Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Re: Aero2 - Usługa Bezpłatnego Dostępu do Internetu [dyskusja]
Przeczytałem to, i <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> może raz używałem aero2 dla testów (umowa do grudnia na 1mb po kablu). Więc nic takiego się chyba nie stało. Moje D100 jest z dopisem blueconnect czyli chyba z Ery. To ostatnie pytanko: czy na 100% huawei e3131 będzie zgodny z D100 oraz zmniejszy ping? Mój dokładny test aero wykazał 0.55 down, 0.05 up, 135 ping. Czy z huaweiem E3131 uda mi się osiągnąć 0.5 down, 0.25 up, ~~60-80 ping?
-
- Użytkownik forum
Masz test E3131s-2 sygnał -79dBm, CSQ17:

-
- Stały użytkownik forum
A jakie wejscie na antene ma ten e3131?
-
- Użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
No to bardzo dobrze, moja antena ma takie samo. Czytałem dużo złych opinii o modemach z playa, więc nie lepiej kupić takie coś: E3131
Oraz przeczytałem o D100 i chyba nie obsłuży tego modemu... co o tym sądzicie? Nie chcę wgrywać firmware jakiegoś bo jeszcze zniszcze modem. kompatybilne modemy - D100
/ albo coś bez żadnego znaczka, sam huawei e3131
Oraz przeczytałem o D100 i chyba nie obsłuży tego modemu... co o tym sądzicie? Nie chcę wgrywać firmware jakiegoś bo jeszcze zniszcze modem. kompatybilne modemy - D100
/ albo coś bez żadnego znaczka, sam huawei e3131
-
- Użytkownik forum
Moim zdaniem gorzej. W pierwszym linku jest modem w wersji HiLink (info o różnicach poszukaj sobie) i niby jest 12 miesięcy gwarancji ale podejrzewam, że jej realizacja może być utrudniona, w drugim wypadku niby E3131 s-2, za to nie masz praktycznie żadnej gwarancji. Różnice cenowe, zwłaszcza po doliczeniu przesyłki, w stosunku do zakupu w Play minimalne, a w Play masz 2 lata gwarancji i do tego starter z 1GB do wykorzystania. Nie wiem, czy będzie działał z twoim tabletem, to nie moja działka ale na to już Ci odpisał Jakubd.
-
- Stały użytkownik forum
Kupiłem, wraz z D100 współpracuje aż miło:

-
- Stały użytkownik forum
A dla porównania to mój internet, za który płaciłem 60 zł/msc

-
- Użytkownik forum
Witam, 27 sierpnia dostałem info o wysyłce nowej karty- jednak zdążyłem zmienić miejsce zamieszkania i nie poinformowałem o tym fakcie aero2. Uiściłem opłatę za powtórną wysyłkę- czy to normalne że minęło ponad 2 tygodnie od powrotu pierwszej przesyłki do aero i dalej nie mam info o wysyłce karty na prawidłowy adres?
Bo szczerze nie wiem jakie kroki zrobić- podany telefon na ich stronie służy chyba tylko do puszczania pustych sygnałów, na wiadomości email nie odpowiadają. Proszę o rady.
Bo szczerze nie wiem jakie kroki zrobić- podany telefon na ich stronie służy chyba tylko do puszczania pustych sygnałów, na wiadomości email nie odpowiadają. Proszę o rady.
-
- Użytkownik forum
A nie mogłeś po prostu pójść z dowodem do urzędu pocztowego i poprosić o wydanie przesyłki?
Ale podejrzewam, że to normalne. Po prostu Twoja wysyłka czeka na swoją kolej.
Ale podejrzewam, że to normalne. Po prostu Twoja wysyłka czeka na swoją kolej.
-
- Użytkownik forum
Ciężko się przejść do urzędu oddalonego 220km. Przesyłka dotarła- po prostu o drugiej wysyłce nie informują.
- jakubd
- Stary wyga bezprzewodowy
Podsumowanie zmian na nowych kartach SIM po sprawdzeniu już uruchomionych kart: http://jdtech.pl/2012/10/aero2-nowe-kar ... alaja.html
Najważniejsze to oczywiście pozbycie się męczącej blokady TS11. Palm Pre3 oraz Samsung Wave 3 działają bez problemów. Inne urządzenia pokazują sygnał sieci. Jest lepiej.
Ale po co ten roaming w Plusie to nie wiem - prawie na pewno efekt uboczny, kompletnie niepotrzebny.
[ Dodano: 2012-10-01, 04:27 ]
Cholera, tego się nie spodziewałem - zamiast wyłączyć stare karty, chłopcy z Plusa wyłączyli... całe Aero2. Wyróżnik 260-17 od godziny 3am nie jest już nadawany w eterze: http://jdtech.pl/2012/10/aero2-siec-zni ... -plus.html
Czekamy na napływ użytkowników Aero2, którzy wymusili ręcznie operatora na 260-17 i mają zabronioną pracę w trybie roamingu - takie urządzenia nie zadziałają bez zmiany konfiguracji.
Najważniejsze to oczywiście pozbycie się męczącej blokady TS11. Palm Pre3 oraz Samsung Wave 3 działają bez problemów. Inne urządzenia pokazują sygnał sieci. Jest lepiej.
Ale po co ten roaming w Plusie to nie wiem - prawie na pewno efekt uboczny, kompletnie niepotrzebny.
[ Dodano: 2012-10-01, 04:27 ]
Cholera, tego się nie spodziewałem - zamiast wyłączyć stare karty, chłopcy z Plusa wyłączyli... całe Aero2. Wyróżnik 260-17 od godziny 3am nie jest już nadawany w eterze: http://jdtech.pl/2012/10/aero2-siec-zni ... -plus.html
Czekamy na napływ użytkowników Aero2, którzy wymusili ręcznie operatora na 260-17 i mają zabronioną pracę w trybie roamingu - takie urządzenia nie zadziałają bez zmiany konfiguracji.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Heh. U mnie ma MC8700 w ogóle nie ma napisu Plus.
Jest jedynie Aero2 (3G) i Aero2 (2G) + oczywiście cała reszta bez Plusa.
[ Dodano: 2012-10-01, 05:13 ]
Na Nokii E52 działa net bez problemu. Zasięg jest od razu. Nie szuka sieci. Nie działają natomiast kody USSD, którymi można było numer sprawdzić.

[ Dodano: 2012-10-01, 05:13 ]
Na Nokii E52 działa net bez problemu. Zasięg jest od razu. Nie szuka sieci. Nie działają natomiast kody USSD, którymi można było numer sprawdzić.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nieprawda, nie dotyczy to całej Polskijakubd pisze:Wyróżnik 260-17 od godziny 3am nie jest już nadawany w eterze
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Okolo polnocy stara karta przestala dzialac.
Nowa nie rusza. Modem miga na zielono.
Proby logowania nie daja rezultatu.
Nie jestem fizycznie przy modemi wiec musze operatorke telefonicznie instruowac.
Co robic aby nowa karta ruszyla na E3131?
Edit: czynnik ludzki - zle wlozona karta sim
Dziala bez zadnej zmiany
Nowa nie rusza. Modem miga na zielono.
Proby logowania nie daja rezultatu.
Nie jestem fizycznie przy modemi wiec musze operatorke telefonicznie instruowac.
Co robic aby nowa karta ruszyla na E3131?
Edit: czynnik ludzki - zle wlozona karta sim

Dziala bez zadnej zmiany
- jakubd
Patryk - niestety w środku nocy informacji brak - na razie wyłączenie wyróżnika 260-17 dotyczy Warszawy i okolic (prawdopodobnie cały LAC: 50001).
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Na Górnym Śląsku i okolicach PLMNID 260017 jest "rozsiewany" jak dawniej, a logują się do sieci (i można korzystać z usługi) wszystkie karty - stare i nowe.
Screen z wyszukiwania sieci w Samsungu P7500 z nową kartą SIM:
- widać Aero2 i Plusa przechrzczonego na Aero2 przez kartę.
Screen z wyszukiwania sieci w Samsungu P7500 z nową kartą SIM:

-
- Stały użytkownik forum
20km od warszawy loguje się do plusa - aero 2 nie znajdzie sie ani przez modem ani przez telefon
Zasięg lepszy - tu gdzie mieszkam mam 2-3 kreski 3g+(w telefonie z t-m tylko edge) na starej karcie była ledwo jedna kreska 3g i często wywalało
Co mnie denerwuje
Straszliwie niestabilny transfer - Najczęściej w okolicach 0.30Mbps(tak trzasnąłem 10 speedtestów teraz, prędkość nominalna była raz)
I tragiczne pingi po 150-200ms. Na starej karcie miałem po 50-80
Zasięg lepszy - tu gdzie mieszkam mam 2-3 kreski 3g+(w telefonie z t-m tylko edge) na starej karcie była ledwo jedna kreska 3g i często wywalało
Co mnie denerwuje
Straszliwie niestabilny transfer - Najczęściej w okolicach 0.30Mbps(tak trzasnąłem 10 speedtestów teraz, prędkość nominalna była raz)
I tragiczne pingi po 150-200ms. Na starej karcie miałem po 50-80
-
- Początkujący użytkownik forum
Nowa karta dziala mi w ipadzie2 natomiast proba jej uruchomienia w laptopie nie udaje sie poprzez modem - Huawei E180 dioda miga na zielono
stara karta jeszcze dziala
??
??
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Prawdopodobna blokada roamingu ustawiona w modemie.piotreki pisze:Huawei E180 dioda miga na zielono
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
a jak to odblokowac ? podobno wystarczylo zmienic karte sim.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jakiego roamingu...krystianb pisze:Prawdopodobna blokada roamingu ustawiona w modemie.
Żadnego roamingu nie było ani nie ma.
[ Dodano: 2012-10-03, 11:43 ]
Wybrać ręcznie sieć Plus lub Aero2 (zależy, co będzie wyświetlało się w wyszukiwaniu sieci - to zależy od tego jak modem "zareaguje" na dane z nowych kart SIM).piotreki pisze:a jak to odblokowac ?
- jakubd
Niestety już jest roaming - wyróżnik aero2 260-17 już nie jest nadawany na większości obszaru Polski, a zaraz zniknie całkiem. Polecam lekturę jdtech i komentarzy pod ostatnimi 3 artykułami 
A jeżeli w modemie nie ma zgody na pracę w roamingu lub sieć jest wybrana ręcznie, to faktycznie mogą być problemy.

A jeżeli w modemie nie ma zgody na pracę w roamingu lub sieć jest wybrana ręcznie, to faktycznie mogą być problemy.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Interesujące, w takim razie dlaczego żaden z moich telefonów nie pokazuje roamingu (żeby nie było funkcja ta działa prawidłowo, choćby po Play widać, gdzie działa PRAWDZIWY roaming) ?jakubd pisze:Niestety już jest roaming - wyróżnik aero2 260-17 już nie jest nadawany na większości obszaru Polski, a zaraz zniknie całkiem. Polecam lekturę jdtech i komentarzy pod ostatnimi 3 artykułami
[ Dodano: 2012-10-03, 14:27 ]
Brak zgody na roaming nie robi problemów, bo roamingu NIE MA.jakubd pisze:A jeżeli w modemie nie ma zgody na pracę w roamingu lub sieć jest wybrana ręcznie, to faktycznie mogą być problemy.

Ostatnio zmieniony 2012-10-03, 13:32 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Włączenie roamingu programem top_netinfo wer.3.65 -ustawienia-GPRS/UMTS-Roaming włączony(zaznaczyć). W moim modemie huawei E 3131 to zadziałało, a były problemy z połączeniem do internetu.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W takim razie pewnie znowu różne sprzęty różnie reagują na konfigurację kart Aero2...
Wrócę do domu to sprawdzę na modemie Huawei.
Wrócę do domu to sprawdzę na modemie Huawei.
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja w tej chwili mam pod ręką tylko ZTE K3565-Z i od poniedziałku w JoinAir przy kreskach zasięgu pojawiło się "R", a podczas nawiązywania połączenia trzeba potwierdzić, że mamy świadomość połączenia w roamingu. Sieć jest identyfikowana jako PL-PLUS. TNI z tym samym modemem pokazuje Plus GSM, ale działa bez żadnych problemów. Sprawdzane w Płońsku oraz w Legionowie.
W poniedziałek połączenie było bardzo niestabilne, dioda na modemie sygnalizowała połączenie, ale pingi raz przechodziły a raz nie. Dopiero późnym popołudniem wszystko wróciło do normy i jest stabilnie jak dawniej.
W poniedziałek połączenie było bardzo niestabilne, dioda na modemie sygnalizowała połączenie, ale pingi raz przechodziły a raz nie. Dopiero późnym popołudniem wszystko wróciło do normy i jest stabilnie jak dawniej.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W temacie kart SIM jako takich - nie mogli ich do jasnej Anielki zrobić tak jak nowe karty T-M ? 

Wyłamałem sobie przez przypadek starą kartę, dziś prawie wyłamałem i nową...

Wyłamałem sobie przez przypadek starą kartę, dziś prawie wyłamałem i nową...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Miałem wczoraj okazję uruchamiać BDI z E353 na Ubuntu 12.04PL i rzeczywiście roaming jest. Modem do tej pory miał wrzucone najnowsze firmware, aplikację do obsługi Mega-Fon, wymuszone pasmo WCDMA900 i na starej karcie łączył się z Aero2 za każdym razem, szybko. Teraz robi to z oporami (długo inicjuje połączenie) i nie za każdym razem z powodzeniem (profil ustawień Aero2 wybrany z menadżera systemu, sieć identyfikuje jako Plus). Zastanawiam się jak to obejść (utworzenie własnego profilu połączenia nie zmienia nic w skuteczności nawiązywania połączenia). Może można to zmienić za pomocą komend AT???Patryk pisze: Jakiego roamingu...
Żadnego roamingu nie było ani nie ma.

jareq
-
- Użytkownik forum
U mnie za to zauważyłem taki problemik, ze praktycznie caly czas modem pracuje w trybie UMTS, na HSPA+ przełącza sie raz na jakis czas na chwilę. Mam nadzieje, ze to przejsciowe.