Znikające GB
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Znikające GB
Witam, od kwietnia posiadam internet w orange 14 GB i od tego czasu nie było miesiąca żeby nie ginęły mi w tajemniczych okolicznościach gigabajty za które przecież płacę. Pierwszy raz zginęło mi prawie 13 GB . Aktywowałem usługę szczęśliwe godziny i zacząłem pobierać po 24, a że prędkości były dobre to pobrałem około 16 GB. Następnego dnia z mojego pakietu nie zostało mi nic. Napisałem reklamację po około miesiącu zwrócili mi 4,5 GB. pomijam to że co miesiąc znika mi około 1,5 GB. Później znów błędnie naliczono dane i zniknęło mi około 4 GB. Czekam na rozpatrzenie reklamacji. Ale wczoraj zniknęło mi około 9 GB. A od początku okresu rozliczeniowego nie pobierałem nic po 24. po prostu wczoraj około godziny 19 dostałem sms że zostało mi 2,8GB. Top net info pokazuje że pobrałem niecałe 2 GB. Doszło do tego że jedna reklamacja czeka na rozpatrzenie a ja już napisałem drugą i boję się pobierać coś po 24 bo a nuż znów błędnie coś naliczą. Czy opisana przeze mnie sytuacja była by podstawą do zerwania
umowy bo Orange nie dotrzymuje jej warunków? Gotów jestem nawet zapłacić 650zł (tyle w moim przypadku wynosi kara) byle się od nich uwolnić. Poradźcie coś.
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
umowy bo Orange nie dotrzymuje jej warunków? Gotów jestem nawet zapłacić 650zł (tyle w moim przypadku wynosi kara) byle się od nich uwolnić. Poradźcie coś.
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2012-08-30, 11:36 przez voxuran, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Użytkownik forum
Re: Znikające GB
System jest zdrowy (oczywiście pewności nie ma nigdy). Eset smart security i Malwarebytes Anti-Malware nic nie znalazły, wszystkie automatyczne aktualizacje wyłączone. Poza tym używam top net info i on pokazuje zupełnie coś innego niż to co jest na moim profilu na Orange online. Przedtem miałem iplusa przez wiele lat i taka sytuacja nigdy nie miała miejsca. Poza tym wczoraj jakieś trzy godziny temu zanim dostałem tego smsa sprawdziłem na orange online i było około 12 GB do wykorzystania. Później wyłączyłem laptopa na około 3 godziny i włączyłem go około 18 a już godzinę później dostałem smsa że zostało mi 2800MB. Tak jest praktyczne co miesiąc, zawsze coś brakuje.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Niezależnie od TNI, ściągnij sobie jeszcze NetMeter - http://www.metal-machine.de
Tam masz możliwość obserwowania transferu na bieżąco na wykresie, oraz dokładnego liczenia wykorzystanego transferu.
Mimo wszystko najbardziej prawdopodobne jest, że coś Ci niepostrzeżenie zżera transfer (np. Skype), chociaż z drugiej strony awarii w Orange stanowczo wykluczyć też nie można.
Tam masz możliwość obserwowania transferu na bieżąco na wykresie, oraz dokładnego liczenia wykorzystanego transferu.
Mimo wszystko najbardziej prawdopodobne jest, że coś Ci niepostrzeżenie zżera transfer (np. Skype), chociaż z drugiej strony awarii w Orange stanowczo wykluczyć też nie można.
Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Po moich bojach z orange wiem, że stanowczo trzeba wziąć to pod uwagęChris-Kr pisze: z drugiej strony awarii w Orange stanowczo wykluczyć też nie można.

Na początek - zainstaluj jakiś wspomniany program liczący transfer i na bieżąco, nawet codziennie, porównuj z tym co podaje orange.
-
- Mistrz bezprzewodowy
hehe.. Ostatnio testowałem internet Orange Free jako prapaid, na próbę. Transfery nawet niezłe, ale zdziwiło mnie że tak szybko, praktycznie po 2 godzinach wyczerpał się transfer. Niby 1GB był do wykorzystania, ale kontrolowałem testy i w życiu nie uwierzę , ze tyle zeszło w tym czasie co testowałem. Coś jest na rzeczny z tym zliczaniem. Dzięki, za tą informacje. Widocznie obcinanie transferu jest u nich w promocji. 

-
- Początkujący użytkownik forum
NO WIEC W PLAYu NIE MOGE SIE DOLICZYC OK 1GB !!!
W ogole te ich historie polaczen sa tak zrobione ze b. trudno podliczyc.
Mam zrzut ekranu sprzed miesiaca i z historii polaczen sie nie zgadza !!
Moze jakas wspolna akcja do tego rzecznika niech zrobia tak zeby jasno wynikalo z historii polaczen, stan taki i taki na dany dzien i pozniej tyle i tyle zuzyte, zaokoraglone do pakietu, ile zostalo w ostatniej kolumnie i JASNO WSZYSTKO MA WYNIKAC I SIE ZGADZAC !!!!
CO ZA TRUDNOSC PROSTE JAK BUDOWA MLOTKA !!!!
Kiedys pracowalem z ludzmi ktorzy robia te ich systemy billingowe wiec mniej wiecej orientuje co za "specjalisci" to dlubia. No wiec wiekszosc to byly niestety pociotki jakis paryjniakow jeszcze z PRLu !!! Prawie jak "autostrady" albo "metro" !!!
W ogole te ich historie polaczen sa tak zrobione ze b. trudno podliczyc.
Mam zrzut ekranu sprzed miesiaca i z historii polaczen sie nie zgadza !!
Moze jakas wspolna akcja do tego rzecznika niech zrobia tak zeby jasno wynikalo z historii polaczen, stan taki i taki na dany dzien i pozniej tyle i tyle zuzyte, zaokoraglone do pakietu, ile zostalo w ostatniej kolumnie i JASNO WSZYSTKO MA WYNIKAC I SIE ZGADZAC !!!!
CO ZA TRUDNOSC PROSTE JAK BUDOWA MLOTKA !!!!
Kiedys pracowalem z ludzmi ktorzy robia te ich systemy billingowe wiec mniej wiecej orientuje co za "specjalisci" to dlubia. No wiec wiekszosc to byly niestety pociotki jakis paryjniakow jeszcze z PRLu !!! Prawie jak "autostrady" albo "metro" !!!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
nara, mogą być różnice i będą bo dane pewnie są liczone co 100 KB, a nie co 1 KB. To robi dużą różnicę. Sprawdź regulamin swojej promocji.
-
- Stały użytkownik forum
Ja miałem tak, że prawie każde połączenie występowało na billingu dwa razy. Z tą samą godziną i tym samym transferem. Geniusze z orange oczywiście twierdzili, że wszystko jest ok. Mają genialny system billingowy i on się nie myli. Dopiero gdy testy wraz z pełną dokumentacją trafiły do uke to nagle okazało się że mam rację. Umowę rozwiązaliśmy, ku ogromnej uldze obu stron. Mam żal do uke, że mimo wielu sygnałów nie pociągają operatora do odpowiedzialności za ewidentnie wadliwy system naliczania opłat.
A, i jeszcze 'przygoda' z pobieraniem nocnym. Zacząłem ściągać duże pliki kilkanaście minut po północy a system naliczył ten transfer do limitowanego. Wg billingu ściągnąłem prawie 2GB w czasie między 23:45 a 0:00
Na HSPA
I to też nie było dla działu reklamacji niczym niezwykłym 
A, i jeszcze 'przygoda' z pobieraniem nocnym. Zacząłem ściągać duże pliki kilkanaście minut po północy a system naliczył ten transfer do limitowanego. Wg billingu ściągnąłem prawie 2GB w czasie między 23:45 a 0:00

Ufo atakuje pisze:hehe.. Ostatnio testowałem internet Orange Free jako prapaid, na próbę. Transfery nawet niezłe, ale zdziwiło mnie że tak szybko, praktycznie po 2 godzinach wyczerpał się transfer. Niby 1GB był do wykorzystania, ale kontrolowałem testy i w życiu nie uwierzę , ze tyle zeszło w tym czasie co testowałem. Coś jest na rzeczny z tym zliczaniem. Dzięki, za tą informacje. Widocznie obcinanie transferu jest u nich w promocji.
-
- Stały użytkownik forum
Ewidentnie mam "szczęście". Już ok. 2 tygodni używam startera 1 GB i pozostało mi jeszcze ponad 600 MB.zygzak73 pisze:hehe.. Ostatnio testowałem internet Orange Free jako prapaid, na próbę. Transfery nawet niezłe, ale zdziwiło mnie że tak szybko, praktycznie po 2 godzinach wyczerpał się transfer. Niby 1GB był do wykorzystania, ale kontrolowałem testy i w życiu nie uwierzę , ze tyle zeszło w tym czasie co testowałem. Coś jest na rzeczny z tym zliczaniem. Dzięki, za tą informacje. Widocznie obcinanie transferu jest u nich w promocji.
Ps. Kupiłem dawniej doładowanie w allegro na Play 60 PLN za 44,15. Zgodnie z opisem aukcji po miesiącu dostałem kody mailem. Jednak dzień - może kilka dni po mailu z kodami dowiedziałem się, że konto sprzedawcy zostało zablokowane, zaczęły się pojawiać komentarze, że to oszust itd. itp. Więc mi się upiekło. No i komentarz wystawiłem pozytywny, chyba dobrze zrobiłem...?
Mam Orange Free na abonament. Jestem z niego zadowolony. Ok. 01.09.2012 postawili nadajnik UMTS w pobliskiej miejscowości Grabnik i i prędkości skoczyły: z EDGE na HSPA++
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kolejny przykład działania systemu bilingowego Orange:
Żeby pobrać taką ilość danych w takim czasie musiał bym mieć łącze 472 Mb/s 
Kod: Zaznacz cały
2012.10.28 08.01 1,00 kB Internet 0,00 Dane Standard
2012.10.28 08.02 3626542,00 kB Internet 0,00 Dane Standard

-
- Stały użytkownik forum
Niekoniecznie. Na bilingu jest godzina zainicjowania połączenia. Musiałbyś pokazać następne połączenie ( po 8:02 ), wtedy by można określić, czy ten wynik jest od czapy.frutis pisze:Żeby pobrać taką ilość danych w takim czasie musiał bym mieć łącze 472 Mb/s
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2012-10-29, 18:23 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2012-10-29, 18:22 przez zygzak73, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zapomniałem o tym, że jest to godzina zainicjowania połączenia. Jak widać w nocy nie myślę już zbyt trzeźwo