Różnice między modemami 3G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
digbuzz
Początkujący użytkownik forum

Różnice między modemami 3G

Post autor: digbuzz »

Cześć! Planuję zakup modemu 3G do mojego komputera ponieważ niestety w laptopie takiego nie posiadam, a szkoda trzeba przyznać. Wszedłem sobie na porównywarkę cen, bo wiadomo najtaniej się coś tam znajdzie i prawdę mówiąc nie wiem co wybrać. Jest tych modemów od groma - tańsze i droższe. Czym się sugerować? Co kupić? Są za 70zł są i za 160 a nawet i droższe. Czy droższy = lepszy? Spodobał mi się ten: USB ZTE MF631 jednak nie jestem pewien, czy nie lepiej kupić na początek coś tańszego? Dzięki za porady!
Ostatnio zmieniony 2012-09-25, 19:38 przez digbuzz, łącznie zmieniany 3 razy.
usagi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Różnice między modemami 3G

Post autor: usagi »

Wszystko zależy od tego, w jakiej sieci będziesz korzystać z modemu i oczywiście z jakiej technologią będziesz się łączyć. Rozważasz Internet na kartę, czy abonament? Zasięg jakich technologi masz na terenie, gdzie będziesz korzystać z modemu? Musisz sobie odpowiedzieć na te pytania i dopiero wtedy wybierać odpowiedni modem.
Usagi
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Kupuj Huawei E3131 i jak trzeba będzie router TP Link TL-MR3420, a później antenę, ale zależy na jakie pasmo, oraz nie powielaj wątków tu na forum bo są już setki o tym samym, więc nie leń się i zacznij czytać wątki, bo forum to nie gotowiec, że wystarczy się zarejestrować, napisać byle co i czekać na gotowa odpowiedź !
prosiak
Użytkownik forum

Post autor: prosiak »

USB ZTE MF631 to jakiś nie trafny wybór ... ani nie ma UMTS 900 ani nie ma VOICE
poszukaj jakiegoś co ma UMTS 900 i Voice

voice jest to przesył głosu przez modem ( czasem się przydaje ) jak sie telefon rozładuje :)

taki jest np huawei k3765 k3520 k3565 ale uważaj na ZTE nie polecam nie mają VOICE

A może chcesz coś do Androida ? ?
nic nie napisałeś

To tak jak ja bym napisał chce telewizor i podoba mi się samsung ....
Więcej danych danych

A <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> po co Ci modem ? zacznijmy od tego :P
digbuzz

Hej! Dzięki za odpowiedzi. Będę wybierał pomiędzy T-Mobile a Play. Ogólnie chodzi o coś takiego - pracuję głównie w biurze, jednak zdarza się ,ze muszę gdzieś jechać i wtedy podczas jakiś postoi przydałby mi się internet. Pewnie coś na kartę kupię, bo bez sensu płacić abonament, jak będę korzystał raz na jakiś czas. Stąd właśnie moje pytanie o ten model. Kupiłbym MEDIA-TECH MT4211 może w takim razie, jeśli ZTE jest zły?
Ostatnio zmieniony 2012-09-25, 19:38 przez digbuzz, łącznie zmieniany 1 raz.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

digbuzz pisze:Kupiłbym ten może w takim razie, jeśli ZTE jest zły?
Nie kupuj jakichś wynalazków, bo możesz mieć z nimi tylko kłopoty.
Najlepiej kup sobie jakiś modem Huawei, najlepiej E173u-2 lub E3131.
Zarówno jeden jak i drugi można dostać w salonach Play za 129 zł wraz ze starterem i pakietem transferu wielkości 1 GB ważnym przez 2 tygodnie od momentu aktywacji.
Oba modemy są bez simlocka, oba obsługują pasmo 900 MHz.
Różnica pomiędzy nimi jest taka, że E173u-2 obsługuje transmisję HSPA 7.2 Mb/s oraz funkcję VOICE, natomiast E3131 jest szybszy bo obsługuje transmisję HSPA+, ale za to nie da się na nim uruchomić funkcji VOICE.
Krzysztof
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Ale Ja Voice kiedyś chciałem używać poprzez modem to tragedia była z jakością rozmowy-rozmawiało się jak ze studni.

Także wg. mnie lepiej e3131 bo jak modem do internetu to do internetu, a do rozmów jest telefon lub Voip
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

pogodabartek pisze:Ale Ja Voice kiedyś chciałem używać poprzez modem to tragedia była z jakością rozmowy-rozmawiało się jak ze studni.
To jest fakt, że jakość dźwięku jest dosyć nędzna, a w dodatku zależy od mocy obliczeniowej komputera; im słabszy komputer, tym dźwięk gorszy.
Dla mnie funkcja Voice jest istotna gdy jestem za granicą i mam tylko jedną kartę miejscowego operatora. Wtedy korzystając z internetu, widzę gdy ktoś usiłuje się do mnie dodzwonić.

PS:
Jakość głosu zależy też od modemu. Np. na K3565 miałem zdecydowanie lepszą jakość głosu niż na E173u-2.
Ostatnio zmieniony 2012-09-13, 12:06 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
digbuzz

Od dzwonienia mam telefon, więc to mi w zupełności nie potrzebne ;-) Co do tych modemów, chyba masz rację, aczkolwiek dowiedziałem się w T-Mobile, że nie mają czegoś takiego jak ważność konta: automatycznie przedłuża się o rok, jak tylko uruchomię sobie internet. To by mi było na rękę, bo tak to bym musiał ciągle doładowywać ;-)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Roczna ważność konta jest już właściwie standardem chyba u wszystkich operatorów.
Więc nie pytaj o ważność konta, tylko o ważność pakietów danych, bo to one mają krótkie okresy ważności!
Co Ci z rocznej ważności konta, jeśli będziesz musiał co 2 tygodnie wykupywać następny pakiet danych, bo stary choć niewykorzystany, to już utracił ważność?
Krzysztof
digbuzz

Chris-Kr, serio? Bo ja myślałem, że w play doładuję np za 30zł i mam ważność konta tylko przez 30dni, a w T-Mobile powiedzieli mi, że doładuję za 30zł i mam ważne konto cały czas. Wystarczy, że połączę się z internetem i już mam przedłużoną ważność.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

digbuzz pisze:Chris-Kr, serio?
Jak najbardziej serio. Np. w Play Fresh masz ważność konta wynoszącą 1 rok po każdym doładowaniu, a w Orange możesz przedłużyć ważność konta o rok poprzez wysłanie darmowego SMS-a.
Bo ja myślałem, że w play doładuję np za 30zł i mam ważność konta tylko przez 30dni
Oferta Play nie jest optymalną dla Ciebie. Przejrzyj sobie na naszym Wiki opracowane przez kolegę ja.michal porównanie ofert operatorów:
http://wiki.bez-kabli.pl/index.php?titl ... we_prepaid
a w T-Mobile powiedzieli mi, że doładuję za 30zł i mam ważne konto cały czas. Wystarczy, że połączę się z internetem i już mam przedłużoną ważność.
Masz przedłużoną ważność konta, ale co z tego, jeśli nie masz ważnego pakietu transferu do wykorzystania?
W Orange Free na Kartę doładowując konto za 100 zł dostajesz bonus w wysokości 6 GB transferu ważny przez 150 dni, a wysyłając SMS-a o treści START pod bezpłatny numer 8002, wydłużasz ważność tego bonusu oraz konta do jednego roku, od dnia wysłania SMS-a!
A 100 zł, którym doładowałeś konto, zostaje Ci na rozmowy!
Krzysztof
darekka
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: darekka »

Jeśli chodzi o sieć Orange to na alledrogo są w przyzwoitych cenach startery z załadowanym pakietem GB(ważne rok z możliwością przedłużenia smsem o rok), które po wykorzystaniu możesz doładować ale jest to niepłacalne-taniej kupić następny.
Ale najpierw przed wyborem operatora sprawdź jakiej sieci masz zasięg w planowanych miejscach korzystania, bo jeśli wybierzesz źle to nie będziesz zadowolony. Pozdrawiam
darekka
ODPOWIEDZ