udostepnianie plików - siec WAN

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bartekdko
Początkujący użytkownik forum

udostepnianie plików - siec WAN

Post autor: bartekdko »

Witam

Zagladalem na kilka stron o budowie sieci wan i lan i jakos ciezko znalezc mi odpowiedz na nurtujace mnie pytanie. Nie jesem specem wiec od razu prosze mnie nie bruzgac :] tak wiec: siec LAn ok na dzisiejsze czasy nie ma z tym problemu chodzi mi o połączenie wirelesami . Z tego co juz wiem
AP pozwala na udostepnianie internetu ale jak wyglada kwestia udostepniania plikow tak bym mogl widziec na laptopie pewnie cos z ADD-hoc ale dokladnie jak to wyglada odpowiedzi mile widziane :D :wink: :wink: :wink:
prosta odpowiedz-lepsza niz przemowa "taboretami"
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: udostepnianie plików - siec WAN

Post autor: MaxFM »

Jesli łaczysz 2 kompy bezposrednio ze soba to wtedy stosujesz tryb ad-hoc. Mozesz takze to zrobic za pomoca AP, wtedy budujesz infrastrukture. AP dziala jako koncentrator. Udostepnianie plikow robisz przy pomocy kreatora konfiguracji. (SP2) Troche lektury http://www.dipol.com.pl/bib88.htm
Awatar użytkownika
bartekdko
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bartekdko »

dzieki
troche mi rozjasnilo glowe ale czasami jak sie czlowiek zaglebia w temat to robi sie wiecej zamieszania niz przed, a mianowicie widzialem cos takiego jak rozne rodzaju AP AP client bridge wdm czy cos takiego bardzo prosilbym o wyjasnienie . cos ponoc ma to zwiazek z internetem radiowym, lub kablowym
pozdrawiam
prosta odpowiedz-lepsza niz przemowa "taboretami"
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Różne rodzaje AP, o których piszesz służą do np. rozdzielania już istniejącej sieci bezprzewodowej. Obecnie większość AP działa w kilku trybach ale dla Ciebie najistotniejszy będzie tryb podstawowy (nie pamiętam jak on się dokładnie nazywa). Pozwala on na przyłączanie bezprzewodowych klientów (komputerów, laptopów) do sieci. Z drugiej strony urządzenie łączy się zwykłą skrętką z siecią przewodową by mieć dostęp do jej zasobów.
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: MaxFM »

To wlasnie jest tryb AP (access point) ;)
ODPOWIEDZ