Oragne Freedom - próbować?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pawel93ekk
Początkujący użytkownik forum

Oragne Freedom - próbować?

Post autor: pawel93ekk »

Witam. Niedługo kończy mi się umowa w Orange i zastanawiam z przejściem z Oragne Free na Freedom. Do tej pory łapałem maksymalnie 3G, pytanie czy złapię CDMA? Na mapię Orange jestem na granicy zasięgu CDMA. Dziś był u mnie kolega ze swoim routerem
zebym mógł sprawdzić zasięg. Na większości parapetów w moim domu, dioda signal, na routerze paliła się na pomarańczowo, lecz gdy zapaliła się dioda zielona, nie mogłem połączyć się z internetem. Pokazywał się napis ' ograniczony dostęp '. Nie mam pojęcia czy to była kwestia ustawień, po prostu połączyłem się z routerem przez wifi.

Czy warto spróbować CDMA ? Podobno można odstąpić od umowy w ciągu 30 dni, wtedy będę jedynie stratny za koszt routera. Czy z anteną zewnętrzną dałoby radę ? Mieszkam w zalesionym terenie, wokół mnie są dwa nadajniki, jeden 11 KM, drugi nieco dalej.

Poprawa pisowni w temacie i treści.
Ostatnio zmieniony 2012-09-06, 19:29 przez pawel93ekk, łącznie zmieniany 1 raz.
mdfimage
Stały użytkownik forum

Re: Oragne Freedom - próbować?

Post autor: mdfimage »

Hmmm możliwe, że nie mogłeś się połączyć ponieważ sygnał poszedł na innego BTS-a (paliła się dioda connect?) i nie mogłeś się zalogować (troche to dziwne)
Najważniejsze jest to czy paliła czy się dioda connect?
P.S. zamów sobie tą usługe na próbe i zakup do niej antenke na 450mhz (CDMA) i wykieruj na stację
link do anteny http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-c ... z,4382.htm
Kacperoo
Stały użytkownik forum

Post autor: Kacperoo »

Antena zewnętrzna to podstawa przy takich odległościach od BTS, nawet w orange powinni mieć na stanie, dobrze zagadaj to Ci dają na sprawdzenie na 1dzień :ok:
pawel93ekk

a mogą dać na 1 dzień bez podpisywania umowy ? :D

druga sprawa to wybór routera. Dostępne modele to:

- Axesstel MV 610 (revision B)
- Anydata ADU895A (revision B)
- Axesstel 411
- Axesstel MV 410
- Axesstel MV 510
- Anydata ADU500A

Warto płacić więcej za modele z pierwszych pozycji, czy starsze modele będą wystarczające ?
Kacperoo
Stały użytkownik forum

Post autor: Kacperoo »

pawel93ekk pisze:a mogą dać na 1 dzień bez podpisywania umowy ?

Kiedyś była opcja wzięcia na próba przez jakiś okres.
Po podpisaniu umowy masz prawo z niej zrezygnować do 7dni (o ile dobrze pamiętam, nie chcę Cię skłamać). Wtedy Ty im wszystko oddajesz, osprzęt, kartę itd. Oni zwracają Ci koszty za zakupiony sprzęt, Ty jedynie jesteś stratny koszt aktywacji, tego nie zwrócą.
pawel93ekk pisze:druga sprawa to wybór routera

Wybór należy do Ciebie, czego oczekujesz, jak chcesz się łączyć, czy kablem usb lub lan czy przez wifi, osobiścię przez ponad 3 lata korzystałem z Axesstel MV 410R i było jak było, router często zrywał połączenie (przechodził w stan uśpienia) i nie chciał ponowić połączenia, pomagał reset. Usługi Orange były jakie były, czasami było miło, czasami leciały niecenzuralne słowa na ich usługi. Lepszego neta w moich warunkach z moimi potrzebami nie znajdę więc tylko to pozostaje.
Od 2 dni korzystam z Axesstel MV 610 i plusem jest stabilne połączenie, zaś minusem transfer, nie poprawił się wcale względem 410R ale może to przez obciążenia BTS.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

pawel93ekk pisze:a mogą dać na 1 dzień bez podpisywania umowy ?
Niestety nie, bo wtedy by wszyscy tak brali. :)
pawel93ekk

Domyślam się, że antena CDMA-10 byłaby lepszym wyborem niż CDMA-5.

A co do modemu to może skuszę się na MV 610, skoro trzyma stabilnie połączenie i wpłaconą kwotę za router zwracają
mdfimage
Stały użytkownik forum

Post autor: mdfimage »

Kacperoo pisze:Antena zewnętrzna to podstawa przy takich odległościach od BTS, nawet w orange powinni mieć na stanie, dobrze zagadaj to Ci dają na sprawdzenie na 1dzień :ok:
Wcale nie przy takiej odległości nie jest potrzebna antena (no chyba że dużo drzew) ja miałem 10km od BTS-a i miałem 0,5 mb w miare stabilny transfer :) :ok:
lechu1777
Obserwowany

Post autor: lechu1777 »

Myślę, że sytuacja jest nieco bardziej złożona niż drzewa i odległość :) Dobra antena, nie za długi kabel antenowy, umieszczenie anteny na dużej wysokości, różnica w wysokości terenu, sygnały w eterze oraz samo umieszczenie BTSa wydaje się mieć także spore znaczenie. Piszecie, że na 10km macie 0,5mbps, mi na 8km udaje się bez problemu wyciągać 1Mbps w dzień i późnym wieczorem jakieś 160-170KB/s. Przypadek też tutaj ma spore znaczenie, dlatego najlepiej potestować po prostu.

Nie zgodzę się z mdfimage, wg mnie antena na link 8km to mus, co dopiero na 11km w terenie zalesionym.

Sprawdzanie zasięgu kolorem diody to troche kiepski pomysł, jeżeli masz ruter od Orange to sprawdź tłumieniem w programie dołączonym do rutera. Na takiej podstawie cokolwiek można powiedzieć, bo lampeczki to raczej dla dzieci są.
edzia2392
Użytkownik forum

Post autor: edzia2392 »

ja radzilabym wziąć opcje orange free z cdma a mozna wziąć na probe na 14 dni alke jedynie w salonie i jest to oferta za 50zl 3 gb tylko a w normalnej ofercie masz 2 razy wiecej i trzeba zaplacic do tego aktywacje za wiecej zloty okolo 50 zl a normalnie jest 19.

Ja po 2 latach w orange freedom pro wybralam orange free z mo0demem anydata 890w z cdma rev b. za 59zl mam 15 gb i moge korzystac i z cdma i umts
Ostatnio zmieniony 2012-09-08, 23:33 przez edzia2392, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ