Witam.
Mam następujący problem. Po podłączeniu urządzenia do komputera nie tworzy się połączenie. Kilka razy pojawia się informacja o połączeniu 10 Mb/s ale po kilku sekundach następuje rozłączenie. Po kilku (czasami kilkunastu) minutach połączenie zostaje utworzone (100 Mb/s), można się zalogować do interfejsu www. Po odłączeniu kabla LAN lub restarcie urządzenia sytuacja wygląda tak jak na początku.
Po podłączeniu urządzenia do switcha/routera sytuacja opisana wyżej nie ma miejsca. Kontrolka WLAN na urządzeniu oraz kontrolka na switchu nie zapala się. Połączenia brak.
Próbowałem zmieniać tryb połączenia (100 Mb/s half-duplex, 10 Mb/s half/full-duplex), ale wtedy nie można się połączyć w ogóle. Wymieniałem także zasilacz oraz kabel LAN. Zastanawiałem się także nad aktualizacją firmware'u ale nie wiem czy jest to bezpieczne przy opisywanym problemie.
Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.
Pozdrawiam,
Astrin
Osbridge 2Si, problem z połączeniem ethernet
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Osbridge 2Si, problem z połączeniem ethernet
Jaka długość tego kabla jest i co to za kabel? Dziwne trochę, że auto-negocjacja szwankuje pomiędzy 10, a 100, a Ty na 10Mb/s nie możesz się spiąć.
Dresiarze to najtroskliwsi ludzie jakich znam, zawsze jak przechodzę obok nich pytają czy mam jakiś problem 

-
- Stały użytkownik forum
Urządzenie zostało już zdemontowane z masztu, także sprawdzałem na skrętce 10 m oraz na kablu dołączonym do routera, w obu przypadkach urządzenie zachowuje się tak samo.
Dodam jeszcze, że gdy połączenie zostanie nawiązane, nie ma problemu z jego utrzymaniem, 4 godziny działało bezproblemowo, oczywiście po odpięciu kabla LAN lub restarcie połączenia problem powraca.
Dodam jeszcze, że gdy połączenie zostanie nawiązane, nie ma problemu z jego utrzymaniem, 4 godziny działało bezproblemowo, oczywiście po odpięciu kabla LAN lub restarcie połączenia problem powraca.
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Więc nic z tym nie zrobisz. Podobna sytuacja miała miejsce w Nanostation M5. Trzeba było wysłać i wymieniali na nowe.
Dresiarze to najtroskliwsi ludzie jakich znam, zawsze jak przechodzę obok nich pytają czy mam jakiś problem