Ovislink g.duo różnica a Access point jako repeater ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mdfimage
Stały użytkownik forum

Ovislink g.duo różnica a Access point jako repeater ?

Post autor: mdfimage »

Czym się różni router ovislink g.duo od AP zrobionego na repeater?
Chodzi mi o to że dochodzi gdzieś wifi i w końcu zasięg się kończy i trzeba go przedłużyć czymś np. AP jedna antenka jako Wisp druga jako AP i wifi jest rozdzielane a po co np montować drogiego Ovislinka g.duo który ponoć jako jedyny router ma wisp i Ap w sobie jak zwyczajny AP ma to w sobie ?
Ktoś mi to wytłumaczy bo mam z tym problem :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Ovislink g.duo różnica a Access point jako repeater ?

Post autor: Jo_gurt »

Repeater łączy się z siecią jednym torem radiowym i tym samym tworzy swoją sieć, co automatycznie w teorii dwukrotnie zmniejsza przepustowość. W praktyce więcej.
Dodatkowo wyłażą problemy z kompatybilnością (repeater nie zachowuje się dokładnie tak samo jak klient).

Ovis G.Duo ma dwa osobne tory radiowe i zwyczajnie jednym łączy się jako klient a drugim tworzy swoją sieć.
mdfimage pisze:który ponoć jako jedyny router ma wisp i Ap w sobie jak zwyczajny AP ma to w sobie ?
Zwyczajny AP ma albo Client albo AP. Ovis ma jedno i drugie.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jo_gurt pisze:. Ovis ma jedno i drugie.
Działające na raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

G.Duo to w uproszczeniu to samo co jak byś kupił 2 sztuki zwykłych AP, podłączył je ze sobą kablem i jeden ustawił w tryb client,a drugi w AP - w G.Duo masz to w 1 obudowie :)
ODPOWIEDZ