Czas budowy BTS

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Karakaryna
Stały użytkownik forum

Czas budowy BTS

Post autor: Karakaryna »

Witam. Nie wiecie może jak długo trwa wybudowanie i uruchomienie BTSa od czasu wydania pozwolenia?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Czas budowy BTS

Post autor: ja.michal »

Od kilku dni do kilu miesięcy, a nawet lat. ;)
Zależy od widzimisię operatora.
Ostatnio zmieniony 2012-06-12, 07:30 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Od uprawomocnienia się kompletu pozwoleń dziś zazwyczaj buduje się szybko (jeśli hołota nie protestuje), do roku czasu. A kiedy odpalenie, to trudno powiedzieć - od kilku tygodni do roku od zakończenia budowy.
Karakaryna
Stały użytkownik forum

Ok dzięki. Mam nadzieje że w moim przypadku zrobią to szybko, bo sprawa ma się dołożenia anten Aero2 do wieży która stoi już parę lat. ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Karakaryna pisze: Mam nadzieje że w moim przypadku zrobią to szybko, bo sprawa ma się dołożenia anten Aero2 do wieży która stoi już parę lat.
Przykład nr 1:

Zabrzeg - powiat bielski, woj. śląskie.
Wieża PTK Stoi co najmniej 10 lat. Pozwolenie UKE na Plusa GSM900 na tym obiekcie pojawiło się bodajże w 2008 roku. Stacja została wybudowana w lecie 2011, i do dziś nie pali.
Przeszkód formalnych z tego co wiem - brak. W międzyczasie (jeszcze przed zakupem Polkomtela przez p. Solorza) zainstalował się tam Aero2 - inwestycja trwała ok. pół roku.
Dziś mieszkańcy Zabrzegu, Landka, Bronowa itd. mają od Plusa LTE i UMTS900, natomiast brak GSM. A do U900 telefon się nie zaloguje, póki nie złapie sieci macierzystej (albo złapie na przysłowiową "jedną kreskę" - oczywiście outdoor - po chwili reselekcja na Aero2 a w momencie nawiązania połączenia handover do szczątkowego GSM) - tak więc o rozmowach głosowych można zapomnieć, w znaczniej części tego obszaru także na zewnątrz budynków.

Gdzie tu jakakolwiek logika ?

Przykład nr 2:

Skrzyszów (woj. śląskie, pow. wodzisławski).
Wieża Plusa przy autostradzie A1, która za kilka miesięcy zostanie oddana.
Na tejże wieży od połowy 2010 roku rdzewieje kompletna stacja GSM PTK Centertel.
A na południe od tego obiektu,w centrum miejscowości z usług Orange można zasadniczo korzystać tylko poprzez roaming z czeskimi sieciami.
Problemów formalnych brak.

Tak więc nawet dowieszenie się do obiektu innego operatora może być problematyczne.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Karakaryna pisze:Mam nadzieje że w moim przypadku zrobią to szybko, bo sprawa ma się dołożenia anten Aero2 do wieży która stoi już parę lat.
W mojej okolicy dołożenie anten aero2 do BTS plusgsm gdzie było tylko 2G trwało 0 czasu gdyż ruszyła zaraz po opublikowaniem listy :) sam montaż jak patrzyłem trwał jeden dzień, dziś mam zamiar potestowac offseta na 2/3km z nowiutkimi antenami aero2 zaraz pędzę do sklepu po starter plusa :D

Nie jest tak źle 4 lata czekałem aż cokolwiek blisko wybudują czy tez wyczarują :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

atento pisze:W mojej okolicy dołożenie anten aero2 do BTS plusgsm gdzie było tylko 2G trwało 0 czasu gdyż ruszyła zaraz po opublikowaniem listy :) sam montaż jak patrzyłem trwał jeden dzień
Rozumiem, że mowa o stacji Plusa i dowieszają osobne anteny dla Aero2 ?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Patryk pisze:po chwili reselekcja na Aero2 a w momencie nawiązania połączenia handover do szczątkowego GSM
No ja nie wiem po co oni tak zrobili, przecież 100% rozmów głosowych rozpoczętych w Aero2 jest od razu zrzucane do GSMu, który aktualnie powinno się odciążać, a nie na chama wciskać tam ruch.
Kamil1000
Stały użytkownik forum

Post autor: Kamil1000 »

Maciek764 pisze:100% rozmów głosowych
Ciekawe jest to co piszesz, bo ja jakoś nie mam problemów z utrzymaniem połączenia głosowego w Aero2. Wystarczy, że terminal działa w trybie UMTS only oraz nie znajduje się w zasięgu sieci 3G Polkomtela.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

atento pisze:W mojej okolicy dołożenie anten aero2 do BTS plusgsm gdzie było tylko 2G
U mnie było identycznie i powinienem sie cieszyć ale tak nie jest :(
w mojej okolicy nie było 3G więc udało mi się złapać odległego BTSa z 15km i neta miałem super ok 6Mb W maju uruchomili Aero2 na "Plusie" niedaleko mnie i modem sie teraz loguje do tej stacji a prędkość to 2-2,5Mb z dużym problemami z łączeniem sie ze stronami internetowymi :dobani:
Tak że nowy nadajnik a nie mam sie z czego cieszyć
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Kamil1000 pisze:Ciekawe jest to co piszesz, bo ja jakoś nie mam problemów z utrzymaniem połączenia głosowego w Aero2. Wystarczy, że terminal działa w trybie UMTS only
Przecież to oczywiste - jak telefon ma wyłączone radio GSM to nie może wykonać przeniesienia na ten system.
Tylko...jak się siedzi na tyłku w jednym miejscu to można się tak bawić.
To jest telefonia ruchoma, ma działać w trybie automatycznym tak jak należy, a tego aktualnie w Plusie brakuje.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk pisze:
Rozumiem, że mowa o stacji Plusa i dowieszają osobne anteny dla Aero2 ?
W zasadzie to widziałem tylko monterów ale nie patrzyłem na maszt, później z lornetki popatrzę dokładniej, kiedyś były tylko 3 (lub 4 nie znam sie ) anteny prostokątne powieszone. Stacja posiadała tylko GSM 900 , chciałem wczoraj kupić starter i lipa nie było w sklepie ehh.

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/52.77070 ... 51367/z/14
Awatar użytkownika
LiO19
Stały użytkownik forum

Post autor: LiO19 »

Ja na HSPA od T-Mobile czekałem hmm 3 lata ;)
Ogólnie dali nawet 7.2Mb/s na 5.78Mb/s :D
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Kamil1000 pisze:Ciekawe jest to co piszesz, bo ja jakoś nie mam problemów z utrzymaniem połączenia głosowego w Aero2. Wystarczy, że terminal działa w trybie UMTS only oraz nie znajduje się w zasięgu sieci 3G Polkomtela.
Tak, bo wszyscy ludzie mają ustawione telefony w UMTS only. I jeszcze wymuszają pasmo 900 :hyhy:
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Odnośnie mojej wcześniejszej wypowiedzi BTS jeszcze nie działa... ehh za to sieje sygnałem . Na stacji bazowej nie dołączali żadnych nowych anten są stare 3 prostokątne i nadają 3G i 2G ;o modem czasami "pokazuje plus3G i aero2 za to tni eho tylko sile sygnału ktora rowna sie z sygnałem 2G plusa i nie można się zarejstrowac (testowalem stacje oddalona o 16km aero2 i karta plusa działa http://www.speedtest.net/result/2012924451.png bez anteny 107dBm CSQ słabiutkie max 3,99)
atento
Stary wyga bezprzewodowy

To tak wczoraj o 13 do 8 dziś rano był zasięg wyśmienity za to transfer praktycznie zerowy ;p
już myślałem ze modem się zepsuł

Na samochodach maja stare anteny zrobili podmiankę obecnych na nowe sztuki (tak przypuszczam nie miałem lornetki by zaglądać na maszt), nawet nie wiem czy wszystkich, wykopali rów i zapewne "światło" dziś połoza czy tez położyli :)
Chłopaki pod BTS"em siedzą już trzeci dzień jak patrzyłem jakies 30min temu to piwo pili pod sklepem ;/
Karakaryna
Stały użytkownik forum

U mnie póki co zasięgu aero2 dalej brak. Może już niedługo. Gdy przejeżdżałem autem przez miejscowość oddaloną 2km od masztu na którym mają powiesić aero2 to na telefonie znalazłem PL 17 ale jest to najprawdopodobniej zasięg z Dzierżoniowa. No cóż pozostaje tylko czekać :)
Ostatnio zmieniony 2012-06-29, 21:22 przez Karakaryna, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Karakaryna pisze:U mnie póki co zasięgu aero2 dalej brak. Może już niedługo.
Karakaryna pisze:No cóż pozostaje tylko czekać :)
Też czekam na uruchomienie tej stacji w Szklarach ;)
Powinno z niej dolatywać do Srebrnej Góry
Ostatnio zmieniony 2012-06-29, 21:22 przez marens, łącznie zmieniany 1 raz.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Stacja działa, speedtest robiony na pierwszym Orlenie w Ząbkowicach od strony Wrocławia
Obrazek
zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: zimplusowany »

Orientujecie się, czy Aero2 tam, gdzie dostaje nowe pozwolenia na stacjach Plusa GSM900 dokłada swój sprzęt, czy korzysta z już działającej infrastruktury?
Awatar użytkownika
PC174

Post autor: PC174 »

To może podam przykład z mojego miasta:
Era - pozwolenie od 2008 r. Miejsce - komin. Anteny założyli dopiero teraz w czerwcu, a kiedy ruszy... To nie wiadomo.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Jeżeli to miasto to Olesno to bardzo współczuję gdyż nigdy nie zapomnę jak tam byłem i miałem telefon w "prestiżowym" Plusie i nie było zasięgu GSM/2G na zewnątrz budynków w środku miasta :hyhy:
Awatar użytkownika
PC174

Maciek764, dobrze mówisz. Jak widać Plus to mój operator to mogę się wypowiedzieć. Otóż obecnie jestem ogrodzony z trzech stron ich antenami, więc z GSM nie ma problemu ;) Gorzej jest z 3G... W styczniu (w końcu!) postawili se na rynku swój maszt. Mam do niego 400m i nie łapię zasięgu 3G :hyhy:
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

No cóż, ważne że jest jakiś postęp :P A inna sprawa, że zbierają się 2 lata do budowy i odpalenia aż w końcu wychodzi jakiś bubel który właśnie ma zasięg 300 metrów bo anteny ma w jakimś absurdalnym miejscu albo nakierowane w... ścianę sąsiedniego budynku. W Plusie to niestety częste :]
Awatar użytkownika
PC174

Dokładnie tak, jakbyś przy tym był :D tylko z budową się uwinęli szybko: pozwolenie - październik, odpalenie - styczeń! Co do umiejscowienia... Z mojej strony kościół, a z drugiej komin. Zmuszony jestem do siedzenia przy oknie, ale jest to 2 Mb/s (w nocy ponad 6 Mb/s) :hyhy:
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Niestety ja teraz plącze od poniedziałku, jak kolega wyżej. Odpalili stacje aero2 i używam plusa w nocy download 1,5Mbps upload 0,6Mbps w dzień miedzy 10 a 23 tragedia rwie szarpie do tego długo loguje zazwyczaj transfer download 0,20Mbps upload 0,60Mbps, często strony się nie wczytują.
Pingi od 100 do 3000 zazwyczaj w granicach górnych. Najgorsze to, ze nie mogę teraz złapać zasięgu innego BTS(używając offset-a) z 15Km który mi dawał rewelacyjne osiągi i można było normalnie używać.
Antena jest centralnie skierowana w moim kierunku, po drodze mam las, mimo tego zasięg mam w najgłębszym zakamarku domu , gdzie bym nie przeniósł modemu, czy tez podłączył antenę w nocy zawsze równiutko 1,5Mbps wiec sadze, ze jeszcze neta do stacji nie podłączyli lub jest taki zwalony Zważywszy na to, że w najlepszym miejscu z antena mam pełny zasięg do konca skali wraz z pełnym CSQ.

Komenda AT nie mogę wydobyć profilu QOS UMTS z tego BTS, z innych nie ma problemu ;o
Jednym słowem tragedia...Obrazek

Nie daleko odpalono Bts-y, orange 3 dni od ukazania sie pozwolenia i T-mobile po okolo 2tyg od pozwolenia, mimo ze oba mają pozwolenie na 900/2100 działają wyłącznie na 2100, 900mhz nie włączyli.
uberas
Stały użytkownik forum

Post autor: uberas »

marens pisze:Stacja działa, speedtest robiony na pierwszym Orlenie w Ząbkowicach od strony Wrocławia
[url=http://www.speedtest.net/result/2050020081.png]Obrazek[/URL]
Skąd taki Down, Up + ping na AERO2? Przecież jest ograniczenie 512 kb/s down, 256 kb/s up?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

uberas pisze:Skąd taki Down, Up
Plus lub CP przez Node B Aero2.
uberas pisze:ping na AERO2
Modem HSPA+.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

atento pisze:plącze od poniedziałku, jak kolega wyżej
Znam ten ból bo mam taką samą sytuacje
Wszystko by było ok gdyby nie korzystało tylu opereatorów z tej samej anteny Dla właściciela anten jest to jakiś interes ale dla zwykłych użytkowników już nie
Jedynym wyjściem jest znaleźć sposób na łączenie sie z wybranym BTSem lub odrzucenie wybranego (tego niepożądanego) Chodzi mi po głowie znalezienie sposobu na zmianę priorytetu (tj. poziomu sygnału) według którego modem łączy się z nadajnikiem tak żeby nie łączył się z najsilniejszym sygnałem
Na razie brak mi czasu na rozwiązanie tego problemu ale jak wieczory będą dłuższe to coś wymyślę w tej kwesti
ODPOWIEDZ