Wybór internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Wybór internetu
Witam, od bodajże 5 lat mam internet 1 mb down, 0.25 mb up od "Multimedii". Od prawie dwóch lat użeram się z nimi, aby przyspieszyli mi łącze, nic nie chcą zrobić. Zdegustowany płaceniem 70 zł/msc za 1mb szukam rozwiązania internetowego bez limitu z dość małym pingiem (żaden kabel nie pójdzie, a to nie ma już kabli etc...). Na razie dowiedziałem się o internecie Aero2, korzystam z niego aktualnie na D100+E169 w HSDPA, jego wyniki to 0.51 down, 0.2 up 120 ping. Czyli tyle, ile przystało na aero2. Jest to rozwiązanie darmowe, a nawet dobre, lecz szukam czegoś co dało by mi internet ~~4 mb down (tyle mi w zupełności wystarczy) x uploadu + ~~60 pingu+ brak limitu danych. Myślałem nad jakimś internetem radiowym, lecz nie spotkałem się z takim w okolicy. Mieszkam w Grabinie obok Płocka. Jeżeli ktoś by mógł mi pomóc byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Wybór internetu
uberas, nie znajdziesz takiego z bardzo prostej przyczyny. Nie ma internetu komórkowego bez limitu danych. Żeby być dokładnym to nie ma bez limitu w pełnej prędkości. Po przekroczeniu limitu prędkość jest obniżana (T-Mobile, Play, Orange) lub płaci się za każdy dodatkowy MB (Cyfrowy Polsat, Plus, Orange przy uruchomieniu takiej opcji).
-
- Stały użytkownik forum
No a kolega ma radiówkę o nazwie X, płaci 20 zł/msc i ma 2 mb down 1 mb up 60 ping, bez limitu, gdzie takie coś zdobyć?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To co innego. Sieć w darmowym paśmie zrobiona przez jakiegoś lokalnego dostawcę. Musisz popatrzeć/popytać w okolicy.
-
- Stały użytkownik forum
No właśnie patrze.. i nic nie ma a takie rozwiązanie byłoby najlepsze. Mógłby ktoś ze mną poszukać?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Może tutaj coś znajdziesz.
http://www.dostawcy-internetu.pl/
http://www.dostawcy-internetu.pl/
-
- Stały użytkownik forum
Tylko 1 oferta była dobra, reszta nie. Z tym, że ta jedna dobra oferta była 200 km odemnie...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
uberas, zajdź na trzepak.pl i zapytaj w odpowiednim dziale.
-
- Stały użytkownik forum
Słuchajcie, nie ma żadnej oferty na tym wygwizdowie. Olewam prędkość downloadu oraz uploadu, zależy mi na niskim pingu (nie wahającym się), braku limitu i stabilnemu połączeniu. Mogę podłączyć kabel od telefonu żeby pracował na 56 kbit? I jakie będą to pingi + stabilność oraz czy nie będę miał jakiś kosztów za impulsowanie.
Ostatnio zmieniony 2012-10-26, 17:27 przez uberas, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jaki kabel, od jakiego telefonu? Zgadywać mamy o co Ci chodzi?uberas pisze:Mogę podłączyć kabel od telefonu żeby pracował na 56 kbit?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Miałem internet 1mb + telefon od multimedii. Podpisywałem w innych terminach umowy i za internet już rozwiązałem a na telefon jest jeszcze do sierpnia.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Przestań trollować !uberas pisze:Mogę podłączyć kabel od telefonu żeby pracował na 56 kbit? I jakie będą to pingi + stabilność
Najpierw piszesz że kabla nie masz, a teraz nagle okazuje się, że telefon jest.
Ręce opadają.
Pingi na połączeniu dialup są sekundowe, a co do ceny połączeń to wg cennika Twojej taryfy.
Zazwyczaj to cena za połączenie strefowe.
Pewnie jakbyś się uparł to byś dostał jakąś paczkę z zabytkowej taryfy typu 30 h za 60 zł.
Nie prościej założyć najwolniejszy ADSL ?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Stały użytkownik forum
Nie trolluje, mam kabel lecz od multimedii które mogą mieć max 1mbs od 8 lat i nie planują NIGDY modernizacji... SAM JESTEM ZAŁAMANY, lecz co mam zrobić? Najwolniejszy ADSL = 128kb/s za 80 zł...
-
- Obserwowany
W Staruch Budach jest nadajnik LTE, możesz próbować z anteną.
W tym samym miejscu jest Orange CDMA, z trzema nośnymi osiągnięcie 50-60ms nie stanowi problemu, tym bardziej na tak małej odległości od nadajnika. Także możesz brać na próbę.
W Płocku,Kutnowska masz nadajnik Orange UMTS2100 (HSPA+/HSPA+DC ? tego nie wiem).
Właściwie to tyle z bliskich nadajników.
Najlepsze pingi na LTE, potem HSPA+ / HSPA+DC. Co do CDMA z 3 nośnymi to ciężko mi je uplasować, nie testowałem tego internetu, ale ludzie którzy mają deklarują pingi nawet <50ms.
W tym samym miejscu jest Orange CDMA, z trzema nośnymi osiągnięcie 50-60ms nie stanowi problemu, tym bardziej na tak małej odległości od nadajnika. Także możesz brać na próbę.
W Płocku,Kutnowska masz nadajnik Orange UMTS2100 (HSPA+/HSPA+DC ? tego nie wiem).
Właściwie to tyle z bliskich nadajników.
Najlepsze pingi na LTE, potem HSPA+ / HSPA+DC. Co do CDMA z 3 nośnymi to ciężko mi je uplasować, nie testowałem tego internetu, ale ludzie którzy mają deklarują pingi nawet <50ms.
-
- Stały użytkownik forum
No ale tu wszędzie nasuwa się magiczne słowo "limit" - ja po prostu nie przeżyje z limitem. Załóżmy mam teraz 512kb/s od aero2, wykorzystuje je na maxa czyt. ściągam jedynie aktualizacje do gier 200mb i oglądam filmy w 240p (na okrągło) przypuśćmy na takim LTE ~~40mb zużyłbym to wszystko w parę minut (ściągnął jakieś gry, update, obejrzał filmy w 1080p).
- wojteks
- *** Administrator ***
No to zapomnij o innym internecie niż kablowy lub sensowna radiówka.uberas pisze:ja po prostu nie przeżyje z limitem
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
No właśnie, jaka sensowna radiówka... nie mogę nigdzie nic znaleźć. Pomoże mi ktoś??
-
- Obserwowany
To są lokalni dostawcy, poszukaj sobie w internecie. Ciężko żeby ktoś nie stamtąd znał takiego dostawcę.
Co do limitu to zależy od potrzeb i tego jak się można ograniczyć. Ja się np. jestem w stanie zmieścić w 10GB w tej chwili, a na co dzień korzystałem z nielimitowanego szybkiego internetu. Kwestia zaakceptowania tego z czego się korzysta. Grami, pocztą i www, a nawet muzyką tego nie wykorzystasz. Kwestia tego ile filmów MUSISZ ściągnąć, bo zapewne o to chodzi i to głównie zabiera transfer.
http://www.dostawcy-internetu.pl/oferta ... abina.html
http://www.petrotel.pl/index.php
Co do limitu to zależy od potrzeb i tego jak się można ograniczyć. Ja się np. jestem w stanie zmieścić w 10GB w tej chwili, a na co dzień korzystałem z nielimitowanego szybkiego internetu. Kwestia zaakceptowania tego z czego się korzysta. Grami, pocztą i www, a nawet muzyką tego nie wykorzystasz. Kwestia tego ile filmów MUSISZ ściągnąć, bo zapewne o to chodzi i to głównie zabiera transfer.
http://www.dostawcy-internetu.pl/oferta ... abina.html
http://www.petrotel.pl/index.php
- wojteks
- *** Administrator ***
Przepytaj sąsiadów/kolegów z okolicy może takie coś cudowne mają/znają.uberas pisze:nie mogę nigdzie nic znaleźć
[ Dodano: 2012-10-26, 21:44 ]
Pewnie ani jednego tylko tak, żeby przed kolegami się chwalić "że już 1TB filmów mam na dysku".lechu1777 pisze:Kwestia tego ile filmów MUSISZ ściągnąć
Bez ściągania filmów i grania online da się doskonale funkcjonować.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Na stronie dostawcy-internetu są jakieś bzdury i oferty z przed wieku...
Pytałem w pobliżu i jeden Pan ma radiówke od petrotelu 2mb, cudem złapał zasięg a takto niektórzy neo, multi i reszta jakieś GSM. Nie mogę się zmieścić w limicie, jakbym miał szybki internet to odrazu kupię grę i 16 gb pójdzie w parę sekund... Oglądając jakieś vlogi etc etc na yt w 1080p po 40 minut też limit zejdzie w mig więc nie widzę największego sensu brać coś z limitem.
Pytałem w pobliżu i jeden Pan ma radiówke od petrotelu 2mb, cudem złapał zasięg a takto niektórzy neo, multi i reszta jakieś GSM. Nie mogę się zmieścić w limicie, jakbym miał szybki internet to odrazu kupię grę i 16 gb pójdzie w parę sekund... Oglądając jakieś vlogi etc etc na yt w 1080p po 40 minut też limit zejdzie w mig więc nie widzę największego sensu brać coś z limitem.
-
- Mistrz bezprzewodowy
O ile gry, YT, ... można sankcjonować jako kwestie indywidualnego upodobania, to takie bezsensowne nagminne ściąganie i nie sprawdzanie zawartości, które niestety się zdarza, trzeba piętnować i krytykować (to nie tylko kwestia niepotrzebnego obciążenia łącz ale także dbałości o środowisko naturalne, bo jest zużywana nie potrzebnie energia która przecież u nas nie pochodzi ze źródeł odnawialnych).wojteks pisze: Pewnie ani jednego tylko tak, żeby przed kolegami się chwalić "że już 1TB filmów mam na dysku".
jareq
-
- Początkujący użytkownik forum
Nie wiem czy już udało ci się coś wybrać, ale moim zdaniem mylisz pojęcia. "kb/s" to jednostka, która umożliwia ci - nie zagłębiając się w szczegóły - określenie ile danych MAKSYMALNIE ściągniesz w ciągu 1s. Nie ma to nic wspólnego z miesięcznym limitem transferu danych. Górną granicę wyznacza tu technologia, choć czasami operator również dokłada swoje trzy grosze (np Aero2). Przytoczony przeze mnie limit transferu danych jest zależny od operatora(w Plusie np ustalony jest na poziomie 8GB dla osób mających już umowę z tą firmą + 50 GB od 24:00 do 8:00).uberas pisze:No ale tu wszędzie nasuwa się magiczne słowo "limit" - ja po prostu nie przeżyje z limitem. Załóżmy mam teraz 512kb/s od aero2, wykorzystuje je na maxa czyt. ściągam jedynie aktualizacje do gier 200mb i oglądam filmy w 240p (na okrągło) przypuśćmy na takim LTE ~~40mb zużyłbym to wszystko w parę minut (ściągnął jakieś gry, update, obejrzał filmy w 1080p).
Moja sugestia - jeśli dużo sciągasz niezależnie do tego czy chcesz zaimponować dziewczętom lub chłopcom czy też rzeczywiście masz takie potrzeby, korzystaj z ofert z dużymi limitami w godziniach nocnych.
::Just two wheels::
-
- Stały użytkownik forum
Od 24 do 8 to śpię, a mi potrzebne wyświetlanie na bierząco np. film 1080p na YT albo aktualizacje do gier. Już wróciłem na 1mb po kablu i odradzam wszystkim jakiekolwiek połączenia mobilne/radiowe lub cokolwiek innego. Mam teraz 20ms i jest pięknie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kabel to kabel. Jakby wszyscy mieli możliwość korzystania z kabla, to nie byłoby użytkowników LTE, którzy wyciągają 1mbit/s...uberas pisze:odradzam wszystkim jakiekolwiek połączenia mobilne/radiowe
http://speedtest.net/result/2248287042.png
-
- Stały użytkownik forum
-
- Obserwowany
uberas tylko na 1Mbps możesz zapomnieć o oglądaniu 1080p na bieżąco
Zresztą 720p także nie pójdzie. Jeżeli kupować kablowy internet o prędkości 1Mbps to tylko w wypadku grania ciągle, w innym wypadku to bezsens, co za przyjemność posiadać nielimitowany internet 1Mbps? Będziesz sobie pingować i robić screeny dla przyjemności? Odradzasz połączenia mobilne/radiowe na forum bez-kabli? Powodzenia
Z pingami tez można nie mieć problemów na łączach mobilnych, a transfer to kwestia przyzwyczajenia i mówię to jako posiadasz internetu 20Mbps kablowego oraz mobilnego CDMA z 8GB, ostatnio transfer przekroczyłem ze 3 miesiące temu kiedy z internetu korzystały 3 osoby. Już nie wspomne o fakcie, że lepsza jakość filmów uzyskana jest na 720p niż 1080i, ale zwykle większe cyferki podobają się bardziej.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To akurat zależy od rozdzielczości ekranu.lechu1777 pisze:Już nie wspomne o fakcie, że lepsza jakość filmów uzyskana jest na 720p niż 1080i, ale zwykle większe cyferki podobają się bardziej.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Podpisuję się 2 rękami pod tą opinią, do tego niech to będzie ADSL z 256kbps upload-u , abonament sumaryczny 70-90zł i komfort nie z tej ziemi-jedna osoba gra on-line to już druga nie porozmawia na skype, VoIP...lechu1777 pisze:uberas tylko na 1Mbps możesz zapomnieć o oglądaniu 1080p na bieżącoZresztą 720p także nie pójdzie. Jeżeli kupować kablowy internet o prędkości 1Mbps to tylko w wypadku grania ciągle, w innym wypadku to bezsens, co za przyjemność posiadać nielimitowany internet 1Mbps? Będziesz sobie pingować i robić screeny dla przyjemności? Z pingami tez można nie mieć problemów na łączach mobilnych, a transfer to kwestia przyzwyczajenia i mówię to jako posiadasz internetu 20Mbps kablowego oraz mobilnego CDMA z 8GB, ostatnio transfer przekroczyłem ze 3 miesiące temu kiedy z internetu korzystały 3 osoby
jareq