Ustawienie 2 anten do LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ustawienie 2 anten do LTE
Witajcie.
Dawno temu kupiłem antenę Cybertech do 3G.
Ostatnimi czasy mam LTE i w końcu zmobilizowałem się do zakupu specyficznej anteny.
Jednak co zrobić z tamtą? Nie mogłem ją podczepić pod nowy modem (inne wejście), jednak z tą przyszedł i nowy konektor - sprawdziłem pasuję i nawet łapie LTE (na tej starej dedykowanej pod 3G antenie).
Nie wiem czy przez to że jest ona na 3G jest jakikolwiek zysk, ale na pewno sama świadomość że antena jest umieszczona dosyć wysoko daje widoczne rezultaty.
I teraz zastanawiam się co zrobić z tą anteną, w końcu modem LTE obsługuje dwie.
Czytałem że "zwiększa to jakoś przepustowość" czy coś, jedną antenę ustawia się w X polaryzacji a 2 w Y, nie wiem jednak jak się za to zabrać i tu moje pytania:
1. Czy taka antena w ogóle się nadaje i jest sens tak tego ustawiania?
2. Jeżeli będę miał podczepione 2 anteny to czy któraś jest "główniejsza"? (chodzi o to aby ewentualnie to była ta dedykowana do LTE).
3. Na antenie mam napis:
<----- Polaryzacja ------>
Czyli jedną mam ustawić aby napis do podłoża był poziomo a drugą pionowo?
Czy któraś z tych opcji jest "mniej afektująca"? Według Was tą antenę dedykowaną pod LTE powinienem podłączyć pionowo czy poziomo?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Dawno temu kupiłem antenę Cybertech do 3G.
Ostatnimi czasy mam LTE i w końcu zmobilizowałem się do zakupu specyficznej anteny.
Jednak co zrobić z tamtą? Nie mogłem ją podczepić pod nowy modem (inne wejście), jednak z tą przyszedł i nowy konektor - sprawdziłem pasuję i nawet łapie LTE (na tej starej dedykowanej pod 3G antenie).
Nie wiem czy przez to że jest ona na 3G jest jakikolwiek zysk, ale na pewno sama świadomość że antena jest umieszczona dosyć wysoko daje widoczne rezultaty.
I teraz zastanawiam się co zrobić z tą anteną, w końcu modem LTE obsługuje dwie.
Czytałem że "zwiększa to jakoś przepustowość" czy coś, jedną antenę ustawia się w X polaryzacji a 2 w Y, nie wiem jednak jak się za to zabrać i tu moje pytania:
1. Czy taka antena w ogóle się nadaje i jest sens tak tego ustawiania?
2. Jeżeli będę miał podczepione 2 anteny to czy któraś jest "główniejsza"? (chodzi o to aby ewentualnie to była ta dedykowana do LTE).
3. Na antenie mam napis:
<----- Polaryzacja ------>
Czyli jedną mam ustawić aby napis do podłoża był poziomo a drugą pionowo?
Czy któraś z tych opcji jest "mniej afektująca"? Według Was tą antenę dedykowaną pod LTE powinienem podłączyć pionowo czy poziomo?
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Ustawienie 2 anten do LTE
Jedną pionowo, a drugą poziomo.
Anteny 3G nie podłączaj, bo jest na inne pasmo i może zepsuć modem, chyba, że będziesz używać tylko do HSPA+ i to w mieście na UMTS 2100
Antena musi być dedykowana na odpowiednie pasmo jakie obsługuje modem.
Anteny 3G nie podłączaj, bo jest na inne pasmo i może zepsuć modem, chyba, że będziesz używać tylko do HSPA+ i to w mieście na UMTS 2100
Antena musi być dedykowana na odpowiednie pasmo jakie obsługuje modem.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ooo, zepsuć modem? Osiągam na niej o wiele lepsze prędkości ale w takim razie to lepiej odłączę i zaraz zamontuję tą z LTE.
Pytanie tylko czy to jest jakaś różnica czy zrobię to w polaryzacji poziomej czy pionowej? Czy któraś opcja jest bardziej preferowana czy jest to bez znaczenia.
Pytanie tylko czy to jest jakaś różnica czy zrobię to w polaryzacji poziomej czy pionowej? Czy któraś opcja jest bardziej preferowana czy jest to bez znaczenia.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Anteny nadawcze GSM/UTMS pracują w polaryzacji V-pol (pionowa), ale ostatnio najczęściej stosuje się X-pol ( -45 i +45 stopni),December pisze:
polaryzacji H (pozioma) się nie stosuje wcale z uwagi na gorszą propagację fali.
Jak twój nadajnik nadaje w polaryzacji V, to antenę musisz też ustawić V.
Jak antena nadawcza jest X-pol, to polaryzacja anteny odbiorczej jest zupełnie bez znaczenia. jakkolwiek ustawisz, pionowo, poziomo czy na skos to będzie OK.
Ponieważ zwykle nie wiemy jaką polaryzację ma nadajnik, to preferowane jest ustawienie V.
-
- Użytkownik forum
Też mnie zaciekawiły dwa wyjścia antenowe w E398 i znalazłem taką informację:
Źródło: http://www.bez-kabli.com.pl/pl/p/Antena ... ei-E398/88
Choć muszę przyznać że strona jakaś dziwna, nie dość że znajoma nazwa
to jeszcze np to http://www.bez-kabli.com.pl/pl/p/Konekt ... lus-TS9/86 na zdjęciu konektor identyczny z tym co mam do E182E który nie pasuje do E398. Niby można go wetknąć ale się rozgina i nie trzyma.
Kod: Zaznacz cały
Sygnał LTE nadawany jest w dwóch polaryzacjach poziomej (H) i pionowej (V) dlatego w skład zestawu wchodzą dwie anteny. Jedną antenę montuje się obróconą o 90˚ w stosunku do drugiej.
Choć muszę przyznać że strona jakaś dziwna, nie dość że znajoma nazwa