądzę, żeby miało to znaczenie. Modem ma antenę dookólną, która zbiera sygnał ze wszystkich stron. Jeśli umieścisz modem bliżej ścian/okien od strony nadajnika, to sygnał powinien być silniejszy.
Ostatnio zmieniony 2012-09-02, 10:14 przez Yanusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

jak zwykle dalej się meczysz.

modem kupiłaś taki jak Ci mówiłem, ale jednak bez anteny i routera ani rusz.

Musisz jednak kupić ten panel Cybertecha na UMTS 2100 i router TP Link TL-MR3420 i tyle w temacie.

Przez ok pół roku mam nadzieję, że już odłożyłaś kasę. ;)
blow87
Użytkownik forum

męczę się od tygodnia jak mi zaczęło zrywać połączenia ;) wcześniej nie było tak źle. chodzi o taką antenę? http://www.cybertech.com.pl/p104,antena ... kabel.html tylko jak z instalacją, tego nie trzeba ustawiać pod odpowiednim kątem?
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Tak taką i trzeba ustawiać pod kątem. Zobacz PW.
blow87
Użytkownik forum

no dobrze, może najpierw spróbuję bez routera, zawsze można go dokupić później, jeszcze pytanie, czy zwykły śmiertelnik jest w stanie ustawić dobry kąt? czy trzeba fachowca? i czy może być to taka antena http://cybertech.com.pl/p87,antena-hspa ... fme-z.html jest różnica w cenie między tą a tamtą, no i 20m kabla...
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

blow87 pisze: no i 20m kabla...
Nie żartuj nawet..

A co do ustawienia anteny, uchwyt będący w zestawie pozwala na pochylenie pod kątem do 30 stopni, także problemów jako takich być nie powinno.
Bierzesz do pomocy drugą osobę, która będzie odczytywała sygnał z programu top_netinfo podczas ustawiania, albo korzystasz z pomocnika dźwiękowego w tym programie.
blow87
Użytkownik forum

to w jaki sposób antena połączy się z modemem, tylko przez router? czy jest jakaś alternatywa żeby spróbować bez niego?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć tą anteną, bo w wynikach speedtestu 2 pomiar był już naprawdę dobry. Być może wystarczyłaby sama antenka podstawkowa zewnętrzna za oknem.

Natomiast zakwestionowałem użycie 20 metrowego kabla, ponieważ antena ma 17dBi zysku, kabel wytłumiłby z tego ok. 9,5dBi i zostałoby tylko ok 7,5.

150zł za antenę (liczę to z przesyłką) to chyba za dużo jak na tak niewielki sumarycznie zysk.
blow87
Użytkownik forum

Yanusz pisze:Nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć tą anteną, bo w wynikach speedtestu 2 pomiar był już naprawdę dobry.
no właśnie tylko dlaczego zrywa połączenia nawet gdy jest za oknem?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

A moc sygnału zmierzyłaś w top_netinfo? Jest to ważne, ponieważ jeśli sygnał jest mocny, to tu antena niewiele zmieni i problem leży gdzie indziej.
blow87
Użytkownik forum

http://i47.tinypic.com/64ovf5.jpg
zaznaczyłam w ustawieniach i mimo to nie pokazuje parametrów połączenia

problem mógłby też leżeć w 5metrowej przedłużce USB, no ale wcześniej na tym kablu nie zrywało połączenia.
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Trzeba jeszcze komunikacja AT zaznaczyć na górze
blow87
Użytkownik forum

w pokoju http://tinypic.com/r/2crrguh/6
za oknem http://tinypic.com/r/jky3d3/6 zmniejszyło się do -85dbm

nawet na zewnątrz przełącza się z UMTS na HSPA++ i odwrotnie, to jest powodem zawieszeń?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

Sądząc po CID i LAC to bez wątpienia Głuchów, Leśna 3, jednak sygnał nie jest zbyt dobry i przydałoby się go "wzmocnić". Natomiast dalej nie rozumiem po co Ci aż 20 metrów kabla? Nie masz możliwości zamontowania anteny za oknem, ewentualnie tam, gdzie tego kabla nie trzeba by było więcej, niż 10 metrów? Szkoda po prostu zysku tej anteny.

Co do przełączeń.. są one naturalnym zjawiskiem w trybie bezczynności, gdy np. odchodzisz na minutę od komputera i nic się między czasie nie ściąga ani nie wysyła, modem przechodzi w tryb UMTS. Natomiast kwestią problematyczną jest utrudnione powrotne przejście w HSPA+ oraz przechodzenie w UMTS pomimo aktywności łącza. Tutaj problem może być albo po stronie modemu, albo słabości sygnału, albo obciążenia stacji bazowej. Na tą chwilę trudno stwierdzić, czy problem na 100% spowodowany jest niewystarczającą siłą sygnału.
Odpowiedź na to pytanie mogłabyś uzyskać idąc z laptopem w pobliże stacji bazowej i sprawdzając, czy problem "zawieszania" dalej się pojawia. Jeśli tak - antena nic tu nie pomoże. Jeśli nie - trzeba się udać po antenę panelową. ;)
blow87
Użytkownik forum

ten kabel 20m byłby mi potrzebny, gdybym chciała tą antenę zamocować na dachu i to ewentualnie na jakimś maszcie. no ale jeśli może być koło okna to ok, ale czy da to jakiś efekt jeśli nie będzie zwrócona w kierunku nadajnika?
Awatar użytkownika
Yanusz
Mistrz bezprzewodowy

W stronę nadajnika skierowana musi być bezwzględnie. Jeśli nie masz innej możliwości jej zamontowania - próbuj. Aczkolwiek najpierw bym sprawdził pod nadajnikiem, czy połączenie się zawiesza, bo być może zakup anteny to tylko niepotrzebna strata czasu i pieniędzy.
blow87
Użytkownik forum

na pewno to nie modem, bo sprawdzałam na innym i było to samo. teraz kwestia jeszcze tego kabla usb dosyć długiego, tylko żeby to sprawdzić muszę kupić krótszy no i przestawić kompa. chciałam zrobić test od strony tego nadajnika, wzięłam modem z tym kablem podłączyłam do netbooka i zarówno w pokoju jaki za oknem nie mogłam wykonać speedtestu, sygnał był tak słaby - przy czym miałam wymuszone 3G, przy EDGE na pewno by poszło.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Nie stosuj żadnych kabli USB, a jeśli już to się stosuje HUBy USB z zasilaczem i odpowiednim prądem.

Kombinujesz,kombinujesz a się okaże, że przekroczysz powoli koszt zakupu anteny lub routera.

Kabel antenowy musi być max 10m, a komputer musisz wziąć na strych i tam z anteny poprzez konektor bezpośrednio pod modem podłączyć i wtedy ustawiać antenę.
Kategorycznie nie stosuj żadnych przedłużaczy USB bo modem jest czuły na spadki napięcia!

Już mówiłem kiedyś,jak kogoś nie stać na sprzęt to niech się za to nie bierze, bo to tak jakby kupić Ferrari i lać do niego 5litrów benzyny.

Router się przyda, a antenę beż śladów używania zawsze można oddać do 10dni.

[ Dodano: 2012-09-03, 10:38 ]
Kolega Yanusz pisał dobrze, aby to sprawdzić pod nadajnikiem ok 300m od niego na laptopie jak się wszystko zachowuje, bo jak będzie to samo to trzeba będzie się zastanowić aby kombinować antenę na UMTS 900 Aero2 i ręcznie wymusić sygnał poprzez TNI.

[ Dodano: 2012-09-03, 10:50 ]
Tu masz jak powinna wyglądać przykładowa instalacja na Twoim domu/dachu najlepiej.

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=33984
blow87
Użytkownik forum

Po zainstalowaniu anteny wygląda to tak:
PING 65ms
Download 6,03mb/s
Upload 1,10 mb/s

Antena Cybertech 17dbi, zainstalowana trochę na oko. Mam jeszcze taki problem z top net info, bo chciałabym sprawdzić moc sygnału, ale jak klikam Komunikacja AT to mi wyskakuje, że nie udało się otworzyć portu.
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Ważne!: Jeżeli wykorzystuje się komunikację AT w programie (wprowadzanie PIN, poziom sygnału, SMSy) to nie może być uruchomiony żaden inny manager. Managery starają się otwierać ten sam port co powoduje nieprawidłowe ich działanie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pogodabartek pisze:Ważne!: Jeżeli wykorzystuje się komunikację AT w programie
Jeżeli używamy TNI to żaden inny manager nie może być uruchomiony.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Spoko, ona chciała to zrobić własnie z uruchomionym innym managerem, a najlepsze, że też chciała używać TNI mając modem w routerze, ale luzik kobita się nie zna, pokazałem jej o co biega, a jeszcze korcił Ją przycisk z przodu routera, to podesłałem instrukcje z:

http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420

http://eko.one.pl/?p=openwrt-gnokii dla sms

[ Dodano: 2012-09-10, 20:38 ]
Problem rozwiązany,musi tylko dokładniej antenę ustawić,kupić adapter POE i gitara, bo wszystko działa świetnie jej,teraz tylko pozostaje kontrolowanie limitu.
Awatar użytkownika
fidodido
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: fidodido »

Witam
Podepnę się pod temat
Znajomy na działce zaznaczona okolica na mapce chce założyć internet oczywiście nie pozostaje mu nic innego jak komórkowy i z przeprowadzonych testów wynika że najlepszy zasięg to Plus, jedyny miał zasięg 3G na zewnątrz w budynku niestety nie udało się znaleźć, szukane telefonem. Najlepiej żeby to był jakiś szybki ale nie musi być LTE, modem jaki będzie stosował to prawdopodobnie huawei E3131 i do tego jakiś antena tylko właśnie jaka ? proszę o pomoc jaką wybrać oczywiście nie za droga i żeby nie była jaką wielka ewentualnie żeby można tez wykorzystać do Aero2. Na zdjęciu podany obszar gdzie jest działka.
Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek
ODPOWIEDZ